Τουλάχιστον 85.000 γυναίκες και νεαρά κορίτσια δολοφονήθηκαν από πρόθεση σε παγκόσμια κλίμακα το 2023, στην πλειονότητά τους από τους συντρόφους τους, συγγενείς τους ή οικεία τους πρόσωπα, σύμφωνα με αριθμούς που δημοσιοποιεί σήμερα ο ΟΗΕ, κάνοντας λόγο για «επίπεδο που προκαλεί συναγερμό» όσον αφορά τους φόνους αυτούς που τονίζει πως θα μπορούσαν να είχαν «αποφευχθεί».
«Το σπίτι παραμένει ο πιο επικίνδυνος τόπος» για τις γυναίκες, καθώς το 60% εξ όσων μετατράπηκαν σε θύματα δολοφονήθηκαν από «τον σύντροφό τους ή άλλα μCNN Greeceέλη της οικογένειάς τους», τονίζουν σε έκθεσή τους το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τον Έλεγχο των Ναρκωτικών και την Πρόληψη του Εγκλήματος (ONUDC στα γαλλικά, UNODC στα αγγλικά) και η υπηρεσία ΟΗΕ Γυναίκες.
Με άλλα λόγια, διαπράττονται 140 δολοφονίες γυναικών ή κοριτσιών κάθε μέρα, ή μια κάθε 10 λεπτά.
Το φαινόμενο «ξεπερνά τα σύνορα, πλήττει όλες τις κοινωνικές κατηγορίες και τις ηλικιακές ομάδες», με την Καραϊβική, της κεντρική Αμερική και την Αφρική να είναι οι περιφέρειες που πλήττονται περισσότερο σε παγκόσμια κλίμακα, μπροστά από την Ασία.
Στην αμερικανική ήπειρο και στην Ευρώπη, οι γυναικοκτονίες διαπράττονται στην πλειονότητά τους από τον σύντροφο. Στον υπόλοιπο κόσμο, οι δράστες είναι συχνά συγγενείς πρώτου βαθμού.
Πολλά από τα θύματα κατήγγειλαν πριν από τον θάνατό τους ότι υπέστησαν σωματική, σεξουαλική ή ψυχολογική βία, σύμφωνα με τα δεδομένα που είναι διαθέσιμα για κάποιες χώρες, ανάμεσά τους τη Γαλλία. Που «υποδεικνύει ότι πολλοί φόνοι θα μπορούσαν είχαν αποφευχθεί», για παράδειγμα με την επιβολή «περιοριστικών μέτρων από δικαστήρια».
Η νεωτερική επιστημονική προσέγγιση του “οπτικού εγγραμματισμού” που έχει μελετηθεί και εγκαθιδρυθεί από την Έδρα UNESCO την οποία διευθύνει η εκλεκτή
συνεργάτιδα, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου, Δρ. Βίκη Καραϊσκου, έχει σαν στόχο την ενδυνάμωση της Οπτικής Ευφυΐας και την ταυτόχρονη ενίσχυση της δυνατότητας του ατόμου να λειτουργεί αποτελεσματικά σε διάφορα περιβάλλοντα και καταστάσεις.
Αντιλαμβανόμενοι τα “φανερά” και “κρυφά” μηνύματα των οπτικών ερεθισμάτων που επηρεάζουν συναισθήματα, σκέψεις και αποφάσεις μπορούμε τελικά να αντιληφθούμε αόρατα εμπόδια που περιορίζουν τις ατομικές μας δυνατότητες. Έτσι αφ’ ενός επιτυγχάνουμε την ενίσχυση της κριτικής οπτικής μας σκέψης, κι αφετέρου αντιλαμβανόμαστε και συνειδητοποιούμε τις πολλαπλές διαθέσιμες επιλογές, βελτιώνοντας προσωπική, οικογενειακή, κοινωνική και επαγγελματική ζωή στο παρόν και στο μέλλον, καθώς και την κοινωνία στο σύνολό της.
Δεν θα μπορούσαμε να είμαστε πιο ενθουσιασμένοι. Ο καταξιωμένος μουσικός Πέτρος Κούρτης κι η εταιρείας πολιτιστικών και καλλιτεχνικών παραγωγών ARTventure μαζί μας στην άγονη του ΝΑ Αιγαίου, με την παράλληλη δράση “Μεσόγειος άνεμος” ειδικά δομημένη για γονείς και κατοίκους. Στόχος είναι να φέρει παιδιά, γονείς και κατοίκους κοντά στους πιο χαρακτηριστικούς ρυθμούς και χορούς της Ελλάδας και της Μεσογείου, να δημιουργήσει κλίμα ευφορίας, να διευρύνει τους μουσικούς ορίζοντες και πάνω από όλα να διαταράξει την απραγία και την μονοτονία του Χειμώνα στην άγονη γραμμή.
Μεσόγειος θάλασσα, πλούσια σε ρυθμούς, χορούς και μουσικές.
Ο άνεμος της Τέχνης και του Πολιτισμού που φυσά από την απαρχή της ιστορίας αναμειγνύει αέναα λαούς και ανθρώπους. Μέσα από τον ρυθμό και τον κυκλικό χορό ενδυναμώνεται η συνεργασία, η ομαδικότητα κι η ομόνοια. Καλλιεργείται πνεύμα αδελφοσύνης, δημιουργική συνεύρεση και αγάπη για τον πολιτισμό και χτίζονται δεσμοί με τη παράδοση.
