Αξιόλογη συνεργασία με την επιστημονική ομάδα του ΤΕΙ Αθηνών εξασφάλισε το Διαπολιτισμικό Ινστιτουτο προκειμένου να ενισχύσει την δυνατότητά του να πραγματοποιεί μελέτες για την εκπόνηση και υποβολή προτάσεων σε Ευρωπαικά, διεθνή και Εθνικά προγραμμάτα.
Το Διαπολιτισμικό Ινστιτούτο Αλληλεγγύης, η Πρόεδρος του κ. Ξένια Κουτσογιάννη και οι συνεργάτες της, είχαν την χαρά να παρευρεθούν και να συμμετέχουν στο Workshop «ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ-ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΟΥΖΙΝΑΣ"» που διοργάνωσε Ο Όμιλος για την Unesco
Μετά την επιτυχημένη συνάντηση γνωριμίας της προέδρου του Διαπολιτισμικού Ινστιτούτου Αλληλεγγύης Ξένιας Κουτσογιάννη, με τον πρόεδρο του Ινστιτούτου Aνάπτυξης Πηλίου Στέργιο Παπαϊωάννου που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, μπήκαν τα θεμέλια για μια ακόμη σημαντική συμμαχία.
Με στόχο την αναζήτηση βιώσιμων λύσεων για την όσο το δυνατόν ανακούφιση της ανεργίας στο Πέραμα, Κερατσίνι – Δραπετσώνα κι Ασπρόπυργο το Ινστιτούτο Αλληλεγγύης συμμετέχει σε ακόμα Αναπτυξιακές Συμπράξεις. Πρόκειται για τη Κοινωνική Αναπτυξιακή Σύμπραξη ΔΗΜΗΤΡΑ μα συντονιστή την Green for Life και την Αναπτυξιακή Σύμπραξη ΠΡΟΟΔΟΣ με συντονιστή τον όμιλο για την UNESCO Πειραιά και Νήσων.
Το Διαπολιτισμικό Ινστιτούτο Αλληλεγγύης «ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΑΙ», συμμετέχει στην Αναπτυξιακή Σύμπραξη «ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ» που έχει στόχο την κατάρτιση ανέργων και την προώθησή τους στην απασχόληση, μέσω των προγραμμάτων για την Τοπική Απασχόληση της Ειδικής Υπηρεσίας Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού του Υπουργείου Απασχόλησης που προκηρύχτηκαν μέσω της Περιφέρεις Αττικής.
Μετά την στενή συνεργασία του Ινστιτούτου με τον δήμο Περάματος και τους ιδιαίτερους δεσμούς που αναπτύχτηκαν με τον δήμο, την κοινωνική υπηρεσία και κυρίως τους κατοίκους της περιοχής, αποφασίστηκε -ύστερα από πρόταση της Unesco Πειραιά και Νήσων- η συμμετοχή του Ινστιτούτου στην Αναπτυξιακή Σύμπραξη "ΑΝΑΠΝΟΗ" με στόχο την συμβολή για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ανακούφιση της περιοχής από την ανεργία.
Ως γνωστόν το Διαπολιτισμικό Ινστιτούτο Αλληλεγγύης «ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΑΙ» δραστηριοποιείται ιδιαίτερα στη περιοχή του Περάματος σε μια προσπάθεια να συνδράμει, στα μέτρα των δυνατοτήτων του, στη στήριξη της υποβαθμισμένης αυτής περιοχής. Τον Μάρτιο του 2012 αποφασίστηκε να μεταφερθεί η αποκτηθείσα τεχνογνωσία και στην Ανατολική Αττική, φυσική έδρα του Ινστιτούτου. Για τον λόγο αυτό εξασφαλίστηκε η συνεργασία