Η Eλληνική «Τράπεζα Τροφίμων – 'Ιδρυμα για την καταπολέμηση της πείνας» ιδρύθηκε το 1995 (Προεδρικό Διάταγμα ΦΕΚ 540/21.10.95), με πρωτοβουλία του Γεράσιμου Βασιλόπουλου. Είναι κοινωφελές μη κερδοσκοπικό ίδρυμα, και έχει ως αποκλειστικό σκοπό την καταπολέμηση της πείνας και τον περιορισμό της σπατάλης. Εδρεύει στο Κρυονέρι Αττικής, σε ιδιόκτητο κτήριο συνολικού εμβαδού 1.550 τ.μ. με γραφεία, αποθήκες, ειδικούς θαλάμους συντήρησης/κατάψυξης τροφίμων και τον απαιτούμενο εξοπλισμό, και έχει παράρτημα στη Θεσσαλονίκη.

Η λειτουργία του Ιδρύματος χρηματοδοτείται από την πρόσοδο ειδικού κεφαλαίου που συγκεντρώθηκε για το σκοπό αυτό (με κυριότερη συνεισφορά από τον ιδρυτή του), καθώς και από δωρεές. Είμαστε μέλος της Ομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Τραπεζών Τροφίμων (FEBA) στην οποία ανήκουν 253 Τράπεζες Τροφίμων από 21 χώρες της Ευρωπαϊκής 'Ενωσης. Το Ιδρυμα Τράπεζα Τροφίμων ελέγχεται με ενα συμβολικό ποσό χρέωσης απο ορκωτούς λογιστές γνωστής εταιρείας, παρακολουθείται απο το Υπουργείο Οικονομικών, και δεν επιβαρύνει το Ελληνικό Δημόσιο ούτε με ένα ευρώ.

Ο σκοπός ίδρυσης και λειτουργίας του Ιδρύματος της Τράπεζας Τροφίμων είναι η καταπολέμηση της φτώχειας και της σπατάλης. Μέσα απο την καθημερινή του λειτουργία επιτυγχάνεται η επισιτιστική υποστήριξη των ατόμων που ανήκουν σε ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες ανεξαρτήτου χώρα προέλευσης η θρησκείας. Η καταπολέμηση της σπατάλης των τροφίμων επιδιώκεται μέσω ενημερωτικών ενεργειών του Ιδρύματος καθώς και συνεργασιών μέ αναγνωρισμένους φορείς που μοιράζονται το ίδιο όραμα.

Ο ρόλος τού Ιδρύματος Τράπεζα Τροφίμων είναι:

Α) η αποδοχή δωρεών μη εμπορεύσιμων τροφίμων (κοντόληκτα, με αλλοιωμένη ετικέτα η συσκευασία) από την βιομηχανία τροφίμων,αναψυκτικών και ειδών προσωπικής υγιεινής.
Β) η αποδοχή χρημάτων με τις οποίες αγοράζονται τα τρόφιμα όπου στην συνέχεια διατίθενται στις φιλανθρωπικές οργανώσεις, τα συσσίτια και τις κοινωνικές υπηρεσίες που υποστηρίζουν τους απόρους.
Γ) η διαχείριση Ευρωπαϊκών και Εθνικών προγραμμάτων επισιτιστικής βοήθειας.
Δ) η οργανωμένη και συστηματική διάθεση των τροφίμων, αναψυκτικών και ειδών προσωπικής υγιεινής σε Ιδρύματα που μαγειρεύουν (Ορφανοτροφεία,Γηροκομεία, Κέντρα αστέγων-κακοποιημένων γυναικών-φιλοξενίας παιδιών απο προβληματικές οικογένειες-ΑΜΕΑ κ.α) και συσσίτια ενοριών.

Το Ιδρυμα Τράπεζα Τροφίμων:

1) Αναπτύσσει την αξία των αναλώσιμων προϊόντων.
2) Βοηθά στην αποφυγή τού κόστους διάθεσης για τις επιχειρήσεις (κόστος για την μεταφορά και καταστροφή των εμπορευμάτων στις χωματερές)
3) Μειώνει τις αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον ( σε σχέση με την υποβάθμιση/τοξικότητα εδάφους νερού και αέρα)
4) Μειώνει τα οικονομικά-περιβαλλοντικά βάρη καθώς οι πολίτες πληρώνουν για την διαχείρηση των χωματερών και το εξωτερικό κόστος δημόσια τέλη.
5) Μεταφέρει τις ανάγκες των φιλανθρωπικών οργανώσεων στούς προμηθευτές.
6) Αποθηκεύει σε ασφαλές περιβάλλον τις προμήθειες για τις φιλανθρωπικές οργανώσεις , οι οποίες μπορούν στη συνέχεια να επικεντρωθούν στην άμμεση παροχή βοήθειας σε ανθρώπους με ανάγκη για σίτιση.
7) Πραγματοποιεί ενημερωτικές εκστρατείες σχετικά με τα απόβλητα των τροφίμων και την καλή διατροφή.
8) Ενθαρρύνει την κοινωνική υπευθυνότητα και την αλληλεγγύη με την κλήση για τον εθελοντισμό και τις δωρεές.

To Iδρυμα Τράπεζα Τροφίμων εξειδικεύεται με τούς εξής τρόπους στην οργάνωση - διαχείριση αποθήκευσης,διάθεσης και διανομής τροφίμων.

ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

1) Διαλογή και αποθήκευση.
2) Ποιοτικός έλεγχος.
3) Παρακολούθηση της ψυκτικής αλυσίδας.
4) Διαχείριση των αποθεμάτων.

ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

1) Τα τρόφιμα διανέμονται στις εγκαταστάσεις των συλλόγων
2) Τα γεύματα σερβίρονται στο καλωσόρισμα σε Ορφανοτροφεία,Γηροκομεία,Κέντρα απεξάρτισης,Κέντρα ΑΜΕΑ, Κέντρα φιλοξενίας απόρων,Κέντρα φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών, και συσσίτια.

Περισσότερα στο facebook

Περισσότερα στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος