kakoboulaΜε την εξάπλωση της χρήσης των social media αλλά και του Διαδικτύου γενικότερα, έχει αυξηθεί κατά πολύ και ο αριθμός των κακόβουλων site. Των ιστοσελίδων δηλαδή που έχουν στόχο είτε να εξαπατήσουν τους επισκέπτες τους με οποιοδήποτε τρόπο, είτε να διασπείρουν ιούς και άλλο επικίνδυνο λογισμικό. Προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα αυτό, δημιουργήθηκε μια υπηρεσία η οποία ονομάζεται Web of Trust (WoT) ή αλλιώς ιστός της εμπιστοσύνης.

Read more ...

bbΗ ηλεκτρονική κοινωνική δικτύωση και η σύναψη σχέσεων μέσα από εφαρμογές, όπως το Facebook , έχει λάβει τεράστια εξάπλωση στο διαδίκτυο και είναι ιδιαίτερα δημοφιλής τρόπος επικοινωνίας για τους νεαρούς χρήστες, κάτω από 20 ετών .Τα συμπεράσματα της έρευνας του Πανεπιστημίου Αιγαίου για τη χρήση του Facebook στην Ελλάδα παρατίθενται παρακάτω συνοπτικά:

Read more ...

optikoΗ ολοένα αυξανόμενη χρήση των ηλεκτρονικών υπολογιστών, ιδίως όταν είναι μεγάλης διάρκειας, φαίνεται να επιδρά αρνητικά στην υγεία των χρηστών προσβάλλοντας διάφορα συστήματα ή επιδεινώνοντας ήδη υπάρχοντα χρόνια ή βραχεία οργανικά προβλήματα.Τα σημαντικότερα συμπτώματα είναι :

Read more ...

Η ασφάλεια στο διαδίκτυο αποτελεί μια ολοένα αυξανόμενη ανησυχία σε παγκόσμιο επίπεδο τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τους ιδιώτες. Δυστυχώς όμως πολλοί δεν παίρνουν στα σοβαρά την κατάσταση ή δεν προβαίνουν στα απαραίτητα μέτρα για να προστατευτούν από το ηλεκτρονικό έγκλημα. Μια πρόσφατη μελέτη του Ινστιτούτου Ponemon σε 583 αμερικάνικες εταιρείες αποκάλυψε πως η συντριπτική πλειοψηφία, το 90% αυτών είχε πέσει θύμα κυβερνοεπιθέσεων τους τελευταίους δώδεκα μήνες.

Read more ...

altΔιαβάζοντας το τραγικό γεγονός βιασμού 15χρονης μαθήτριας από 20χρονο που η μαθήτρια γνώρισε μέσω του Facebook, η δράση Saferinternet.gr του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου τονίζει για άλλη μια φορά της σημασία της κατανόησης από όλους μας, και ιδιαίτερα από τους ανηλίκους, ότι τα άτομα που γνωρίζουμε μόνο μέσω Διαδικτύου, παραμένουν πάντα «άγνωστα».

Read more ...

Σας δημιουργεί ανασφάλεια η σκέψη να χρησιμοποιήσετε τη πιστωτική σας κάρτα για αγορές στο διαδίκτυο; Αν δεν γνωρίζεται πως λειτουργούν τα πράγματα εκέι, δεν έχετε κι άδικο! Όμως δεν χρειάζεται να φοβάστε, αρκεί να είστε λιγάκι προσεκτικοί. Με την πάροδο του χρόνου, όλο και περισσότερες επιχειρήσεις αρχίζουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους  μέσω Ιnternet και τα συστήματα ασφαλείας βελτιώνονται συνεχώς.

Read more ...

Εν όψει της Παγκόσμιας Ημέρας των Τηλεπικοινωνιών και της Κοινωνίας της Πληροφορίας, η Δράση Ενημέρωσης Saferinternet.gr του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου, ενημερώνει σχετικά με τα ισχυρά και τα αδύνατα σημεία των προγραμμάτων γονικού ελέγχου. Συγκεκριμένα, 25 δημοφιλή εργαλεία γονικού ελέγχου για προσωπικούς υπολογιστές, 3 για κονσόλες παιχνιδιών και 2 για κινητά τηλέφωνα ελέγχθηκαν

Read more ...

alt

Συνέχεια ακούτε και διαβάζετε σε διάφορα site και από ειδικούς, ότι θα πρέπει να μην χρησιμοποιείτε απλά passwords, εάν θέλετε να αποφύγετε να πέσετε θύματα ηλεκτρονικού εγκλήματος. To SplashData, λοιπόν, παρουσίασε την καθιερωμένη ετήσια λίστα του με τους χειρότερους κωδικούς που έχουν επιλεγεί. Η λέξη «password» είναι αυτή που έχει καταλάβει την κορυφή στη λίστα με τα χειρότερα password που χρησιμοποιήθηκαν, με τη σειρά να πηγαίνει με την συχνότητα που εμφανίστηκαν.

Read more ...

Έχουν περάσει σχεδόν είκοσι χρόνια από τις πρώτες αερομαχίες στις οποίες συμμετείχαν Έλληνες, μέσα από την οθόνη του υπολογιστή τους, αλλά με μια διαφορά: αυτές οι αερομαχίες, γίνονταν για πρώτη φορά στο Διαδίκτυο. Ο λόγος για το παιχνίδι «Air Warrior», την εταιρεία Compulink που ήταν η πρώτη στην Ελλάδα που προσέφερε dial-up σύνδεση και φυσικά τα modem της εποχής ταχύτητας 2.400bps έως 9.600bps

Read more ...

altΠερίπου 57.000 παγιδευμένες ιστοσελίδες, μεταμφιεσμένες σε επίσημες υπηρεσίες, εμφανίζονται κάθε εβδομάδα στο Διαδίκτυο και απειλούν τους υπολογιστές και τα δεδομένα των χρηστών.  Στα τρία τέταρτα των περιπτώσεων, οι παγίδες μιμούνται τους δικτυακούς τόπους τραπεζών, προειδοποιεί η εταιρεία ηλεκτρονικής ασφάλειας PandaLabs. Δεδομένης της διάδοσης αυτής της τεχνικής, συνιστούμε στους καταναλωτές να επισκέπτονται τους δικτυκούς τόπους τραπεζών ή τα online καταστήματα πληκτρολογώντας

Read more ...