Μόνο στις Η.Π.Α., έρευνα κατέδειξε πως σε μία 6ετία, 16.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους επειδή μιλούσαν στο κινητό όσο οδηγούσαν, με τους περισσότερους από αυτούς να είναι ηλικίας κάτω των 30 χρόνων. Ακόμα και με το νόμιμο bluetooth, υπάρχει κίνδυνος, καθώς οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για ένα φαινόμενο που αποκαλείται «τύφλωση απροσεξίας», το οποίο ουσιαστικά μειώνει τις δεξιότητες οδήγησης και αυξάνει το χρόνο αντίδρασης.

Η ίδια έρευνα απέδειξε πως όσοι μιλούν και οδηγούν, ακόμα και αν δεν κρατούν το τηλέφωνο με τα χέρια τους, έχουν 4 φορές μεγαλύτερες πιθανότητες να εμπλακούν σε ατύχημα.

Κινητό τηλέφωνο

Η χρήση μόνο της συσκευής απαγορεύεται από το Νόμο, διότι αναγκάζει τον οδηγό να σηκώσει το ένα από τα δύο χέρια του από το τιμόνι και να κρατήσει τη συσκευή. Ειδικά την ώρα που καλεί, το βλέμμα του χρήστη βρίσκεται στιγμιαία στην οθόνη της συσκευής και όχι στο δρόμο, κίνηση ιδιαίτερα επικίνδυνη.

Ενσύρματο Hands free

Σχεδόν όλες οι συσκευές κινητής τηλεφωνίας του εμπορίου συνοδεύονται στη συσκευασία τους από ενσύρματο hands free. Πρόκειται για μία περίπτωση που ο Νόμος απαγορεύει, διότι τα καλώδια που θα «κρέμονται» από τα αυτιά του οδηγού έως τη συσκευή, είναι σίγουρο ότι θα εμποδίζουν την ελευθερία κινήσεων των χεριών του.

Ασύρματο Hands free (Bluetooth)

Η πρώτη λύση επικοινωνίας με κινητό τηλέφωνο χωρίς να κινδυνεύει τόσο, αλλά και την οποία επιτρέπει ο Νόμος, είναι η τεχνολογία Bluetooth. Πρόκειται για ένα σύστημα, το οποίο υποστηρίζουν όλα τα σύγχρονα κινητά τηλέφωνα. Η τεχνολογία αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί με τους εξής τρόπους:

Α. Ασύρματο ακουστικό τεχνολογίας Bluetooth

Το ακουστικό αυτό συνδέεται ασύρματα με τη συσκευή και τοποθετείται απευθείας στο αυτί του οδηγού, χωρίς να εμποδίζει κανένα μέρος του σώματός του.

Β. Ηχοσύστημα αυτοκινήτου με τεχνολογία Bluetooth

Αρκετές είναι οι αυτοκινητοβιομηχανίες που έχουν εξοπλίσει τα νέα μοντέλα τους με ηχοσυστήματα, που υποστηρίζουν τεχνολογία Bluetooth. Στην περίπτωση αυτή, το κινητό τηλέφωνο συνδέεται ασύρματα με την πηγή στην κεντρική κονσόλα, με τον ήχο του συνομιλητή να προέρχεται από τα ηχεία του αυτοκινήτου, δηλαδή χρησιμοποιώντας τη μέθοδο της ανοιχτής ακρόασης. Επίσης, τέτοιες πηγές με τεχνολογία Bluetooth μπορείτε να βρείτε και στα ανάλογα καταστήματα με είδη αυτοκινήτου.

Σύμφωνα με το Νόμο, ο οδηγός που παραβιάζει τον Κ.Ο.Κ κάνοντας απαγορευμένη χρήση κινητού τηλεφώνου, τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο εκατό ευρώ και επιτόπου αφαίρεση της άδειας ικανότητας οδηγού για τριάντα ημέρες.