dhmoΟι οργανωμένοι Έλληνες Νέοι Αγρότες της ΠΕΝΑ επισκέφθηκαν το Δημοπρατήριο αγροτικών προϊόντων – το αντίστοιχο της ελληνική Λαχαναγοράς, στο Mechelse του Βελγίου με φροντίδα του Ευρωβουλευτή Γεώργιου Παπαστάμκου. Εντυπωσιασμένοι από τον τρόπο λειτουργίας παραθέτουν την εμπειρία τους την οποία με τη σειρά μας σας παρουσιάζουμε γιατί τι βρήκαμε πραγματικά ενδιαφέρουσα.

Τα 7 σημερινά δημοπρατήρια του Βελγίου καλύπτουν πλήρως όλες τις ανάγκες των αγροτών για οργανωμένη κατά 60% διάθεση των λαχανικών αλλά και τις ανάγκες των καταναλωτών με ποιοτικά-πιστοποιημένα αγροτικά προϊόντα μέχρι και την Πετρούπολη. Στο Βέλγιο είναι σχεδόν αδύνατο να προμηθευτεί κάποιος λαχανικά εκτός δημοπρατηρίου.

Σε κάθε δημοπρατήριο υπάρχουν περίπου 180 θέσεις αγοραστών ενώ άλλοι τόσοι μετέχουν μέσω internet από τα γραφεία τους, με αξιόπιστο σύστημα επαλήθευσης. Υπάρχουν 6 «ρολόγια», ένα για φράουλες, ένα για φρούτα, ένα για λαχανικά και τρία από άλλα δημοπρατήρια. Γίνονται περίπου 25.000 αγοραπωλησίες από τις 08.00 έως τις 14.00. 14.00-16.00 αποστέλλονται τα αγορασθέντα και από 16.00-18.00 παραδίδουν οι αγρότες, αφού ειδοποιήσουν μέσω internet. Έτσι γλυτώνονται χρήματα, χρόνος και προσωπικό και δεν αποφεύγονται σε μεγάλο βαθμό τα λάθη! Όσο για τη ταχύτητα, είναι κάτι που πραγματικά χρειάζεται όταν έρχονται περίπου 1.000 φορτηγά να ξεφορτωθούν. Κάθε μέρα πωλούνται προϊόντα που ήρθαν την προηγούμενη ημέρα έως τις έξι η ώρα κι ενημερώνονται οι παραγωγοί για τις ποσότητες και την ποιότητα.

Οι διαπιστευμένοι έμποροι-αγοραστές προκαταβάλουν εγγύηση ή χρηματικά ποσά για το ύψος των συναλλαγών που προβλέπουν να κάνουν. Αν το υπερβούν η πράξη δεν επιτρέπεται. Οι αγοραστές πληρώνουν στο ταμείο μέσα σε 10 ημέρες κάθε ποσότητα που αγοράζουν, και οι αγρότες εισπράττουν το πολύ μέσα σε 10 ημέρες την μέση τιμή της ποιότητας των προϊόντων που παρέδωσαν πριν 10 ημέρες.

Το κόστος διαχείρισης είναι 2,26% από την τιμή παραγωγού. Ακόμα 2,26% εισπράττονται από την ΚΓΠ. Η τιμή καταναλωτή στο Βέλγιο είναι περίπου 2,5 φορές επάνω. Στην Ελλάδα η τιμή καταναλωτή είναι 5-8 φορές επάνω και το κόστος λαχαναγοράς & φορτοεκφορτωτών αγγίζει το 30%.

Τα δημοπρατήρια κάνουν ετήσιες προβλέψεις διακίνησης και ενημερώνουν τους αγρότες. Ο κάθε αγρότης παράγει ότι θέλει, αλλά ενημερώνει το δημοπρατήριο για τις ημερομηνίες και τις ποσότητες που προβλέπει να έχει διαθέσιμες και είναι υποχρεωμένος να παραδώσει στο δημοπρατήριο το 100% της παραγωγής. Αν δεν παραδώσει τις ποσότητες που έχει ο ίδιος προανακοινώσει, υποχρεούται να πληρώσει όλο το κόστος που αντιστοιχεί στη συνολική ποσότητα που είχε προϋπολογίσει. Η ποιότητα το σημαντικό σημείο για τα δημοπρατήρια και εξασφαλίζεται με συγκεκριμένη συσκευασία η οποία μάλιστα γίνεται επί τόπου από τον αγρότη. Εννοείται ότι το Υπουργείο μεριμνά για την εκπαίδευση των αγροτών αλλά και τη τήρηση των διαδικασιών τόσο στο χωράφι όσο και κατά τη διαδικασία της παράδοση, με δειγματοληπτικούς ελέγχους.

Ο ετήσιος τζίρος των δημοπρατηρίων φθάνει τα 250.000.000€, για 20.000 περίπου κωδικούς. το Δημοπρατήριο του Mechelse καταλαμβάνει έκταση 500 στρεμμάτων. Οι στεγασμένοι χώροι είναι 270 στρέμματα (με 200 στρέμματα ψυγεία) κι εργάζονται σ' αυτό 300 άτομα. Όλη η διακίνηση είναι πλήρως μηχανογραφημένη και οι οδηγίες δίνονται ηλεκτρονικά στις οθόνες των χειριστών.

Το δημοπρατήριο έχει δίπλα στις εγκαταστάσεις του εργοστάσιο παραγωγής & απολύμανσης συσκευασιών και φυσικά διαθέτει τμήμα έρευνας το οποίο συζητά με τους προμηθευτές σπόρων και φυτών προτείνοντας στους παραγωγούς ποικιλίες για την επόμενη χρόνια.

Ο κάθε συνεταίρος καταβάλει 50€ για συμμετοχή, ενώ από τους αγρότες το δημοπρατήριο παίρνει μόνο τα προϊόντα και καθόλου χρήματα. Στόχος είναι να δοθούν κίνητρα στους αγρότες ώστε να μην δουλεύουν στοχεύοντας σε μεγάλες ποσότητες με λίγο κέρδος, αλλά σε ποιοτικά αγροτικά προϊόντα τα οποία παράγονται σε μικρότερες ποσότητες ικανές να αποφέρουν μεγαλύτερο κέρδος. Όσον αφορά τη φιλοσοφία τους: Τα δημοπρατήρια θεωρούν ότι ο λιανοπωλητής είναι σύμμαχος και ενδιαφέρεται για ποιοτικά προϊόντα, όντας διατεθειμένος να πληρώσει σχετικά υψηλότερη τιμή για πραγματικά ποιοτικά και φρέσκα προϊόντα.

Για την καταγραφή, Πάγκαλος Καζάκης και την αντιγραφή Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382