alt

Οι ορεινές κι ημιορεινές περιοχές της Ελλάδας καλύπτουν το 61,5% των εδαφών στα οποία κατοικούν το 56,8% του μη αστικού πληθυσμού της. Μην έχοντας το προνόμιο να προσφέρουν «τουριστικό προϊόν», όπως τα ακριτικά νησιά, τα ορεινά χωριά -άγνωστα στους περισσότερους- ζουν απομονωμένα και σπάνια δέχονται στήριξη. Κι όμως. Ο πληθυσμός τους έρχεται κάθε χειμώνα αντιμέτωπος με εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες που κάνουν τη καθημερινότητά του πραγματικά δύσκολη.

 


•    Κατεστραμμένοι ή αδιάβατοι δρόμοι
•    Πολλές φορές αποκλεισμένοι από το χιόνι
•    Προβλήματα στην επικοινωνία
•    Σημαντικές ελλείψεις σε γιατρούς και δασκάλους που είτε δεν δέχονται είτε εγκαταλείπουν τον διορισμό τους εκεί
•    Ελλείψεις σε ιατροφαρμακευτικό υλικό
•    Ελλείψεις σε εποπτικό υλικό διδασκαλίας
•    Δυσκολία να αντιμετωπιστούν προβλήματα θέρμανσης στα παγωμένα και κακοσυντηρημένα σχολεία κι αγροτικά ιατρεία

Η δράση απευθύνεται σε 216 ορεινά χωριά κι οικισμούς, με χαμηλή ή καθόλου ανάπτυξη ή/και περιορισμένη πρόσβαση σε προνοιακές κοινωνικές δομές, στους νομούς Αιτωλοακαρνανίας, Ευρυτανίας και Φωκίδας  στους οποίους διαβιούν συνολικά 39.755 κάτοικοι και λειτουργούν συνολικά 55 πρωτοβάθμια σχολεία (δημοτικά και νηπιαγωγεία) 2 ιατρικά κέντρα και 27 αγροτικά ιατρεία.

Στόχος είναι να ανοίξει ένας δίαυλος ουσιαστικής επικοινωνίας και διαρκούς στήριξης με το όνειρο να μπορέσει σύντομα να επεκταθεί σε όσο το δυνατόν περισσότερα ορεινά χωριά σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Συντονιστής
•    Διαπολιτισμικό Ινστιτούτο Αλληλεγγύης «ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΑΙ»
Υποστηρικτές
•    Διαδικτυακό περιοδικό  offroader.gr με στενές διασυνδέσεις με πάνω από 100 συναφείς συλλόγους σ’ ολόκληρη την Ελλάδα, έχει οργανώσει πάμπολλες εξορμήσεις στα ορεινά χωριά της περιοχής.
•    ΜΚΟ ΡΗΞΙΚΕΛΕΥΘΟΣ με μεγάλη εμπειρία στις δράσεις προληπτικής ιατρικής,  έχει οργανώσει με τεράστια επιτυχία κι απήχηση το πρόγραμμα «προληπτική ιατρική εν πλω» στα ακριτικά νησιά σε συνεργασία με την NEL LINES.

Χρόνος πραγματοποίησης της δράσης:  14 Σεπτεμβρίου – 4 Νοεμβρίου 2012

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ - ΣΤΟΧΟΥ
Βουνό ή θάλασσα;
Παρά το γεγονός ότι, όταν μιλάμε για την Ελλάδα και τις φυσικές ομορφιές της, μας έρχονται στο μυαλό νησιά και παραλίες, η αλήθεια των αριθμών αποδεικνύει ότι Ελλάδα, είναι η πιο ορεινή χώρα της Μεσογείου και των Βαλκανίων.  
Οι ορεινές και ημιορεινές περιοχές καλύπτουν συνολική έκταση 55.794 εκατομμυρίων στρεμμάτων, δηλαδή το 61,5% των εδαφών στα οποία κατοικούν το 56,8% του μη αστικού πληθυσμού της. (στοιχεία Απογραφής Γεωργίας Κτηνοτροφίας της ΕΣΥΕ).
Ένα άλλο χαρακτηριστικό των ορεινών και ημιορεινών περιοχών είναι το τραχύ ανάγλυφο και η μεγάλη ποικιλία διαμορφώσεων. Βαθιές χαράδρες με εξαιρετικά απότομες κλίσεις, μεγάλα ποτάμια και δάση, σε συνάρτηση με τo ελλιπές και κακοσυστημένο δασικό – ορεινό οδικό δίκτυο, κάνουν τη συγκοινωνία, την επικοινωνία και τις καθημερινές μεταφορές μεταξύ των ορεινών χωριών εξαιρετικά δύσκολη, ιδιαίτερα τους χειμωνιάτικους μήνες. (Πίνδος, Άγραφα, Τυμφρηστός, Τζουμέρκα, Ροδόπη, Βαρδούσια)

