Το Ελληνικό Κέντρο Ελέγχου Όπλων συνέταξε μερικές βασικές οδηγίες επιβίωσης στην περίπτωση που κάποιος βρεθεί στην δυσάρεστη θέση να αντιμετωπίσει διαρρήκτη που εισέβαλε οπλισμένος στο σπίτι. Ξεκινάμε λοιπόν από τη στιγμή που αντιλαμβανόμαστε την παρουσία του διαρρήκτη στο σπίτι συνήθως κατά τις νυχτερινές ώρες του ύπνου. Καλύτερα να ξεχάσουμε όσα έχουμε δει στις κινηματογραφικές ταινίες για ένοπλη αντιμετώπιση του ένοπλου διαρρήκτη (και ιδιαίτερα να ξεχάσουμε τη γιαγιά που έτρεψε σε φυγή ένοπλο ληστή...).

Επιγραμματικά ισχύουν τα εξής

Ο ανύποπτος οικογενειάρχης με την πυτζάμα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την καταδρομική ομάδα των διαρρηκτών με τα αυτόματα τυφέκια εφόδου που σχεδίαζαν μέρες την έφοδο και έχουν προβλέψει τις κινήσεις αυτές.

Κάθε σχέδιο επίθεσης και άμυνας που θα συντάξει πρόχειρα το μισοκοιμισμένο θύμα το πιθανότερο είναι να αποτύχει.

Ο ένοπλος διαρρήκτης σχεδόν ποτέ δεν είναι μόνος! Υπάρχει τουλάχιστον ένας ένοπλος για υποστήριξη και κάλυψη και ίσως και τρίτος.

Ακόμη και αν επιτεθούμε στον ένα (με όπλο η με γυμνά χέρια) θα επέμβει η ομάδα υποστήριξης με βίαιο τρόπο ενδεχομένως πληγώνοντας και άλλα μέλη της οικογένειας μας.

Οι ένοπλοι ληστές και διαρρήκτες μερικές φορές φορούν αλεξίσφαιρα γιλέκα και άρα μπορεί να τους πυροβολήσουμε και να μην τραυματιστούν ενώ θα ανταποδώσουν τα πυρά με φονικές επιπτώσεις.

Η πρώτη κίνηση που κάνει ο ένοπλος διαρρήκτης είναι να φοβίσει τα θύματα με βίαιο τρόπο χτυπώντας τους έτσι ώστε να τους αποτρέψει από κάθε αντίδραση. Είναι πολύ σπάνιο να εισβάλουν ένοπλοι διαρρήκτες-ληστές και να ζητήσουν απλώς τα χρήματα και τα κοσμήματα χωρίς να χτυπήσουν κάποιον για εκφοβισμό.

Ο σκοπός των διαρρηκτών δεν είναι ποτέ ο φόνος. Ο φόνος προκύπτει στον πανικό που προκαλείται από την αντίδραση των θυμάτων (χτυπήματα εκφοβισμού) ή από την προσπάθεια των ληστών να περιορίσουν το θύμα (φίμωση, δέσιμο, κλπ) που προκαλεί το θάνατο του. Οι ληστές αδιαφορούν αν το θύμα που χτυπούν για εκφοβισμό η δένουν για περιορισμό έχει προβλήματα υγείας.

Οι Ληστές-Διαρρήκτες γνωρίζουν ότι έχετε κρύψει χρήματα λόγω του φόβου της πτώχευσης και ξέρουν πώς να τα βρουν. Αφού ψάξουν στα στρώματα, στο ψυγείο, στο πατάρι, στην τουαλέτα, στα παπούτσια, στα βιβλία, στα σακιά με το ρύζι κλπ. (μην είστε αφελείς, αυτές τις κρυψώνες τις ξέρουν καλά) θα σας αναγκάσουν να τα δώσετε μόνοι σας. Μερικά χτυπήματα, η απειλή των παιδιών σας και άλλες τέτοιες μέθοδοι θα σας αναγκάσουν να τους δώσετε τα χρήματα όπου και να έχετε κρύψει για να σώσετε τη ζωή σας και τη ζωή των παιδιών σας. Δεν θα σας ζητήσουν ευγενικά τα χρήματα αλλά αφού πρώτα «μυρίσουν» το φόβο σας μετά από μερικά χτυπήματα.

Αν τα χρήματα και τα κοσμήματα δεν είναι πολλά τότε θα επιμείνουν αν γνωρίζουν ότι είστε πλούσιοι και θα αρχίσουν να βρίζουν και να εκνευρίζονται διότι η λεία τους είναι μικρή και ο κίνδυνος είναι μεγάλος. Μείνετε ήρεμοι και εξηγήστε τους ότι αυτά υπάρχουν ενώ τα άλλα είναι στην τράπεζα.

Υπάρχει ενδεχόμενο να σας ζητήσουν την πιστωτική κάρτα και το PIN ώστε κάποιος να πάει να βγάλει χρήματα αλλά αυτό παίρνει χρόνο και δεν συνηθίζεται πολύ.

Αν έχουν μελετήσει καλά την περίπτωση σας θα γνωρίζουν και το αυτοκίνητο σας και μπορεί να σας πάρουν τα κλειδιά για να διαφύγουν εκτός Ελλάδας.

Ο βιασμός είναι εξαιρετικά σπάνιο φαινόμενο αφού πλέον το σεξ είναι φτηνό και με ελάχιστα από τα χρήματα που θα σας κλέψουν μπορούν να έχουν άφθονο. Κατά συνέπεια μη φοβηθείτε ότι μπορεί να σας βιάσουν οι διαρρήκτες ληστές αφού συνήθως οι βιασμοί γίνονται από γνωστούς και συγγενείς.

Σε ένοπλη διάρρηξη ληστεία μην επιχειρήσετε να τους βγάλετε την κουκούλα ή να τους αναγνωρίσετε. Ίσως χάσετε τη ζωή σας αφού οι ληστές δεν θέλουν να αφήσουν μάρτυρες πίσω τους. Μην αρχίσετε να ουρλιάζετε γιατί η πρώτη κίνηση τους είναι να σας ρίξουν αναίσθητο (ή νεκρό) ή να σας φιμώσουν (ορισμένοι πνίγονται!)

Σταθείτε ήρεμος και πέστε τους ότι δεν πρέπει να φοβούνται θα τους δώσετε ότι πολύτιμο έχετε αρκεί να μην κάνετε κακό σε κανένα. Να πάρουν ότι θέλουν και να φύγουν χωρίς βία.

Μόλις φύγουν μην τους καταδιώξετε αμέσως διότι μπορεί να σας πυροβολήσουν.

Καλέστε την αστυνομία

 

Βασική συμβουλή:

Μην παριστάνετε τον Τσακ Νόρρις θα προκαλέστε θύματα και ίσως χάσετε τη ζωή σας.

Δεν είναι δειλία η στάση αυτή αφού ακόμη και σε περίοδο πολέμου ο Διοικητής, σε περίπτωση ενέδρας που δεν έχει ελπίδες σωτηρίας, παραδίδει τα όπλα προκειμένου να μη χαθούν οι ζωές των στρατιωτών του.

 

ΠΗΓΗ: Ελληνικό Κέντρο Ελέγχου Όπλων