(Μετά από 12 μήνες ...σκέψης...!)
Εγκρίθηκε από το ΙΕΠ - Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής του Υπ. Παιδείας το πρόγραμμα ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ ΤΩΝ ΕΙΚΟΝΩΝ για τα γυμνάσια της άγονης του Ν. Α. Αιγαίου: Νισύρου, Τήλου, Χάλκης, Σύμης και Καστελορίζου, για την σχολική χρονιά που αρχίζει σε λίγο.
Ολοκληρώνουμε κι εμείς συζητήσεις και διαπραγματεύσεις, με Δήμους, διευθυντές Γυμνασίων, χορηγούς κι εθελοντές και ευελπιστούμε να λύσουμε κάβους κάπου μέσα στον Νοέμβριο.
Οι ιδέες και οι προτάσεις για παράλληλες πολιτιστικές εκδηλώσει για μαθητές και γονείς πέφτουν βροχή κι ο ενθουσιασμός όλων χτυπάει κόκκινα.
Ανυπομονούμε όσο ποτέ να επισκεφτούμε αυτά τα 180 παιδιά, που τα ξέρουμε μόνον μέσα από στατιστικές, και να τα κοιτάξουμε στα μάτια κατά την διάρκεια των ειδικά διαμορφωμένων εργαστηρίων Οπτικής Ευφυΐας.
Πρόγραμμα, θέματα και ημερομηνίες αφού, με το καλό ανοίξουν τα σχολεία, και επιστρέψουν στις θέσεις τους διευθυντές και καθηγητές.
Μία στις τρεις γυναίκες στην ΕΕ έχει βιώσει σωματική ή/και σεξουαλική βία. Οι νέοι κανόνες που ενέκρινε το Κοινοβούλιο αποσκοπούν στην πρόληψη της έμφυλης βίας και στην προστασία των θυμάτων της, ιδίως των γυναικών και των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας.
- Μέτρα για την πρόληψη των βιασμών και την ενίσχυση της κατανόησης της έννοιας της συναίνεσης
- Οι καταναγκαστικοί γάμοι και ο ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων ορίζονται εγκλήματα βάσει ευρωπαϊκού δικαίου
- Απαγόρευση της χωρίς συγκατάθεση δημοσίευσης ιδιωτικών πληροφοριών στο διαδίκτυο και της αποστολής εικόνων γεννητικών οργάνων
- Εξειδικευμένη βοήθεια για τα θύματα
Με 522 ψήφους υπέρ, 27 κατά και 72 αποχές, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε την Τετάρτη τους πρώτους κανόνες της ΕΕ ενάντια στη βία κατά των γυναικών και την ενδοοικογενειακή βία. Η οδηγία υποχρεώνει τα κράτη μέλη να θεσπίσουν αυστηρότερους νόμους κατά της βίας στο διαδίκτυο, να παρέχουν καλύτερη βοήθεια στα θύματα και να λάβουν μέτρα για την πρόληψη των βιασμών.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο ψήφισε υπέρ της κύρωσης από την ΕΕ της Σύμβασης για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών, ολοκληρώνοντας τον νομοθετικό του ρόλο του στη διαδικασία.Έξι χρόνια μετά την υπογραφή της Σύμβασης (της πρώτης νομικά δεσμευτικής διεθνούς πράξης για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας)
και παρά τα πολλαπλά καλέσματα του Κοινοβουλίου να ολοκληρωθεί η διαδικασία, η ΕΕ εξακολουθεί να μην την έχει κυρώσει λόγω της άρνησης ορισμένων κρατών μελών. Ωστόσο, η γνωμοδότηση του Δικαστηρίου της ΕΕ της 6ης Οκτωβρίου 2021 επιβεβαίωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να επικυρώσει τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, χωρίς να έχει τη σύμφωνη γνώμη όλων των κρατών μελών.
Γράμμα σ' ένα αγέννητο παιδί
"Όταν φτάσει η ώρα να γεννηθείς σε αυτόν τον κόσμο, εγώ ίσως να μην υπάρχω καν. Ο κόσμος είναι ένα καζάνι που βράζει. Τίποτα δεν θα αλλάξει από τη μια μέρα στην άλλη, χρειάζεται αγώνας. Και αν θέλεις να αλλάξεις τον κόσμο, πρέπει πρώτα να ξεκινήσεις από τα μικρά πράγματα.
Με εσένα και με τον τρόπο που βλέπεις τους άλλους και τον κόσμο. Να αγαπάς, να συμπονάς, να υπερασπίζεσαι, να υψώνεις το ανάστημά σου και ποτέ να μην σταματάς. Μην αναβάλλεις. Να είσαι ο πιο αυστηρός κριτής τους εαυτού σου και να μην ξεχνάς να νοιώθεις ευγνωμοσύνη. Πάρε τον χρόνο που σου δόθηκε για ζωή και κάνε κάτι. Άλλαξε κάτι. Ακόμα κι αν είναι μικρό. Σου υπόσχομαι πως μετρά.
Σε αγαπώ και πιστεύω σε σένα"
Απόσπασμα από το γράμμα μιας μαθήτριας γυμνασίου από τη Λάρνακα. Γράφηκε κατά τη διάρκεια μιας άσκησης σε Visual Literacy workshop με θέμα "Χτίζοντας (για) το Μέλλον", προχθές Πέμπτη.