Μια μικρή λεπτομέρεια
Καμιά φορά μια ασήμαντη πληροφορία μπορεί να είναι πραγματικά αποκαλυπτική.
•    Ο δασικός – ορεινός δρόμος, στο μεγαλύτερο υψόμετρο που συνδέει κατοικημένα ορεινά χωριά, είναι ο δρόμος που συνδέει τα Θεοδώριανα με τον Καταρράκτη  και διασχίζει τα Τζουμέρκα στον άξονα ανατολή – δύση  στα 2.180 μέτρα υψόμετρο.
•    Ο δασικός – ορεινός δρόμος στο μεγαλύτερο υψόμετρο, που απλά αναρριχάται στο βουνό, φτάνει μέχρι τα 2.540 μέτρα υψόμετρο στη θέση «Καλύβα Χρηστάκι» στον Όλυμπο.

Τα ορεινά χωριά σε απόγνωση
Σε συνάρτηση με τη κρίση που μαστίζει τη χώρα και την σημαντική έλλειψη κρατικών πόρων για την παροχή κοινωνικής και κυρίως υλικοτεχνικής στήριξης, οι απομεμακρυσμένες και εγκαταλελειμμένες ορεινές περιοχές, το 61,5% του συνόλου της χώρας παρουσιάζουν σημαντικά προβλήματα κυρίως όσον αφορά στην:
•    ορθή λειτουργία των βασικών υποδομών (οδικό δίκτυο, ηλεκτροδότηση, τηλεπικοινωνίες, τηλεοπτικό σήμα)
•    στελέχωση και υποτυπώδη λειτουργία των κοινωνικών δομών (σχολεία, αγροτικά ιατρεία, ΕΣΥ, ακόμη κι εκκλησίες)
•    ανεφοδιασμό με είδη πρώτης ανάγκης, ιδίως κατά τους χειμερινούς μήνες. (καύσιμα, φάρμακα, ιατρικά υλικά, τρόφιμα)

Τα προβλήματα επιδεινώνονται από:
•    την αύξηση των νέων, που εγκαταλείπουν τα πατρογονικά τους ορεινά χωριά προς αναζήτηση εργασίας στα πεδινά και τις μεγάλες πόλεις,
•    την εκ νέου άνθηση του φαινομένου της μετανάστευσης προς το εξωτερικό, ιδίως όπου υπάρχουν οικογενειακές ρίζες από τα προηγούμενα κύματα μετανάστευσης,
•    τις φυσικές καταστροφές και τον ιδιαίτερα βαρύ χειμώνα του 2012, τον βαρύτερο εδώ και 50 χρόνια, από τότε δηλαδή που υπάρχουν καταγεγραμμένα στοιχεία, με ρεκόρ τους -25Ο C στην Φλώρινα,
•    την λαθροϋλοτομία, στην οποία από ανάγκη καταφεύγουν οι κάτοικοι των περιοχών αυτών προκειμένου να αποκτήσουν φθηνά καύσιμα για θέρμανση, αγνοώντας και παραβλέποντας τα περιβαλλοντολογικές επιπτώσεις,
•    την εγκληματική αμέλεια, την αδράνεια και τις γραφειοκρατικές καθυστερήσεις της κρατικής μηχανής,  
•    την άμεση κι έμμεση κατασπατάληση των φυσικών πόρων,
•    τις κοντόφθαλμες και αποσπασματικές πολιτικές, που έχουν σαν αποτέλεσμα την άναρχη και κακώς εννοούμενη ανάπτυξη χωρίς περιβαλλοντολογικές μελέτες.

