skepseis

Ατομική αυτάρκεια
Ο άνθρωπος προκειμένου να ζήσει  υγιής και ασφαλής χρειάζεται να συμβιώνει και να αλληλοεπιδρά με άλλους ανθρώπους. Όσο ικανός κι αν είναι κάποιος, όσο απλά κι αν επιλέξει να ζήσει τη ζωή του, είναι αδύνατον να κάνει τα πάντα μόνος του. Να κατασκευάσει τα ρούχα του, τα παπούτσια του, τα εργαλεία του, το σπίτι του, τη τροφή κλπ. Ακόμα κι αν αναφερόμαστε στις πολύ βασικές ανθρώπινες ανάγκες η αλληλοεπίδραση και η αλληλεξάρτηση μεταξύ των ανθρώπων είναι απαραίτητη και αναπόφευκτη. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίον ανέκαθεν οι άνθρωποι ζούσαν οργανωμένοι σε ομάδες και τελικά σε “κοινωνίες”.

Κοινωνία
Κοινωνία είναι ένα σύνολο ανθρώπων που ζει σε συγκεκριμένο γεωγραφικό χώρο, έχει συνέχεια στο χρόνο, έχει οργάνωση και έχει κοινό πολιτισμό. Κάθε κοινωνία έχει τα δικά της χαρακτηριστικά, αποτέλεσμα της αλληλεπίδρασης των ατόμων που την αποτελούν, καθώς και της επίδρασης του φυσικού περιβάλλοντος. Τα μέλη κάθε κοινωνίας έχουν επίγνωση των ιδιαιτεροτήτων τους σε σχέση με τις άλλες κοινωνίες.

Όλοι για όλους Μέσα στα πλαίσια της κοινωνίας, κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα επηρεάζει το σύνολο των μελών της κι επιφέρει αλυσιδωτές αντιδράσεις. Επομένως, αν σαν πολίτες εγκαταλείψουμε την ατομικότητα και δράσουμε συλλογικά, με γνώμονα την κοινωνική ευθύνη και το γενικό καλό, πολλά μπορούν να αλλάξουν.

Κοινωνική ευθύνη
Ο καθένας από εμάς είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με το κοινωνικό σύνολο μέσα στο οποίο ζούμε. Οφείλουμε επομένως να αναγνωρίζουμε την ευθύνη που μας αναλογεί, απέναντι στην κοινωνία, τους συνανθρώπου μας αλλά και το φυσικό περιβάλλον, να σεβόμαστε τις αρχές και τις αξίες που χαρακτηρ ίζουν τον πολιτισμό μας και να κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για τη βελτίωση της ποιότητας της ζωήςόλων μας.

 

 

 

 

alt

 

Το Διαπολιτισμικό Ινστιτούτο Αλληλεγγύης ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΑΙ μαζί με όλες τις ευαισθητοποιημένες οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών  στεκόμαστε δίπλα στις κοινωνικά ευάλωτες ομάδες, παράγουμε έργο υπέρ  των ανθρωπίνων και κοινωνικών δικαιωμάτων και της προστασίας του  περιβάλλοντος και συμβάλλουμε αποφασιστικά στην ανάπτυξη της κοινωνικής  οικονομίας, της απασχόλησης, του κοινωνικού κεφαλαίου αλλά και τη  βελτίωση της καθημερινότητάς μας.

  • Υλοποιούμε δράσεις, που δίνουν βιώσιμες και ρεαλιστικές  απαντήσεις στη σοβαρότητα και περιπλοκότητα των προβλημάτων, που  αντιμετωπίζει η χώρα μας.

  • Συμβάλουμε στην ανάπτυξη των ανθρώπινων δικτύων και των θεσμών αλληλεγγύης με βασικό στόχο την ενίσχυση της επικοινωνίας στην κοινωνία των πολιτών.

  • Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε νέες προκλήσεις, να  αναλάβουμε  πρωτοβουλίες και να στηρίξουμε κάθε προσπάθεια διατήρησης  της κοινωνικής  συνοχής.

  • Παραμένουμε ανεξάρτητοι και προχωράμε μπροστά με μόνο γνώμονα την κοινωνική αποστολή που επιλέξαμε να υπηρετήσουμε.

  • Υπηρετούμε την διαφάνεια και την ομαδικότητα κι απεμπολούμε  τις λογικές του γρήγορου, εύκολου κι αθέμιτου πλουτισμού εις βάρος των  συνανθρώπων μας, του περιβάλλοντος και των κοινωνικών δομών.