Οι φυσικές ομορφιές της πατρίδας μας ανά νομό.

apostoli ipirosΗ αγάπη μας για τη φύση και τις περιηγήσεις σε τόπους οικολογικού ενδιαφέροντος μας ώθησε να κάνουμε μια καταγραφή των "ομορφιών της πατρίδας μας", αφού διαπιστώσαμε ότι στον τομέα αυτό υπάρχει ένα τεράστιο έλλειμμα σφαιρικής ενημέρωσης, μιας και οι σχετικές πληροφορίες βρίσκονται διάσπαρτες και κατακερματισμένες σε δεκάδες διαφορετικούς δικτυακούς τόπους και βιβλία.

 Στην εργασία αυτή, η οποία βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη και ανάπτυξη, συγκεντρώσαμε και εξακολουθούμε να συγκεντρώνουμε σε μια ενιαία βάση δεδομένων, πληροφορίες που αφορούν σε ολόκληρη την νησιωτική και ηπειρωτική Ελλάδα, ταξινομημένα αλφαβητικά και ανά νομό για:

•    Προστατευόμενες περιοχές
•    Εθνικούς δρυμούς
•    Υδροβιότοπους
•    Αισθητικά πάρκα
•    Μνημεία φύσης

Η εργασία αυτή είναι ίσως η πιο ολοκληρωμένη προσπάθεια συγκέντρωσης όλων των στοιχείων από ολόκληρη την Ελλάδα σε ένα ενιαίο έργο. Παρά το γεγονός ότι σύμφωνα με τον αρχικό της σχεδιασμό, δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί επιλέξαμε να την αναρτήσουμε ήδη στο διαδίκτυο. Άλλωστε η ομάδα εξακολουθεί να εργάζεται κανονικά και επομένως κάθε τμήμα που ολοκληρώνεται θα προσαρτηθεί στην τελική έκδοση.

Στους πίνακες αναφέρονται όλες οι "φυσικές καλλονές" ακόμα κι αυτές που έχουν καταστραφεί από πυρκαγιές. Αυτό έγινε για δυο λόγους.
α. γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε και
β. γιατί για κανένα λόγο δεν πρέπει να παραδοθούν οι κατεστραμμένες περιοχές στη λαίλαπα της "ανάπτυξης"

Μια ενδιαφέρουσα ιδέα λοιπόν, θα ήταν να περιλάβετε στις μεγαλύτερες ή μικρότερες εκδρομές σας επισκέψεις σε περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους ή προστατευόμενα μνημεία της φύσης.

 

ΘΡΑΚΗ  -  Νομός Έβρου

 
Προστατευόμενες περιοχές NATURA 2000

 
 
Δάσος Δαδιάς - Σουφλί

 
 
Τρεις Βρύσες

 
 
Φεγγάρι Σαμοθράκης

 
 
Βουνά νομού Έβρου

 
 
Δέλτα ποταμού Έβρου και δυτικός βραχίονας

 
 
Παραποτάμιο δάσος βορεiου Έβρου καi Άρδα

 
 
Νότιο δασικό σύμπλεγμα νομού Έβρου

 
 

Προστατευόμενη περιοχή δάσους Δαδιάς

Η προστατευόμενη περιοχή δάσους Λαδιάς περιλαμβάνει δύο πυρήνες απόλυτης προστασίας, έκτασης 72.000 στρεμμάτων. Εκτεταμένα δάση πεύκων και δρυών εναλλάσσονται με ρεματιές, μικρά χωράφια και βοσκοτόπια και, μαζί με δεκάδες μικρές ή μεγαλύτερες ορθοπλαγιές, δημιουργούν ένα σπάνιο μωσαϊκό βιοτόπων, που κάνει δυνατή τη συνύπαρξη ενός μεγάλου αριθμού ζωϊκών και φυτικών ειδών. Στην περιοχή του έχουν καταγραφεί πολλά μεγάλα και μικρά θηλαστικά, περισσότερα από 200 είδη πουλιών και 40 είδη ερπετών και αμφιβίων.

Μέσα στην προστατευόμενη περιοχή φωλιάζουν 23 είδη αρπακτικών πουλιών. Αν σ’ αυτά προσθέσουμε κι εκείνα που ξεχειμωνιάζουν ή σταθμεύουν κατά τη μετανάστευση, φτάνουμε τα 36 είδη αρπακτικών. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι το σύνολο των ειδών των αρπακτικών που υπάρχουν στην Ευρώπη είναι 38

Γύπες, αετοί, γερακίνες και γεράκια βρίσκουν εδώ κατάλληλα μέρη για φώλιασμα, άφθονη τροφή, αλλά και την απαραίτητη ησυχία για την ευαίσθητη περίοδο της αναπαραγωγής. Ανάμεσά τους συγκαταλέγονται είδη που βρίσκονται στα πρόθυρα της εξαφάνισης σ' ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο, όπως ο μαυρογύπας, που διατηρεί εδώ την τελευταία αποικία του στην ΝΑ Ευρώπη.

Στο χωριό Δαδιά (14 χλμ ΝΔ από το Σουφλί) βρίσκεται το Οικοτουριστικό Κέντρο, όπου λειτουργούν ξενώνας 10 δωματίων, δυναμικότητας 30 κλινών, αναψυκτήριο καθώς και αίθουσα προβολών και σεμιναρίων. Οι καλύτερες ώρες για παρατήρηση αρπακτικών πουλιών είναι 7 έως 10 π.μ. και, το καλοκαίρι, 6 έως 8 μ.μ.