Κάποτε, στο όχι και πολύ μακρινό παρελθόν, η Ελλάδα ήταν σχεδόν ολόκληρη σκεπασμένη από δάση με αιωνόβια δέντρα και τα ορεινά χωριά έβριθαν από ζωή και δημιουργικότητα.  Σήμερα, λιγότερο από το 20% τού ελληνικού εδάφους καλύπτεται από δάση, τα οποία εξακολουθούν να συρρικνώνονται χάρη στις αλόγιστες και πολλές φορές εγκληματικές ανθρώπινες  δραστηριότητες και τα χωριά σβήνουν από τον χάρτη κάτω από την πίεση της σκληρής καθημερινότητας και της εγκατάλειψης.


Η συμβολή του κράτους
Παρά τις υπάρχουσες κρατοκεντρικές απόψεις, οι οποίες εναποθέτουν αποκλειστικά στο κράτος όλες τις σχετικές ευθύνες, είναι κοινή γνώση ότι ελάχιστα γίνονται. Οι διαθέσιμοι πόροι ολοένα και μειώνονται ή απλά «απορροφούνται» την τελευταία στιγμή χωρίς ουσιαστικό προγραμματισμό και μελέτη.  Λαμπρό παράδειγμα αποτελεί η κατάσταση την οποία έζησαν τον Δεκέμβριο του 2011 τα ορεινά χωριά στη περιοχή γύρω από την Εγνατία Οδό, τα οποία παρέμειναν αποκλεισμένα επειδή τα μηχανήματα της Περιφέρειας τα οποία ήταν προορισμένα για τον εκχιονισμό των ορεινών δρόμων της περιοχής χρησιμοποιήθηκαν για τον εκχιονισμό της Εγνατίας.

Η χαριστική βολή
Η κίνηση που έσβησε οριστικά από τον χάρτη τα μικρά χωριά ολόκληρης της Ελλάδα κι ειδικότερα τα ορεινά χωριά που εξετάζονται εδώ, ήταν η τελευταία διοικητική μεταρρύθμιση «Καλλικράτης».  
Οι ημιορεινοί και ορεινοί δήμοι της χώρας από 61,6% επί «Καποδίστρια», έπεσαν μόλις στο 9,5% με τον «Καλλικράτη». Πανεπιστημιακοί του Διατμηματικού Μεταπτυχιακού Προγράμματος «Περιβάλλον και Ανάπτυξη των Ορεινών Περιοχών», του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου -το μοναδικό μεταπτυχιακό για θέματα ορεινών περιοχών στην Ελλάδα- με επιστολή διαμαρτυρίας κάνουν λόγο για «έγκλημα που σβήνει την ορεινή Ελλάδα από τον διοικητικό χάρτη».
H Καλλικράτεια συνένωση επιβεβαίωσε και στη πράξη την περιθωριοποίηση και τον μαρασμό των ορεινών περιοχών, όπως είχαν προβλέψει ο πρύτανης και καθηγητές του ΕΜΠ καθώς και δήμαρχοι ορεινών περιοχών.
Ο καθηγητής του ΕΜΠ Δημήτρης Καλιαμπάκος, συντονιστής του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Περιβάλλον και Ανάπτυξη Ορεινών Περιοχών», σημειώνει: «Το να παύει ένας δήμος να χαρακτηρίζεται ορεινός δεν είναι μια απλή, τεχνική υπόθεση. Υπάρχουν σημαντικές οικονομικές συνέπειες. Για τους εξαιρετικά ευάλωτους οικονομικά ορεινούς δήμους, το ζήτημα της πρόσβασης ακόμη και στα αδύναμα μέτρα στήριξης των ορεινών περιοχών είναι ζωτικής σημασίας.
Η Στέλλα Γιαννακοπούλου, αρχιτέκτων, αναφέρει: «Ο "Καλλικράτης" συνένωσε  ανομοιογενείς περιοχές. Ορεινές με πεδινές, ενίοτε και με καθαρά αστικές. Οι ανάγκες και τα προβλήματα κάθε περιοχής είναι διαφορετικά. Οι ήδη περιθωριοποιημένοι ορεινοί οικισμοί βυθίστηκαν βαθύτερα στη σκιά των πεδινών και δεν βρίσκονται στις προτεραιότητες των "πεδινών" προϋπολογισμών, ειδικά σε συνθήκες κρίσης.
Ο Νίκος Κατσουλάκος, μηχανολόγος μηχανικός, υποψήφιος διδάκτωρ ΕΜΠ τονίζει: Πολλοί ορεινοί οικισμοί δεν αποτελούν πια έδρες δήμων και αυτό αποτελεί σημαντικό πλήγμα. Όχι μόνο γιατί χάνονται θέσεις εργασίας, πολύτιμες για τις περιοχές αυτές, αλλά κυρίως, γιατί στερούνται τις υπηρεσίες ανθρώπων που παλεύουν με νύχια και με δόντια για να κρατηθούν οι συγκεκριμένες κοινωνίες ζωντανές. Έτσι η όποια προσπάθεια ανάκαμψης της ορεινής Ελλάδας μπαίνει ξανά σε τέλμα, ιδιαίτερα μέσα σε συνθήκες κρίσης».
Το Καλλικρατικό εγχείρημα έγινε με καθαρά οικονομικά κριτήρια κι η συνταγή εφαρμόστηκε και στις εκατοντάδες συνενώσεις σχολείων, αγροτικών ιατρείων, νοσοκομείων και κέντρων υγείας που έδωσαν ένα ακόμα χτύπημα στα ορεινά χωριά.
Η μελέτη του Μετσοβίου περιγράφει γλαφυρά μια αλήθεια: Η ορεινή Ελλάδα χτυπήθηκε από τον Καλλικράτη, οι συνενώσεις έγιναν με χιλιομετρικά κριτήρια βάζοντας δήμους όμορους μεν αλλά και διαφορετικούς ως προς τον οικονομικό προσανατολισμό στο "ίδιο τσουβάλι".


ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ
Το Ινστιτούτο Αλληλεγγύης ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΑΙ
Ιδρύθηκε το 2010. Είναι μέλος του Πανελλήνιου Παρατηρητηρίου των Οργανώσεων της Κοινωνίας Πολιτών και του Ευρωπαϊκού δικτύου RIPESS EUROPE (Réseau Intercontinental pour la promotion de l’Εconomie sociale et solidaire). Διαθέτει διαχειριστική επάρκεια τύπου Γ’ κι εποπτεύεται από το υπουργείο εργασίας.
•    Έχει πραγματοποιήσει πλήθος σεμιναρίων και ενημερωτικών ημερίδων πάνω σε θέματα κοινωνικής οικονομίας και κοινωνικής συνεταιριστικότητας.
•    Τρέχει προγράμματα στήριξης κυρίως στους δήμους Περάματος, Κερατσινίου  - Δραπετσώνας και Κορυδαλλού, με διανομή βοήθειας σε άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικά ομάδες.
•    Δημιούργησε σύμπραξη με άλλες οργανώσεις της περιφερειακής ενότητας Πειραιά, το Εμπορικό Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά, τα σχολεία δεύτερης ευκαιρίας των φυλακών Κορυδαλλού, το ΚΕΘΕΑ και δήμους της περιοχής με στόχο την ενημέρωση για την κοινωνική επιχειρηματικότητα και την προώθηση στην απασχόληση.


Τι θέλουμε να κάνουμε
Δεν μπορούμε να υποκαταστήσουμε το κράτος και δεν μπορούμε να “σώσουμε” ολόκληρη την ορεινή Ελλάδα. Όμως, αυτό που σίγουρα μπορούμε να κάνουμε είναι να προσφέρουμε ελπίδα κι  ανακούφιση σε κάποιους από τους συμπατριώτες μας που δοκιμάζονται καθημερινά, με το όνειρο να μπορέσουμε σύντομα να επεκταθούμε σε όσο το δυνατόν περισσότερα ορεινά χωριά σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Θέλουμε να δημιουργήσουμε δίαυλο ουσιαστικής επικοινωνίας και διαρκούς στήριξης δίνοντας το μήνυμα στους κατοίκους των ορεινών χωριών ότι δεν είναι μόνοι κι ότι κάποιοι πραγματικά ενδιαφέρονται για αυτούς.
Πιστεύουμε ότι σε πολλές περιπτώσεις το περίσσευμα των Αθηναίων μπορεί να γίνει πηγή χαράς κι ανακούφισης για τα ξεχασμένα ορεινά χωριά και θέλουμε να χτίσουμε αυτή τη γέφυρα με διακριτικότητα κι αξιοπρέπεια, αμβλύνοντας κι όχι τονίζοντας την ανισότητα και τη διαφορετικότητα.


