Της Επιστημονικής Ομάδας meta-pharm
Όσο οι χημικοί τροφίμων, οι διατροφολόγοι και οι γιατροί αξιολογούν τα συστατικά των διαφόρων τροφίμων, τόσο εμπεδώνεται η πεποίθησή τους ότι οι σωστές τροφές αποτελούν φάρμακα. Τα καλλιεργήσιμα εδάφη έχουν γίνει αναιμικά, έχουν αποστραγγιστεί από τα ενενήντα περίπου θρεπτικά συστατικά τους εξαιτίας των λιπασμάτων, των εντομοκτόνων,

των ζιζανιοκτόνων, της άρδευσης, της όξινης βροχής και άλλων συναφών παραγόντων. Η έλλειψη αυτή, που έχει ως αποτέλεσμα την έλλειψη θρεπτικών συστατικών από το ανθρώπινο σώμα, εξασθενεί τα κύτταρα του ανοσοποιητικού μας συστήματος, κάνοντας το σώμα μας ευάλωτο στις αρρώστιες.

Τα 91 βασικά θρεπτικά συστατικά που ιστορικά βρίσκαμε στους καρπούς της γης, απουσιάζουν ή η διαθεσιμότητά τους έχει τόσες διακυμάνσεις που οι πιθανότητες να τις πάρουμε μόνο από την τροφή είναι ελάχιστες! Όταν το σιτάρι περνά από ειδική επεξεργασία για να γίνει άσπρο αλεύρι που με την σειρά του θα γίνει άσπρο ψωμί, το ποσοστό των θρεπτικών συστατικών που χάνει είναι εντυπωσιακό: Ίνες 95%, Σίδηρος 84%, ΒιταμίνηΕ 95%, Μαγγάνιο 82%, Νιασίνη 80%, Βιταμίνη Β2 81%. Οι περισσότερες τροφές ακτινοβολούνται για να εξουδετερωθούν τα έντομα και οι μικροοργανισμοί, αλλά η διαδικασία αυτή καταστρέφει ακόμα περισσότερο τις βιταμίνες και άλλα βασικά συστατικά και εξαλείφει τους μικροοργανισμούς που υπάρχουν στο χώμα και δρουν σαν φυσικά αντιβιοτικά. Οι φυσικές ουσίες φαίνεται να περιέχουν μια "δύναμη ζωής" που οι συνθετικές δεν μπορούν να μιμηθούν. Αυτή η δύναμη ζωής είναι προϊόν συνέργιας των χημικών ενώσεων των συστατικών τους. Οι βιταμίνες και οι φυσικές ουσίες γενικότερα είναι βιολογικά συμπλέγματα. Οι συνθετικά παραγόμενες ουσίες δεν έχουν την ικανότητα να προκαλούν φυσικές συνέργιες. Επιπλέον του ασκορβικού οξέος, η αληθινή βιταμίνη C πρέπει να περιέχει βιοφλαβονοειδή (φυσικές χρωστικές φρούτων και λαχανικών), όπως είναι η εσπεριδίνη, η ρουτίνη, η κουερσετίνη, οι ταννίνες και άλλες ενώσεις που απαντώνται στη φύση. Ανόργανα συνένζυμα πρέπει επίσης να είναι διαθέσιμα σε κατάλληλες ποσότητες. Εάν λείπει οποιοδήποτε από αυτά τα συστατικά δεν υπάρχει δράση της βιταμίνης.

Σήμερα στην Ελλάδα 2.000.000 άτομα έχουν κάποιας μορφής υπέρταση, 1.000.000 είναι διαβητικοί και 3.000 άνδρες κάθε χρόνο προσβάλλονται από καρκίνο του πνεύμονα, ενώ 1 στις 12 γυναίκες θα αναπτύξει καρκίνο στο στήθος. Η συμβατική ιατρική, που σημειώνει εντυπωσιακή επιτυχία στη θεραπεία των λοιμώξεων, των επειγόντων περιστατικών, καθώς και των γενετικών ελαττωμάτων δεν είναι ικανή να συγκρατήσει την πληθώρα αυτών των νόσων. Σε αρκετές χώρες της Ευρώπης και στη Β. Αμερική έχουν δημιουργηθεί φόρμουλες για σκευάσματα που κυκλοφορούν υπό τον γενικό τίτλο συμπληρώματα διατροφής και έχουν στοχευμένη δράση για τις περισσότερες γνωστές ασθένειες. Στη Γερμανία υπάρχει το πλέον ολοκληρωμένο πλέγμα ασφάλειας για τους γιατρούς και τους ασθενείς σχετικά με τις ιδιότητες των φαρμάκων που προέρχονται από θεραπευτικά βότανα και τις νό- σους στις οποίες απευθύνονται. Η αποτελεσματικότητα και η ασφάλειά τους εδράζεται σε επιστημονικές έρευνες και σε πολυετείς κλινικές μελέτες έως ότου φθάσει στην κρατική διεπιστημονική επιτροπή (Commission E) για να πάρει την επίσημη άδεια κυκλοφορίας για τη Γερμανία και όλη την Ε.Ε. Να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο τείνει να υιοθετηθεί από την Ε.Ε., λειτουργεί αποτελεσματικά περισσότερο από 30 χρόνια και βελτιώνεται διαρκώς.

