Έχει μπει για τα καλά στην καθημερινή μας ζωή και πλέον είναι σχεδόν απαραίτητο για να μπορέσει να λειτουργήσει … κανονικά η κοινωνία μας κι αυτό τον μήνα κλείνει τα 40 του χρόνια.  Το πρώτο μήνυμα εστάλη μέσω e-mail κατά τη διάρκεια του μηνός Οκτωβρίου του 1971. Όπως πολλές τεχνολογικές καινοτομίες, έτσι κι αυτό έχει τις ρίζες του στη στρατιωτική τεχνολογία. Στο τέλος του 1960, ένας απόφοιτος του ΜΙΤ, ο Ray Tomlinson, δούλευε στην έρευνα και την ανάπτυξη τεχνολογιών,

σε ένα πρόγραμμα μεταφοράς αρχείων για mainframe υπολογιστές,  που συνδέονταν με το ARPANET  το στρατιωτικό δίκτυο επικοινωνίας που αποτέλεσε την πρώτη μορφή του Διαδικτύου.

 

Με κεντρικό άξονα τη μεταφορά αρχείων, ανατέθηκε στον Tomlinson η τροποποίηση ενός προγράμματος που ονομάζεται SNDMSG, που επέτρεπε την αποστολή μηνυμάτων μεταξύ διαφορετικών users. Προφανώς, εκείνη την εποχή, ήταν αδιανόητο ότι το ταχυδρομείο θα μπορούσε να γίνει ένα εργαλείο επικοινωνίας μεταξύ εκατομμύρια χρηστών, δεδομένου των τιμών κυρίως των υπολογιστών εκείνης της εποχής που δεν επέτρεπε την ευρεία εμπορική τους χρήση.

Ο Tomlinson είχε δηλώσει στο Times το 2008: «Δε θυμάμαι τι έγραψα στο πρώτο e-mail, ίσως “QWERTY” ή κάποια άλλη σειρά χαρακτήρων, αλλά ότι και αν ήταν, διήνυσε την απόσταση ενός μέτρου. Ένα μικρό βήμα για ένα μήνυμα, ένα γιγάντιο άλμα για την ανθρωπότητα».

Εκτός από την επινόηση e-mail, Tomlinson είναι ο πατέρας του δημοφιλέστατου συμβόλου «@». Εισήγαγε τη σύμβαση της διεύθυνσης e-mail, προκειμένου να προσδιορίσει τον παραλήπτη και τον υπολογιστή ή το χρησιμοποιούμενο δίκτυο. Για να διαχωρίσει τα δύο αυτά κομμάτια πληροφοριών, επέλεξε το «@». Για αυτό είχε αναφέρει στο Times: «Δημιουργούσε την αίσθηση του τόπου, το οποίο φαινόταν η σωστή επιλογή».

Από εκείνη τη στιγμή, το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο έγινε πλέον απαραίτητο για όλους τους τύπους χρηστών. Η εξέλιξη του δικτύου και των servers επεκτάθηκε και μαζί της βελτιώθηκε  η  εξυπηρέτηση των μηνυμάτων, επιτρέποντας σε όλους την αποστολή και λήψη ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Ένα e-mail σήμερα είναι ένα είδος τηλεφωνικού αριθμού, μια πραγματική σύνδεση με το διαδίκτυο και είναι σίγουρο ότι θα αποτελεί για αρκετό καιρό ακόμα ένα από τα συνήθη μέσα επικοινωνίας, αφήνοντας πια το χαρτί και το μελάνι στον κόσμο της ιστορίας.
ΠΗΓΗ: http://techit.gr