Θέλουμε να προσφέρουμε
•    υπηρεσίες προληπτικής ιατρικής για ενήλικες, με κινητή μονάδα
•    υπηρεσίες προληπτικής ιατρικής κι εμβολιασμού για παιδιά, με κινητή μονάδα
•    ιατροφαρμακευτικό υλικό πρώτης ανάγκης
•    καύσιμα για τη θέρμανση των σχολείων και των αγροτικών ιατρείων
•    εποπτικό υλικό διδασκαλίας στα δημοτικά σχολεία
•    υλικά για δημιουργική απασχόληση στα νηπιαγωγεία
•    εξοπλισμό ή δημιουργία παιδικών βιβλιοθηκών στα δημοτικά σχολεία
•    «γωνιές Η/Υ» με πρόσβαση στο διαδίκτυο μέσα στις βιβλιοθήκες ή τα σχολεία.
•    Σχολικά είδη για τα παιδάκια της πρώτης τάξης του δημοτικού και του νηπιαγωγείου


Η επιλογή των συνεργατών
Με δεδομένο ότι δεν μπορεί κανείς να τα κάνει όλα μόνος, αναζητήθηκαν κι επιλέχτηκαν συνεργάτες οι οποίοι συμμερίζονται την ίδια φιλοσοφία με το Ινστιτούτο Αλληλεγγύης ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΑΙ και είναι σε θέση να παρέχουν συμπληρωματική τεχνογνωσία ώστε το ζητούμενο αποτέλεσμα να είναι απόλυτα εγγυημένο.


offroader.gr
Πρόκειται για το εγκυρότερο ίσως διαδικτυακό περιοδικό το οποίο ασχολείται αποκλειστικά με τις δραστηριότητες στη φύση. Επιλέχτηκε σαν συμπράττων επειδή:
•    Έχει αναπτύξει έντονο προβληματισμό για την κατάσταση που επικρατεί στα ορεινά χωριά αλλά και την κακώς εννοούμενη «ανάπτυξη», με άρθρα και παρεμβάσεις.
•    Έχει δημιουργήσει δίκτυο και διατηρεί στενές σχέσεις με πάνω από 100 τοπικούς συλλόγους με συναφές αντικείμενο σ’ ολόκληρη την χώρα.
•    Συμμετέχει συστηματικά, με εθελοντές,  σε δράσεις πυροπροστασίας κι γενικότερα προστασίας τη φύσης, σε συνεργασία με εξειδικευμένους συλλόγους.
•    Έχει διοργανώσει πάμπολλες εξορμήσεις στα ορεινά χωριά της περιοχής – στόχος αλλά και την υπόλοιπη ορεινή Ελλάδα.
•    Έχει ισχυρό κοινωνικό δίκτυο με πάνω από 5.000 φίλους στο facebook
•    Είναι μέσα στα 5.000 πιο επισκέψιμα ελληνικά sites και τα 500.000 πιο επισκέψιμα του κόσμου (στοιχεία alexa),  με 15.000 μοναδικούς επισκέπτες και 30.000 χτυπήματα (hits) τον μήνα.
•    Το 2012 έλαβε μέρος στην έκθεση NEXUS για τον εναλλακτικό τουρισμό, με δικό του περίπτερο, σε μια προσπάθεια να προβάλλει άγνωστες πτυχές της ορεινής Ελλάδας.


ΡΗΞΙKΕΛΕΥΘΟΣ  ΜΚΟ
Η οργάνωση ξεκίνησε το 1995 σαν μια μικρή ομάδα 10 εθελοντών κι ειδικεύεται στις δράσεις για την προληπτική ιατρική και τη ψυχοκοινωνική στήριξη.
Με σοβαρό έργο και μεγάλη προσφορά, ουδέποτε έχει χρηματοδοτηθεί από το κράτος ή την Ευρωπαϊκή Ένωση, εξασφαλίζει τους πόρους της από τον ιδιωτικό τομέα και την ομογένεια με την οποία διατηρεί άριστες και μακροχρόνιες σχέσεις. Επιλέχθηκε ως συμπράττων για τη συγκεκριμένη δράση επειδή:
•    Κατέχει άριστη τεχνογνωσία και εμπειρία πάνω στην παροχή υπηρεσιών προληπτικής ιατρικής σε υποβαθμισμένες περιοχές αφού ήταν αυτή που επί σειρά ετών έτρεχε το πρόγραμμα «προληπτική ιατρική εν πλω» σε συνεργασία με την NEL LINES προσφέροντας υψηλού επιπέδου ιατρικές υπηρεσίες στα ακριτικά νησιά.
•    Έχει σημαντικό αριθμό εθελοντών, γιατρών και νοσηλευτών οι οποίοι στηρίζουν τις δράσεις του.
•    Έχει στενή συνεργασία με τα περισσότερα μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής.
•    Έχει διοργανώσει πάμπολλες ημερίδες ενημέρωσης και δράσης στήριξης σε υποβαθμισμένα δημοτικά σχολεία της Αττικής.