Το επιστημονικο-νομοθετικό καθεστώς της Γερμανίας σε σύγκριση με εκείνο της Αμερικής, έχει μια διαφορετική αντιμετώπιση και στάση απέναντι στις δυνατότη- τες των φυσικών φαρμάκων. Ενώ στις ΗΠΑ οι επιστήμονες εστιάζουν το ενδιαφέρον τους σχεδόν αποκλειστικά στα ισχυρά φάρμακα, οι Γερμανοί συνάδελφοί τους ερευνούν παράλληλα τα φυσικά εναλλακτικά φάρμακα. Για παράδειγμα, το 1994 ο FDA των ΗΠΑ ενέκρινε την πρώτη φαρμακευτική ουσία - την τακρίνη - για τη θεραπεία της άνοιας και της νόσου Αλτσχάιμερ. Το φάρμακο είναι αρκετά αποτελεσματικό, αλλά έχει τοξικές ανεπιθύμητες ενέργειες που περιορίζουν τη χρήση του. Την ίδια χρονιά, η Επιτροπή Ε της Γερμανίας, ενέκρινε το Ginkgo Biloba, ένα τυποποιημένο εκχύλισμα από τα φύλλα του δέντρου ginkgo, ως θεραπεία για την άνοια και τη νόσο Αλτσχάιμερ. Σήμερα υπάρχουν σκευάσματα με βιολογικές ουσίες που στηρίζονται στο concept της ορθοκυτταρικής ιατρικής (E. Paulsen - Nobel 1956) και της φυτοθεραπείας. Για να δοθεί η άδεια κυκλοφορίας, τα σκευάσματα περνούν από υποχρεωτικό στάδιο διετών κλινικών ερευνών. Οι πρώτες ύλες, οι οποίες είναι πρώτης ποιότητας και ακολουθούν υψηλά πρότυπα συλλογής, αποθήκευσης και επεξεργασίας, υφίστανται διπλούς ελέγχους από πιστοποιημένους γερμανικούς οργανισμούς ελέγχου (τοξικών στοιχείων, μυκήτων κ.λπ.). Παράλληλα τα σκευάσματα υπόκεινται σε συνεχείς ελέγχους κλινικής μικροσκοπίας κυττάρων αίματος, με διαφορετικές μεθόδους εξέτασης, για την παρακολούθηση και επιβεβαίωση της αποτελεσματικότητάς τους στο ανθρώπινο κύτταρο. Οι δοσολογίες και οι συνδυασμοί των ουσιών ελέγχονται και ανανεώνονται συνεχώς ώστε να υπάρχει μονιμότερο αποτέλεσμα. Τα σκευάσματα έχουν συνήθως αποτοξινωτικές και αλκαλοποιητικές ουσίες, οι οποίες λειτουργούν υποστηρικτικά στις κύριες δραστικές ουσίες προσφέροντας εξισορρόπηση και ομαλοποίηση συστημάτων του οργανισμού.

Η ιατρική έρευνα και γνώση γύρω από τους φυσικούς μηχανισμούς ίασης του αν- θρώπου σε συνδυασμό με τις σύγχρονες γνώσεις της συμβατικής ιατρικής, τις εξελίξεις στη βιοχημεία, την κβαντική ιατρική και άλλα νέα ανερχόμενα πεδία γνώσης, έχουν οδηγήσει σήμερα στη δημιουργία σκευασμάτων που χρησιμοποιούν καθαρές-βιολογικές ουσίες και δρουν αποτελεσματικά ως διατροφικά φάρμακα.

 

Πηγή: http://holisticlife.gr/pdf/issue_34.pdf, Τεύχος 34, Νοέμβριος- Δεκέμβριος 2009 (πλην όμως πάντα επίκαιρο!)