Σας δημιουργεί ανασφάλεια η σκέψη να χρησιμοποιήσετε τη πιστωτική σας κάρτα για αγορές στο διαδίκτυο; Αν δεν γνωρίζεται πως λειτουργούν τα πράγματα εκέι, δεν έχετε κι άδικο! Όμως δεν χρειάζεται να φοβάστε, αρκεί να είστε λιγάκι προσεκτικοί. Με την πάροδο του χρόνου, όλο και περισσότερες επιχειρήσεις αρχίζουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους  μέσω Ιnternet και τα συστήματα ασφαλείας βελτιώνονται συνεχώς.

Έτσι, μπορεί ο καθένας μας, να μπει στο Internet 24 ώρες το 24ωρο, να ανατρέξει στους καταλόγους διαφόρων επιχειρήσεων, να συγκρίνει  προϊόντα και τιμές  και να ψωνίσει ότι επιθυμεί, όποτε τον βολεύει χωρίς καν να βγει από το σπίτι.

Τα περισσότερα websites που πουλάν προϊόντα, έχουν κάποια συστήματα πληρωμών – συναλλαγών, όπως είναι το paypal, διατραπεζικά συστήματα, κλπ.  Είναι όμως οι Online αυτές συναλλαγές ασφαλείς; Πως μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι δεν θα πέσουμε θύματα απάτης και πως μπορούμε να μυριστούμε απάτες ώστε να τις αποφύγουμε;

Παρακάτω, συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε μερικές βασικές προφυλάξεις – και συμβουλές, που θα σας βοηθήσουν να κάνετε τις online συναλλαγές σας με περισσότερη ασφάλεια.


Ας δούμε τι θα πρέπει να προσέχουμε:

1) Μην χρησιμοποιείται πιστωτικές κάρτες, μην κάνετε συνδιαλλαγές  και μην δίνετε προσωπικά στοιχεία χρησιμοποιώντας δημόσιους υπολογιστές σε ίντερνετ καφέ, καφετέριες, βιβλιοθήκες, κλπ. Μπορεί κάποιοι επιτήδειοι να έχουν εγκαταστήσει ειδικά προγραμματάκια και κατασκοπεύουν τι γράφετε (με keyloggers ή spywares), χωρίς καν να το γνωρίζει το προσωπικό του δημόσιου χώρου. Έτσι στη συνέχεια μπορούν εύκολα να  υποκλέψουν  ευαίσθητα προσωπικά στοιχεία  και κωδικούς και να κάνουν συναλλαγές σαν να είναι εσείς.

2) Όταν κάνετε συναλλαγές από τον δικό σας υπολογιστή, να είστε σίγουροι ότι έχετε εγκατεστημένα, σε λειτουργία και πρόσφατα ενημερωμένα όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας (firewall, antivirus, antispyware, κλπ).

3) Όταν συγκρίνετε προϊόντα από διάφορα sites, μπορεί να βρείτε κάπου σημαντικά πιο φθηνά ίδια προϊόντα. Μην εντυπωσιαστείτε και κυρίως μην ψωνίσετε αν δεν ψάξτε πρώτα μήπως τα φτηνά sites με τις super ευκαιρίες  είναι “sites φαντάσματα” που εξυπηρετούν ανεξερεύνητους σκοπούς. Μία αναζήτηση στο google με την επωνυμία του site με τα πολύ φθηνά προϊόντα, αρκεί. Μην το παραλείψετε.

4) Για ακόμη μεγαλύτερη ασφάλεια,  προτού κάνετε κάποια συναλλαγή με κάποιο site , πάρτε ένα τηλέφωνο στο ηλεκτρονικό κατάστημα ή στείλτε ένα e-mail. Θα σας απαντήσουν; Υπάρχει η επιχείρηση; Ή δεν θα σας στείλει ποτέ κανείς αυτό που  αγοράσετε παρόλο που έχετε πληρώσει γιατί απλά η επιχείρηση δεν υπάρχει πια;

5) Πάντα να κάνετε τις συναλλαγές σας, πηγαίνοντας οι ίδιοι στο site που επιθυμείτε πληκτρολογώντας τη διεύθυνσή του εσείς . Μην πάτε πατώντας απλά κάποια links από email, γιατί μπορεί να πέσετε θύματα απάτης. Αν οι υπηρεσίες που βρήκατε στο  email που σας στείλανε σας ενδιαφέρουν, σημειώστε τη διεύθυνση, βγείτε από το site που βρίσκεστε και μπείτε ξανά πληκτρολογώντας ο ίδιος προσωπικά τη διεύθυνση στη μηχανή αναζήτησης ου χρησιμοποιείτε συνήθως.

6) Να πραγματοποιείτε  πληρωμές – συναλλαγές  μόνο σε sites που έχουν το εικονίδιο ασφαλείας (μια κλειδαριά κάτω δεξιά στον browser μας).  Το εικονίδιο αυτό μας ενδιαφέρει ουσιαστικά μόνο εκεί που βάζουμε πχ αριθμό κάρτας και τα υπόλοιπα ευαίσθητα στοιχεία και πατάμε αποστολή.

7) Σε κάθε περίπτωση κι ενώ βρίσκεστε στη σελίδα που σας ζητά να εισάγετε αριθμό κάρτας και προσωπικά δεδομένα, ΠΡΙΝ πληκτρολογήσετε ο,τιδήποτε, ρίξτε μια ματιά στη μπάρα που εμφανίζεται η διεύθυνση του καταστήματος. Βεβαιωθείτε ότι διεύθυνση ξεκινάει  από https (το s στο τέλος σημαίνει secure  = ασφαλές) κι όχι απλά από http με το οποίο αρχίζουν οι ενημερωτικές  ιστοσελίδες.

8) Πάντα να κρατάτε κάπου στον υπολογιστή σας ή ακόμα καλύτερα αφήστε για μια στιγμή κατά μέρος τις οικολογικές ευαισθησίες κι εκτυπώστε τις αποδείξεις από τις αγορές σας. Ποτέ δεν ξέρετε…

9) Τέλος, να είστε βέβαιοι πως οι κωδικοί σας, οι αριθμοί των καρτών σας (χρεωστικών-πιστωτικών) και τα άλλα ευαίσθητα στοιχεία σας, είναι φυλαγμένα καλά. Μην τα έχετε εκτεθειμένα με κίνδυνο να τα απομνημονεύσει κάποιος και να υποστείτε τις συνέπειες…

Γενικά, μην φοβάστε τις online συναλλαγές. Αν είστε “ψιλιασμένοι” και προσεκτικοί, μπορείτε να  εκμεταλλευτείτε τα πλεονεκτήματα που σας παρέχει το διαδίκτυο και κάντε τις αγορές σας  φθηνά,  ξεκούραστα, με δυνατότητα να επιλέξετε από μια πραγματικά μεγάλη γκάμα  όποτε το επιθυμείτε.

ΠΗΓΗ: http://coolweb.gr/