altΗ επιλογή των χωριών - οικισμών
Η επιλογή των συγκεκριμένων χωριών και οικισμών (αναφέρονται αναλυτικά στο συνημμένο παράρτημα) έγινε σε συνεργασία με το διαδικτυακό περιοδικό offroader.gr.  Εντοπίστηκαν και καταγράφηκαν τα χωριά με βάση όχι μόνον τα δημογραφικά στοιχεία αλλά και την προσωπική εμπειρία μελών που τα έχουν  επισκεφτεί.
Στη συνέχεια τα χωριά εντοπίστηκαν στον χάρτη και μελετήθηκαν οι βέλτιστες διαδρομές με στόχο την οικονομικότερη και πληρέστερη πρόσβαση, λαμβάνοντας μάλιστα υπ’ όψη το πλεονέκτημα ότι η επί τόπου διανομή αγαθών θα πραγματοποιηθεί με τα τερακίνητα οχήματα των εθελοντών.


Προσδιορισμός των αναγκών
Μετά τον εντοπισμό των χωριών κι οικισμών που πληρούν τις προϋποθέσεις ένταξης στη δράση,  ακολούθησε έρευνα για τον εντοπισμό και τη καταγραφή των πρωτοβάθμιων σχολικών και υγειονομικών μονάδων που βρίσκονται σε λειτουργία. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε  τηλεφωνική κι ηλεκτρονική επικοινωνία με τους δήμους, τα τέως κοινοτικά γραφεία, όλα τα δημοτικά σχολεία, τα νηπιαγωγεία, τα κέντρα υγείας και τα αγροτικά σχολεία προκειμένου να γίνει λεπτομερής καταγραφή των αναγκών τους.

Τα αιτήματα ομαδοποιήθηκαν  με στόχο να προκύψει ένας κοινός - ενιαίος για όλους τους αποδέκτες κατάλογος αγαθών κι υπηρεσιών που να ικανοποιεί μια κοινή συνιστώσα αναγκών και να είναι εφικτή η πραγματοποίησή του.


Μεθοδολογία πραγματοποίησης
Ο ρόλος των συνεργατών
Σε συνεργασία με τον offroader.gr αναζητούνται εθελοντές – κάτοχοι τετρακίνητων  αυτοκινήτων ικανών να μεταφέρουν τουλάχιστον 2 άτομα (οδηγό και συνοδηγό) και φορτίο από 100 έως 500 κιλά ανάλογα με τον τύπο του οχήματος.
Σημείωση: Ανάλογα με τις ανάγκες επικοινωνίας οι οποίες θα συναποφασιστούν με τους χορηγούς, τα  οχήματα θα σχηματίσουν ένα ή περισσότερα κονβόι και θα αποχωρήσουν από την Αθήνα, μία ή περισσότερες συγκεκριμένες ημερομηνίες, προκειμένου να προσεγγίσουν τις περιοχές – στόχο.

Σε συνεργασία με τη ΡΗΞΙΚΕΛΕΥΘΟΣ ΜΚΟ μεθοδεύεται η εξασφάλιση δυο ειδικά διαμορφωμένων οχημάτων  προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες προληπτικής ιατρικής για παιδιά κι ενήλικες και να συγκεντρωθεί το απαιτούμενο ιατροφαρμακευτικό υλικό.

