Το Ινστιτούτο Αλληλεγγύης ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΑΙ συμμετείχε στην Εκδήλωση που διοργάνωσε η ΜΚΟ Ευρωπαϊκή Έκφραση σε συνεργασία με το Κέντρο Ευρωπαϊκής Διακυβέρνησης του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων, με αφορμή τον εορτασμό της 9ης Μαΐου, για την 'Ημέρα της Ευρώπης με θέμα: «Η Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ: Αποτίμηση, Προοπτικές & Στόχοι για την Ευρώπη 2020» που πραγματοποιηθεί την Τρίτη 22 Μαΐου 2012 και ώρα 17.00 στο Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων στην Πλάκα

Στην εκδήλωση, κεντρικός ομιλητής ήταν ο Πρέσβης της Δανίας κ. Tom Helge Nørring, o Δρ Νίκος Λυμούρης, Συντονιστής Κέντρου Ευρωπαϊκής Διακυβέρνησης στο ΙΔΙΣ και ο Δημοσιογράφος κ. Γιώργος Καπόπουλος. Την συζήτηση συντόνισε ο κ. Δημήτρης Λεμονάκης, πρόεδρος του Ομίλου Ευρωπαϊκή Έκφραση.

Στους 60 παρευρισκόμενους στην εκδήλώση για τον εορτασμό της 'Ημέρας της Ευρώπης' περιλαμβάνονται μέλη του Διπλωματικού Σώματος, διαπιστευμένοι στην Αθήνα, εκπρόσωποι ελληνικών φορέων και ΜΚΟ, του Ιδρύματος Friedrich Naumann και στελέχη της κοινωνίας πολιτών, μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, καθώς και μέλη, φίλοι και υποστηρικτές της Ευρωπαϊκής Έκφρασης και της Νεολαίας Ευρωπαϊκή Έκφραση.

Ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης, Πρέσβης κ. Tom Helge Nørring, πεπειραμένος διπλωμάτης, αναφέρθηκε στο θεσμό της Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προβαίνοντας σε μια αποτίμηση της παρούσας -Δανικής- Προεδρίας, της έβδομης από το 1973, όταν η Δανία κατέστη μέλος της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας. Ταυτόχρονα αναφέρθηκε στη διεθνή και ευρωπαϊκή διάσταση της παρούσας οικονομικής κρίσης τονίζοντας παράλληλα τη σημασία προσήλωσης της Ε.Ε. στους στόχους για την 'Ευρώπη 2020' και περιέγραψε τους άξονες που αποτέλεσαν τις προτεραιότητες της απερχόμενης Δανικής προεδρίας (2012).

Ειδικότερα, σύμφωνα με την παρουσίαση του κ. Nørring οι τέσσερις βασικές συνιστώσες της εξαμηνιαίας προεδρίας της Δανίας, επικεντρώθηκαν σε: α. μια υπεύθυνη Ευρώπη για τη διαχείριση οικονομικής κρίσης και ιδιαίτερα της κρίσης χρέους στην Ευρώπη, β. μια δυναμική Ευρώπη για την ώθηση της ανάπτυξης, στο πλαίσιο της Ενιαίας Αγοράς και με γνώμονα την αύξηση των θέσεων απασχόλησης, γ. μια πράσινη Ευρώπη ώστε να συνδυάζεται η οικονομική ανάπτυξη με την επίτευξη προϋποθέσεων προστασίας του περιβάλλοντος, και δ. μια ασφαλή Ευρώπη με μέριμνα την αντιμετώπιση των νέων διασυνοριακών προκλήσεων και ιδιαίτερα αυτή της αύξησης του μεταναστευτικού ρεύματος και της ανάγκης επαρκούς συνοριακής προστασίας των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. O κ. Nørring επιβεβαίωσε τη σημασία που έχει ο σχεδιασμός των κατευθύνσεων και η μακροχρόνια προετοιμασία μιας προεδρίας, προ της ανάληψης της, ώστε να οδηγηθεί σε επιτυχή έκβαση. Στην ομιλία του αναφέρθηκε και στην επικαιρότητα όσον αφορά την Ελλάδα, ιδίως σε σχέση με την Ευρωπαϊκή διάσταση αντιμετώπισης της κρίσης.

Ο κ. Λυμούρης, τόνισε τη σημασία προώθησης πολιτικών για την ενίσχυση της ανάπτυξης και την επιτάχυνση των απαιτούμενων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Επεσήμανε τις δυσκολίες επιτυχίας του εγχειρήματος για την 'Ευρώπη 2020' ιδιαίτερα σε σχέση με τις πολιτικές πρωτοβουλίες που απαιτούνται για την εμπέδωση της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Ο κ. Καπόπουλος εξέφρασε την άποψη ότι κυρίαρχο στοιχείο στη μέχρι σήμερα διαμόρφωση των Ευρωπαϊκών πολιτικών αποτέλεσε η διμερής συνεργασία Γερμανίας και Γαλλίας, σε αντίθεση με θεσμοθετημένες διαδικασίες όπως η εκ περιτροπής Ευρωπαϊκή προεδρία, οι οποίες έχουν αποτιμηθεί ως έχουσες μικρότερο πολιτικό βάρος.

Τις εισηγήσεις των κεντρικών ομιλητών ακολούθησε ενδιαφέρον διάλογος με το κοινό της εκδήλωσης ενώ στοχευμένες και ουσιαστικές παρεμβάσεις έκαναν τόσο ο Πρέσβης της Ολλανδίας, κ. Cornelis Van Rij, όσο και ο Πρέσβης της Λετονίας, κ. Ivars Pundurs. Μια βασική παράμετρος που αναδείχθηκε μέσω της συζήτησης και ανταλλαγής απόψεων μεταξύ των πρεσβευτών είναι η ύπαρξη ειδικών συμφερόντων που δεν επιτρέπουν την εφαρμογή των συμφωνηθέντων.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης μοιράστηκε επίσης το πρόσφατο (84ο) τεύχος του περιοδικού «Ευρωπαϊκή Έκφραση» με σημαντικά πρωτότυπα κείμενα και θέματα που εστιάζουν στην Οικονομική Κρίση.

Ευχαριστίες εκφράζονται στα μέλη του Διπλωματικού Σώματος που τίμησαν με την ενεργό παρουσία τους την εκδήλωση και ιδιαίτερα προς τους πρεσβευτές: κ. Van Rij (Ολλανδία), κ. Jaf (Ιράκ), κ. Navarrete-Montes de Oca (Μεξικό), κα. Zouari Gorgi (Τυνησία), κ. Peck (Καναδά), κ. Pundurs (Λετονία), καθώς και τους συμβούλους και επιτετραμμένους: κ. Καραγιώργο (Κύπρος), κ. Olinvk (Ουκρανία), κ. Schultheisz (Ουγγαρία), κα. Havnor (Νορβηγία), κα. Gutan (Μολδαβία), κα. Καρουντάκη (Ιράν), κ. Sunko (Κροατία), κ. Kucera (Τσεχία).