altΠοιες συσκευές ανακυκλώνονται;  Όλες οι ηλεκτρικές κι ηλεκτρονικές συσκευές! Μεγάλες οικιακές συσκευές, μικρές οικιακές συσκευές, εξοπλισμός πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών, ηλεκτρονικά και ηλεκτρικά καταναλωτικά είδη, φωτιστικά είδη, ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά εργαλεία (εξαιρουμένων των μεγάλης κλίμακας σταθερών βιομηχανικών εργαλείων), ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά παιχνίδια, παιχνιδοκονσόλες, κάθε είδους ηλεκτρονικός εξοπλισμός ψυχαγωγίας και αθλητισμού κλπ.

 



Που ανακυκλώνω;

Διάφορα δημοτικά Σημεία Συλλογής σ’ ολόκληρη την Ελλάδα, πολλά σχολεία και  τα περισσότερα καταστήματα λιανικής ηλεκτρικών συσκευών.

Πώς ανακυκλώνω

•    Για τις μεγάλες συσκευές (όπως ψυγεία, κουζίνες, πλυντήρια, ογκώδεις τηλεοράσεις, φωτοτυπικά κ.α):

με την αγορά καινούριας συσκευής ζητείστε στο κατάστημα να πάρουν πίσω την αντίστοιχη παλιά.

τηλεφωνείστε στο Δήμο της περιοχής σας, ζητήστε να περισυλλέξουν τη συσκευή. Και κατεβάστε τη την ώρα που έχει συμφωνηθεί.

•    Για τις μικρές συσκευές (όπως καφετιέρες, σκούπες, υπολογιστές, μικρές τηλεοράσεις κ.α.)

μεταφέρετε τη μικροσυσκευή σε κάποιο σημεία υλλογής

Πόσο σημαντική είναι η ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών;

Η ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών είναι σημαντική τόσο για την αναβάθμιση της ποιότητα ζωής μας όσο για την προστασία του περιβάλλοντος, την προστασία της υγείας μας, την εξοικονόμηση ενέργειας και φυσικών πόρων, καθώς και προστιθέμενη αξία σε υλικά και τελικά καταναλωτικά προϊόντα.

Σαν καταναλωτές και πολίτες έχουμε συμφέρον να διευκολύνουμε το πρόγραμμα  ανακύκλωσης ηλεκτρικών συσκευών όχι μόνο γιατί έτσι θα βελτιωθεί το περιβάλλον αλλά και γιατί θα ελαχιστοποιηθεί η επιβάρυνση που θα έχουμε τελικώς για την εναλλακτική διαχείριση αυτής της κατηγορίας αποβλήτων.

Γιατί να κάνω ανακύκλωση; Διατρέχω κάποιο κίνδυνο αν πετάξω τις ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές μου συσκευές στα σκουπίδια?

Οι ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές είναι κατασκευασμένες από πάρα πολλά και διαφορετικά υλικά. Κάποια από αυτά τα υλικά, όπως μέταλλα ή κάποια πλαστικά είναι τελείως ακίνδυνα όταν οι συσκευές λειτουργούν.

Όταν όμως οι συσκευές δεν λειτουργούν πια, (δηλαδή γίνονται απόβλητα), ένα μέρος από αυτά τα υλικά θα μπορούσαν να διαφύγουν και να γίνουν επικίνδυνα για το περιβάλλον. Είναι λοιπόν σημαντικό οι συσκευές να μην καταλήγουν στα σκουπίδια ή τις χωματερές.

Με την ανακύκλωση ξεχωρίζονται τα διαφορετικά υλικά ώστε από τη μια να βρεθούν και να απομονωθούν τα επικίνδυνα υλικά και από την άλλη να συγκεντρωθούν τα υλικά (μέταλλα, πλαστικό, γυαλί) που μπορούν να ξαναχρησιμοποιηθούν για την κατασκευή άλλων συσκευών

Όπως δεν πρέπει να πετάμε στα σκουπίδια τα χαρτιά, τα πλαστικά, τα γυάλινα μπουκάλια και τα αλουμινένια κουτάκια, έτσι δεν πρέπει να πετάμε και τις ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές μας συσκευές.

Εγώ τι κερδίζω από την ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών;

Τα οφέλη είναι κοινά για όλους:

 

 

  • Δημιουργούμε ένα καλύτερο περιβάλλον για εμάς και τα παιδιά μας.
  • Προστατεύουμε το περιβάλλον και αναβαθμίζουμε τη ποιότητας ζωής μας.
  • Βοηθάμε στη μείωση του όγκου των απορριμμάτων τα οποία καταλήγουν στους ΧΥΤΑ (Χώροι Υγειονομικής Ταφής απορριμμάτων)
  • Βοηθάμε στην εξοικονόμηση πρώτων υλών.
  • Βοηθάμε στην εξοικονόμηση ενέργειας.
  • Βοηθάμε στη ν δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
  • Συνεισφέρουμε στον πολιτισμό, αφού η εναλλακτική διαχείριση των απορριμμάτων αποτελεί δείκτη πολιτισμού.

 


Πώς μπορώ εγώ να συνεισφέρω στην προστασία του περιβάλλοντος από τις βλαβερές ουσίες;
Είναι απλό…όταν η ηλεκτρική ή ηλεκτρονική σας συσκευή δεν δουλεύει πια ή δεν τι θέλετε…. ΜΗΝ ΤΗΝ ΠΕΤΑΤΕ…ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΤΕ ΤΗ!!!

Τι θα μου κοστίσει η ανακύκλωση των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών μου συσκευών?
Τίποτα! Η διαδικασία για τον καταναλωτή που επιθυμεί να ανακυκλώσει τις ηλεκτρικές συσκευές που δεν χρειάζεται πια είναι απλή και ανέξοδη!

Παραλαμβάνονται κατεστραμμένες συσκευές ή εξαρτήματα;
Όχι, διότι είναι αδύνατη πλέον η περιβαλλοντολογική τους διαχείριση, που είναι και ο σκοπός του Συστήματος. Το Σύστημα παραλαμβάνει ακέραιες συσκευές προς απορρύπανση, με σωστούς περιβαλλοντολογικούς όρους.

Όσον αφορά τα εξαρτήματα, παραλαμβάνονται μόνον εάν κυκλοφορούν και μεμονωμένα στην αγορά. Δεν παραλαμβάνονται εξαρτήματα τα οποία προέρχονται από αποσυναρμολόγηση συσκευών.


πηγη: http://www.electrocycle.gr