Επικοινωνία με τους κατοίκους των περιοχών - στόχος
Επιτυχία και πολλαπλασιαστικότητα
Στον τόπο και το χρόνο πραγματοποίησης της δράσης, ζητούμενο είναι να συνομιλήσουμε με τους κατοίκους, να ανταλλάξουμε απόψεις και να δημιουργήσουμε προσωπικούς δεσμούς και όχι να εντείνουμε τη διαφορετικότητά μας προσφέροντας αγαθά «από θέση ισχύος».  
Μια δυσκολία η οποία έχει ληφθεί σοβαρά υπ’ όψη είναι το γεγονός ότι οι κάτοικοι των συγκεκριμένων περιοχών, σε αντίθεση με τους νησιώτες ων ακριτικών νησιών,  δεν είναι εξοικειωμένοι με τη παρουσία «ξένων» στον τόπο τους και αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό προσπάθειες στήριξης από «ξένους» - θεωρώντας την πολλές φορές «προσβλητική».
Για τον λόγο αυτό, πριν την πραγματοποίηση της δράσης  έχει προγραμματιστεί επίσκεψη τις περιοχές - στόχο από αποστολή του Ινστιτούτου η οποία σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές και τους τοπικούς καθοδηγητές κοινής γνώμης (δασκάλους, παπάδες, καφενεία, κ.λπ.) θα συνομιλήσει με κατοίκους και μοιραστεί μαζί τους μέρος της καθημερινότητάς τους με στόχο να δημιουργήσει κλίμα συνεργασίας ώστε να εξασφαλιστεί η ενημέρωση, και κυρίως η συναίνεση κι η αποδοχή από την τοπική κοινωνία.
Για τον λόγο αυτό έχει ήδη ζητηθεί από τους συνδέσμους με τους οποίου πραγματοποιήθηκαν οι αρχικές συνομιλίες - τοπικές αυτοδιοικητικές αρχές, να οργανώσουν «μη τυπικές» κοινωνικές συνευρέσεις με τους κατοίκους ώστε να δημιουργηθεί κλίμα αυθόρμητης επικοινωνίας.


Η δική σας συμβολή
Οι επιχειρήσεις αποτελούν οντότητες, άρρηκτα συνδεδεμένες με το κοινωνικό σύνολο μέσα στο οποίο δραστηριοποιούνται, επηρεάζοντας και επηρεαζόμενες από τα δεδομένα της εποχής.
Κάτω από αυτή την οπτική, οι επιχειρήσεις που επενδύουν ειλικρινά συνειδητά κι υπεύθυνα σε δράσεις αλληλεγγύης αντιλαμβάνονται –και τιμούν– το ρόλο τους απέναντι στο κοινωνικό σύνολο με το οποίο συνυπάρχουν και συλλειτουργούν.  Εν προκειμένω, η πραγματική, ειλικρινής κι ανθρωποκεντρική Εταιρική Ευθύνη έρχεται να δώσει φιλί ζωής  στις κοινωνίες των ορεινών χωριών αλλά και τους κατοίκους τους, αφού συμβάλουν αποτελεσματικά και πολλές φορές καταλυτικά στην αντιμετώπιση σοβαρών ζητημάτων που υπό άλλες συνθήκες δεν θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν.


Η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη αποτελεί το αντίδοτο στην οικονομική κρίση.
Είτε δρουν αλτρουιστικά και με αίσθημα κοινωνική αλληλεγγύης είτε με κίνητρο την καλή φήμη και την ανταποδοτικότητα, οι επιχειρήσεις χρειάζονται εξειδικευμένους κοινωνικούς εταίρους, ικανούς να  εξασφαλίζουν  για λογαριασμό τους, κοινωνική συναίνεση και πολλαπλασιαστικότητα.
Στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, η δράση «Στα ψηλά βουνά», προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία προβολής του Κοινωνικού προσώπου των χορηγών, συνδέοντας το brand name τους με μια δυναμική και πρωτότυπη κινητοποίηση αλληλεγγύης με υψηλή συναισθηματική φόρτιση.


Τι ακριβώς χρειαζόμαστε
Χρειαζόμαστε τα αυτονόητα.
•    Στήριξη για την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων που σχετίζονται με τη δράση
•    Στήριξη των επικοινωνιακών ενεργειών  για τη δημοσιοποίηση της δράσης
•    Στήριξη στην αναζήτηση χορηγιών
•    Στήριξη στη διαδικασία συγκέντρωσης των ειδών που θα διανεμηθούν
•    Καύσιμα

Το Ινστιτούτο καταβάλει ήδη κάθε δυνατή προσπάθεια για την ευαισθητοποίηση και την προσέλκυση χορηγιών.


Η συμβολή σας αποτελεί σημαντική κι αναντικατάστατη βοήθεια.

Inspiring Acts of Everyday Kindness