Το Güssing είναι μια σημαντική πόλη στο νότιο Burgenland της Αυστρίας, μια περιοχή με περίπου 27.000 κατοίκους. Πρόκειται για τη πρώτη κοινότητα στην ΕΕ η οποία παράγει όλες τις ενεργειακές της ανάγκες – ηλεκτρισμός, θέρμανση/ψύξη, καύσιμα – από ανανεώσιμες πηγές που βρίσκονται μέσα στην περιοχή. Ωστόσο, για να εκτιμήσει κανείς το μέγεθος αυτού του επιτεύγματος, πρέπει να γυρίσει στο 1988.

Την εποχή εκείνη το Burgenland ήταν η φτωχότερη και λιγότερη αναπτυγμένη περιφέρεια της Αυστρίας και το Güssing μία από τις φτωχότερες κοινότητες του Burgenland. Τότε, σχεδόν 25 χρόνια πριν, η οικονομία της κοινότητας στηρίζονταν αποκλειστικά στη γεωργία. Οι αγρότες πουλούσαν καλαμπόκι, ηλιέλαιο και ξυλεία για να βγάλουν τα προς το ζην, ενώ σε τουριστικό επίπεδο το κύριο και μόνο αξιοθέατο ήταν ένα κάστρο του 12ου αιώνα που χτίστηκε από Ούγγρους ευγενείς. Εξαιτίας της γεωγραφικά αδιάφορης τοποθεσίας κοντά στα σύνορα, δεν υπήρχαν εμπορικές ή βιομηχανικές επιχειρήσεις ούτε δίκτυο μεταφορών, με φυσικό αποτέλεσμα να μην υπάρχουν ούτε θέσεις εργασίας. Έτσι σχεδόν το 70% των κατοίκων μετακινούνταν κάθε εβδομάδα στη Βιέννη προκειμένου να εργαστούν σε διάφορες δουλειές. Στην περιοχή είχαν απομείνει λιγότεροι από 1000 κάτοικοι και η πόλη μόλις και μετά βίας μπορούσε να πληρώσει το ετήσιο κόστος καυσίμων (περίπου € 6 εκατομ).

Προκειμένου να αλλάξει αυτή η κατάσταση, μια ομάδα πολιτών, κυρίως πράσινης πολιτικής αντίληψης, αποφάσισαν να αναλάβουν πρωτοβουλίες. Διαπίστωσαν κατ΄ αρχή ότι σημαντικό ποσοστό των τοπικών πόρων διοχετεύονταν στην αγορά πετρελαίου, καυσίμων και ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ οι υφιστάμενοι πόροι, όπως για παράδειγμα δασική γη σε ποσοστό 45%, παρέμεναν σε μεγάλο βαθμό χωρίς διαχείριση. Η ομάδα επεξεργάστηκε ένα σχέδιο προτάσεων που προέβλεπε την απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα και την έναρξη παραγωγής αλλά και πώλησης ενέργειας στους πολίτες, αξιοποιώντας τοπικές, πράσινες/ανανεώσιμες πηγές. Με αυτόν τον τρόπο επιδιώχθηκε να διατηρηθούν στην πόλη τα τοπικά κεφάλαια τα οποία μέχρι τώρα πήγαιναν για την εισαγωγή ενέργειας.

Έτσι, στις αρχές της δεκαετίας του 1990, προτάθηκε μια πολιτική για την περιοχή με απώτερο σκοπό την απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα. Πρώτος στόχος ήταν η πόλη του Güssing και ακολούθως ολόκληρη η περιφέρεια να καλύπτουν τις ανάγκες τους με τοπικά/περιφερειακά υπάρχουσες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Η εκλογή του Peter Vadasz δημάρχου της πόλης, το 1992, επιτάχυνε τη διαδικασία, ιδιαίτερα όταν ανέθεσε στον Reinhard Koch, ηλεκτρολόγο μηχανολόγο και κάτοικο του Güssing, να μελετήσει το θέμα. Ο Koch μόλις είχε αποφοιτήσει από το πανεπιστήμιο και δεν ήταν πρόθυμος να ακολουθήσει τη μοίρα των συμπατριωτών του που ταξίδευαν καθημερινά στη Βιέννη για τη δουλειά τους.

Το πρώτο βήμα ήταν η απόφαση όλα τα δημόσια κτήρια στην πόλη να σταματήσουν να χρησιμοποιούν ορυκτά καύσιμα. Ως αποτέλεσμα της ενεργειακής αναβάθμισης των κτηρίων της πόλης, η ενεργειακή δαπάνη μειώθηκε κατά περίπου 50%. Στη συνέχεια κτίστηκε ένας σταθμός παραγωγής θερμότητας για 27 σπίτια με καύσιμη ύλη το ξύλο. Κατόπιν, κατασκευάστηκε υποδομή για παραγωγή καυσίμου για αυτοκίνητα από σπόρους ελαιοκράμβης (ενεργειακό φυτό από το οποίο παράγεται βιοκαύσιμο). Το 1998, οι Koch and Vadasz είδαν μια παρουσίαση από ένα Βιεννέζο επιστήμονα, τον Hermann Hofbauer, σχετικά με μια τεχνολογία που είχε αναπτύξει για να κάνει ένα εναλλακτικό καύσιμο από ξύλο. Ζήτησαν από τον Hofbauer και το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο της Βιέννης να κατασκευάσουν ένα πιλοτικό πρόγραμμα στο Güssing που να εφαρμόζει την τεχνολογία, όπου κομμάτια ξύλου αεριοποιούνταν σε συνθήκες υψηλής θερμοκρασίας. Το αέριο τροφοδοτούσε μια μηχανή Jenbacher που παρήγαγε ηλεκτρισμό και το «υποπροϊόν» της θερμότητας χρησιμοποιούνταν για να παράγει ζεστό νερό για το σύστημα θέρμανσης της περιοχής. Η αποδοτικότητα της ήταν περίπου 82-85%.

