Ο ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ή αλλιώς επιχειρηματικό σχέδιο ή αλλιώς «business plan» περιλαμβάνει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες κι απαντήσεις που θα χρειαστείτε κατά την ίδρυση αλλά και την αποτελεσματική λειτουργία της επιχείρησής σας. Καλόν είναι να κρατήσετε αυτό το κείμενο  – το οποίο θα συντάξετε εσείς– και να ανατρέχετε σ’ αυτό κάθε φορά που θέλετε να διευκρινίσετε κάτι ή να κάνετε κάποιες αλλαγές.

Read more ...

agroΚοινή Γεωργική Πολιτική και το μέλλον των αγροτών
Αν η επιχειρηματικότητα είναι η διάθεση για ανάληψη δράσης με μεγάλες αβεβαιότητες, τότε οι αγρότες είναι οι πρώτοι επιχειρηματίες, καθόσον δρουν σε περιβάλλον ιδιαίτερα ανασφαλές και με πολλούς κινδύνους. Και βέβαια ως επιχειρηματίες, ή επαγγελματίες, θα έπρεπε να εξασφαλίζονται από επαρκή αγροτική έρευνα και γεωργικές εφαρμογές

Read more ...

krisiΕίκοσι προγράμματα ενίσχυσης της απασχόλησης και καταπολέμησης της ανεργίας, εννέα νέα και έντεκα παλαιότερα, περιλαμβάνει το «Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Απασχόληση των Νέων» που παρουσιάστηκε την Πέμπτη από τους υπουργούς Εργασίας, Ανάπτυξης και Παιδείας.Τα εν λόγω προγράμματα περιλαμβάνονται στο «Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Απασχόληση των Νέων», έχουν συνολικό κόστος 600 εκ. ευρώ και αφορούν 350 χιλιάδες νέους έως 35 ετών.

Read more ...

agrosTου Κωνσταντίνου Χειμαριώτη
Η γυναίκα της υπαίθρου αντιμετωπίζει σήμερα σοβαρά προβλήματα τόσο στην ένταξη στην αγορά εργασίας όσο και στη διατήρηση της απασχόλησης. Οι λόγοι σχετίζονται με τις γενικότερες με τις κοινωνικές κι οικονομικές συνθήκες που επικρατούν στην ύπαιθρο αλλά και με στερεότυπα που αφορούν στο φύλο.

Read more ...

...Ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα της παγκόσμιας έρευνας για την επιχειρηματικότητα στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Εβδομάδας Επιχειρηματικότητας. Την έρευνα διεξήγαγε η Ο.Ε.Σ.Υ.Ν.Ε. σε συνεργασία με το Kauffmann Foundation και τη συμβουλευτική εταιρία Μonitor Group και περιλαμβάνει μία ξεχωριστή ανάλυση για την ελληνική πραγματικότητα σε μία κρίσιμη περίοδο για τη χώρα.

Read more ...

Τον Μάρτιο του 2012 ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων έδωσε στη δημοσιότητα τα βασικά στοιχεία της έρευνας που έγινε για λογαριασμό του Οργανισμού ΕΛΓΟ - «ΔΗΜΗΤΡΑ», στην Αθήνα & Θεσσαλονίκη, όπου από τους εκτιμώμενους (με αναγωγή) 1.500.000 πολίτες, το 68,2 % των ερωτηθέντων έχει σκεφθεί να επιστρέψει στην επαρχία και το μισό (47,6%) επιλέγει ως πρώτη απασχόληση τον τομέα της αγροτικής παραγωγής.

Read more ...

Toυ Ανδρέα Στεφανίδη
Οι επιχειρηματίες οδηγούν την οικονομική ανάπτυξη. Όλες οι χώρες εξαρτώνται από τις φιλοδοξίες και τις ιδέες νέων ανθρώπων που καινοτομούν, ώστε να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και να υπάρξει ευημερία. Οι γρήγοροι τρόποι επικοινωνίας αλλά και η συνεχής βελτίωση των συγκοινωνιών δημιουργούν τις κατάλληλες προϋποθέσεις για τους επιχειρηματίες να ξεκινήσουν και να επιτύχουν σε παγκόσμιο επίπεδο.

Read more ...

Ένας νέος πολιτισμός επιχειρηματικότητας και κοινωνικής επιχειρηματικότητας ανατέλλει ή πρέπει να ανατείλει. Αυτός ο πολιτισμός χρειάζεται τα υποκείμενά του και τα υποκείμενα δεν γεννιούνται. Εκπαιδεύονται για να προκύψουν ως αυτονόητα! Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε, αν σκέφτεστε να ξεκινήσετε τη δικιά σας επιχείρηση, είναι να επανεξετάσετε την απόφασή σας, ζυγίζοντας ρεαλιστικά τις ευκαιρίες και το κόστος.

Read more ...

Του JAY GOLTZ για το New york times.
Μια από τις λιγότερο κατανοητές πτυχές της επιχειρηματικότητας είναι το ερώτημα στο γιατί οι μικρές επιχειρήσεις αποτυγχάνουν, τα περισσότερα παραδείγματα κλείνουν στο να σχηματιστεί η άποψη ότι βασικός λόγος είναι ο ίδιος ο επιχειρηματίας. Σε πολλές περιπτώσεις οι πελάτες γνωρίζουν το λόγο της αποτυχίας, ενώ ο ιδιοκτήτης σπάνια γυρίζει το δάκτυλο προς τον εαυτό του, αλλά

Read more ...

Ενας εμπειρικός κανόνας διαχείρισης που μπορεί να αποδειχθεί σωτήριος σε περίπτωση που μας χτυπήσει την πόρτα η ανεργία. Η απόλυση αποτελεί μία δύσκολη κατάσταση, η οποία πρέπει να αντιμετωπίζεται όπως κάθε σοβαρό πρόβλημα στη ζωή μας. Αυτό σημαίνει σωστή διαχείριση πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την απόλυση. Στη χάραξη στρατηγικής για κάθε μικρό ή μεγάλο πρόβλημα απαιτείται η δημιουργία της λεγόμενης «εφεδρείας». Τι σημαίνει αυτό;

Read more ...