Το Διαπολιτισμικό Ινστιτούτο Αλληλεγγύης,  η Πρόεδρος του κ. Ξένια Κουτσογιάννη και οι συνεργάτες της,  είχαν την χαρά να παρευρεθούν και να συμμετέχουν στο Workshop «ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ-ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΟΥΖΙΝΑΣ"» που διοργάνωσε Ο Όμιλος για την Unesco

στο χώρο του μαγειρείου στην Μόνιμη Κοινωνική Δομή Άμεσης Αντιμετώπισης της Φτώχειας «Κύκλος Δράσης – Νίκαια - Αγ. Ιων. Ρέντης». Σκοπός του WORKSHOP, ήταν η ενημέρωση κι η εκπαίδευση σε ότι αφορά την ασφάλεια, την καθαριότητα αλλα και το μαγείρεμα στους χώρους της Επαγγελματικής Κουζίνας. Το «Εργαστήρι» είχε διάρκεια δύο ημέρες, ενώ την εκπαίδευση πραγματοποίησαν τρία εξέχοντα μέλη της Λέσχης Αρχιμαγείρων, οι Σεφ Κωνσταντίνος Μουζάκης, Ηλίας Ιωσηφέλης και Παναγιώτης Χαλουλάκος, οι οποίοι μετάδωσαν την εμπειρία τους και γέμισαν τον χώρο υπέροχες μυρωδιές και γεύσεις.

 

Στα πλαίσια της εκδήλωσης ο Πρόεδρος της Unesco, κ. Ιωάννης Μαρωνίτης βράβευσε τον πρόεδρο και τα μέλη της Λέσχης Αρχιμαγείρων, τιμώντας τα για την συνεργασία τους, ενώ στην απόδοση των βραβείων συμμετείχε και το Ινστιτούτο μέσω της Προέδρου κ. Ξένιας Κουτσογιάννη η οποία ανταπέδωσε τη πρόσκληση, καλώντας τόσο την Unesco Πειραιά και νήσων όσο και την λέσχη Αρχιμαγείρων να ενώσουν τις δυνάμεις τους στα «3α Διαπολιτισμικά Μαγειρέματα» ώστε ο θεσμός να αποκτήσει ακόμη μεγαλύτερη αίγλη κι απήχηση.

 

Να θυμίσουμε ότι ο θεσμός ξεκίνησε το 2012 σε συνεργασία με τον Πακιστανο-Ελληνική Πολιτιστική Εταιρεία η οποία δρα σαν συνδετικός κρίκος ανάμεσα στις κοινότητες μουσουλμάνων μεταναστών από το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές και το Αφγανιστάν κι επαναλήφθηκε με μεγάλη επιτυχία και το 2013.

 

Τα «Διαπολιτισμικά Μαγειρέματα 2014» θα υλοποιηθούν τον Οκτώβριο στις δομές της Unesco κι όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, έχουν σα στόχο να φέρουν κοντά ανθρώπους διαφορετικών πολιτισμών μέσω της γοητείας των γεύσεων, των αρωμάτων και των χρωμάτων της παραδοσιακής κουζίνας.

 

Το Ινστιτούτο πιστεύει ότι η αποξένωση κι ο κοινωνικός αποκλεισμός οδηγούν στο μίσος, τον ρατσισμό και την ξενοφοβία, έτσι σε παράφραση της φράσης του Ουμπέρτο Έκο «Κατασκευάζοντας τον εχθρό» το Διαπολιτισμικό Ινστιτούτο Αλληλεγγύης επιθυμεί να διαδραματίσει ρόλο «Χτίζοντας έναν φίλο».

 

Γύρω από τη φωτιά της κουζίνας και  το οικογενειακό τραπέζι, αιώνες τώρα, σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης, προάγεται η ανθρώπινη επικοινωνία. Η τέχνη της μαγειρικής, η ιεροτελεστία του φαγητού, οι κανόνες και τα κοινωνικά ταμπού που συνδέονται με τη τροφή επηρεάζουν την καθημερινότητα αλλά και τις ανθρώπινες σχέσεις. Γνωρίζοντας, τη κουζίνα, τα υλικά, τις συνταγές, τις γεύσεις και τις συνήθειες που σχετίζονται  με τη τροφή, άνθρωποι που ανήκουμε σε διαφορετικούς πολιτισμούς και μοιραζόμαστε εντελώς διαφορετικές κουλτούρες, μπορούμε πολύ πιο εύκολα κι ισότιμα να πλησιάσουμε ο ένας τον άλλον και να δημιουργήσουμε ένα κλίμα αμοιβαίας αποδοχής και κατανόησης, ανοίγοντας ένα παράθυρο πολιτισμικού διαλόγου. Άλλωστε, όπως λένε, «η αγάπη περνάει από το στομάχι!»