Η συνέχεια ήταν εύκολη. Ή έρευνα κι η ανάπτυξη δεν σταμάτησαν στιγμή με αποτέλεσμα το Güssing να φιλοξενεί σήμερα ένα αριθμό καινοτόμων τεχνολογιών, λύσεων και πατεντών μαζί με μια ομάδα υψηλά εκπαιδευμένων τεχνικών και «εισαγόμενων» επιστημόνων που ζουν και εργάζονται στη πόλη.

Σταδιακά, το πρόγραμμα ανανεώσιμης ενέργειας επεκτάθηκε σ' ολόκληρη τη περιφέρεια με αποτέλεσμα σήμερα να υπάρχουν 27 αποκεντρωμένοι σταθμοί παραγωγής ενέργειας στην κομητεία του Güssing το οποίο έχει πλέον ετήσια παραγωγή ενέργειας περίπου €14 εκατομμύριων. Από εισαγωγέας ενέργειας έγινε εξαγωγέας ενέργειας από ΑΠΕ, ενώ μέρος των κερδών επενδύεται ξανά σε προγράμματα ανανεώσιμης ενέργειας.

 

Τι επιπτώσεις έχει αυτό στην περιοχή;

Οι τιμή της ενέργειας δεν συνδέεται με το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο που διαμορφώνονται σε διεθνές επίπεδο και επομένως μπορεί να παραμείνει σε σταθερά – εγγυημένα επίπεδα μακροχρόνια, για 10-15 έτη και να προάγει την ανάπτυξη επιχειρήσεων στην περιοχή. 50 νέες επιχειρήσεις εγκαταστάθηκαν στη περιοχή κι έχουν δημιουργήσει 1.000 άμεσες ή έμμεσες θέσεις εργασίας στην πόλη (χωρίς να υπολογίζονται οι θέσεις στην περιφέρεια).

Το Güssing έχει εξελιχθεί σε μια σημαντική τοποθεσία για βιομηχανίες με υψηλή κατανάλωση ενέργειας, όπως η παραγωγή πατωμάτων ή η ξήρανση σκληρού ξύλου που όμως τώρα χρησιμοποιούν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με σταθερές μακροχρόνια τιμές. Το καλύτερο σημείο είναι η εταιρεία Blue Chip Energy, η πρώτη υψηλής αποδοτικότητας εταιρεία παραγωγής ηλιακών κυψελών στην Αυστρία, μια κοινή επένδυση με την εταιρεία Solon AG, η οποία ήρθε στο Güssing επειδή μπορούσαν να τροφοδοτήσουν το εργοστάσιο με καθαρή ενέργεια από ανανεώσιμους πηγές.

Η πόλη έχει επίγνωση των φυσικών της πόρων και η πολιτική της είναι να φροντίζει το δάσος που τη περιβάλλει ώστε μακροχρόνια να μπορεί να διασφαλίσει μια καλή τροφοδοσία ανανεώσιμης ενέργειας και για το μέλλον.

Παράλληλα, ως μέρος της διαδικασίας της ενεργειακής αυτονόμησης της πόλης, αναπτύχθηκε παράλληλα ένας αριθμός τεχνολογιών και πατεντών για άλλα διαφορετικά πεδία, όπως τα φωτοβολταϊκά η βιομάζα κλπ. Επίσης, συσσωρεύτηκε εκτεταμένη εμπειρία στην ανάλυση, προετοιμασία και εφαρμογή τέτοιων σχεδίων ικανή να μεταφερθεί και σε άλλες πόλεις και κοινότητες που θέλουν να βαδίσουν τον ίδιο ανανεώσιμο δρόμο.

Το Güssing σήμερα απολαμβάνει πραγματικά διεθνή φήμη. Για αυτό το λόγο, ιδρύθηκε η ECRE Güssing International AG (www.ecreag.com) ως η κεντρική εταιρεία για να προβάλλει το Güssing διεθνώς.

Σημαντικοί σταθμοί παραγωγής ενέργειας περιλαμβάνουν ένα σταθμό παραγωγής ηλεκτρισμού 2 MW, 4,5 MW θερμικής αεριοποίησης ξύλου στο Güssing και στο γειτονικό Strem ένα σταθμό 0,5 ηλεκτρικής ενέργειας, 0,5 θερμικής αεριοποίησης βιομάζας που χρησιμοποιεί ανανεώσιμη πράσινη πρώτη ύλη, όπως γρασίδι, τριφύλλι και ηλιοτρόπια. Και μαζί με όλα αυτά, επιπλέον εισόδημα εισέρχεται στην πόλη μέσω του οικοτουρισμού. Επισκέπτες συρρέουν από όλο τον κόσμο για να πάρουν έμπνευση από την πόλη. (Περίπου 30.000 επισκέπτες καταγράφηκαν κατά τη διάρκεια του 2007).

 

 

ΠΗΓΗ: http://ecoanemos.wordpress.com