 

Υγροβιότοπος δέλτα Έβρου.

Μέχρι σήμερα έχουν παρατηρηθεί περισσότερα από 300 είδη πουλιών, σε σύνολο 408, που έχουν παρατηρηθεί σε όλη την Ελλάδα, 29 είδη ψαριών και σημαντικός αριθμός αμφιβίων, ερπετών και θηλαστικών.

 

ΘΡΑΚΗ  -  Νομός Ξάνθης

 
Προστατευόμενες περιοχές NATURA 2000

 
 
Όρος Χαϊντού - Κούλα και γύρω κορυφές

 
 
Αισθητικό δάσος Νέστου

 
 

Αισθητικό δάσος Στενών Νέστου -  Καβάλας

Εντυπωσιακό τοπίο με απόκρημνες βραχώδεις πλαγιές, πλούσια βλάστηση και ενδιαφέρουσα χλωρίδα και πανίδα, στο στενότερο τμήμα της κοιλάδας του ποταμού Νέστου. Βρίσκεται μεταξύ των χωριών Τοξότες Ξάνθης και Παράδεισος Καβάλας, στα νότια της Σταυρούπολης.

Μνημείο φύσης

Δάσος της οξιάς στην Τσίχλα Χαϊντού

Περιοχή σε φυσική κατάσταση, χωρίς έντονη εκμετάλλευση από τον άνθρωπο ως σήμερα, με εκτεταμένα δάση οξιάς , που περιλαμβάνει επίσης λιβάδια και υδρότοπους. Βρίσκεται στην οροσειρά της Ροδόπης στα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα, κοντά στη θέση Χαϊντού, στον Νομό Ξάνθης.

 

ΘΡΑΚΗ  -  Νομός Ροδόπης

 
Προστατευόμενες περιοχές NATURA 2000

 
 
Ποταμός Φιλιούρης και η κοιλάδα του

 
 
Nέα κοίτη και κοιλάδα ποταμoύ Κομψάτου

 
 
Σπήλαιο Μαρώνειας

 
 
Λiμνες Βιστονίς και Ισμαρίς

 
 
Λιμνοθάλασσα Πόρτο Λάγος, Αλυκή Πτελέα

 
 
Ξηρολίμνη Καρατζά

 
 

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ  -  Νομός Γρεβενών

 
Προστατευόμενες περιοχές NATURA 2000

 
 
Βασιλίτσα

 
 
Εθνικός δρυμός Πίνδου (Βάλια Κάλντα)

 
 

Εθνικός δρυμός Πίνδου (Βάλια Κάλντα)

Ιδρύθηκε το 1960, και θεωρείται ένας από τους σπουδαιότερους δρυμούς. Αποτελεί μια απομονωμένη περιοχή στο βόρειο τμήμα της Πίνδου, συνολικής έκτασης 69.000 στρεμμάτων. Περιλαμβάνει την κοιλάδα της "Βάλιας Κάλντας" (βλάχικη έκφραση που σημαίνει "ζεστή κοιλάδα"), την κοιλάδα του Αρκουδορέματος, τα βουνά Λύγκος και Μαυροβούνι, μέχρι τις κορυφές του βουνού Αυγό. Το τοπίο είναι εντυπωσιακό και το περιβάλλον ιδιαίτερα σημαντικό για τη διαβίωση μιας τεράστιας ποικιλίας ζώων και φυτών. Τα πυκνά δάση αποτελούνται από Μαύρη - Λευκόδερμη Πεύκη και οξιά, και προσφέρουν καταφύγιο σε πολλά είδη πουλιών, ανάμεσα στα οποία περιλαμβάνονται σπάνια αρπακτικά (γύπας, βασιλαετός) και μεγάλα θηλαστικά (αρκούδα, αγριόγιδο, ζαρκάδι) που έχουν εξαφανιστεί από τις περισσότερες περιοχές της χώρας.

Η αξία της περιοχής της Βάλιας Κάλντας και η ανάγκη για την προστασία της έχει αναγνωριστεί και σε πανευρωπαϊκή κλίμακα, με την ένταξή της στο δίκτυο των ιδιαίτερα προστατευομένων περιοχών της Ευρωπαϊκής Κοινότητας.

 

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ  -  Νομός Δράμας

 
Προστατευόμενες περιοχές NATURA 2000

 
 
Δάσος Φρακτού

 
 
Ροδόπη (σημύδα)

 
 
Περιοχή Ελάτια, Πυραμίς Κούτρα

 
 
Κορυφές όρους Φαλακρό

 
 
Παρθένο δάσος κεντρικής Ροδόπης

 
 

Μνημείο φύσης: Παρθένο δάσος κεντρικής Ροδόπης

Περιοχή με μοναδική οικολογική αξία. Πρόκειται για δασικούς σχηματισμούς, αιώνοβιων δέντρων, κυρίως ερυθρελάτης, δασικής οξιάς και δασικής πεύκης. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Ευρώπη δεν έχει επιζήσει άλλο παρθένο δάσος με τέτοιο μέγεθος και τέτοια σύνθεση φυτικών και ζωικών ειδών. Βρίσκεται κοντά στο χωριό Παρανέστι.

 

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ  -  Νομός Θεσσαλονίκης

 
Προστατευόμενες περιοχές NATURA 2000

 
 
Λίμνες Βόλβη και Κορώνεια

 
 
Δέλτα Αξιού, Λουδία και Αλιάκμονα

 
 
Αλυκή Κίτρους και Αχιούπολη

 
 
Στενά Ρεντίνας

 
 
Λιμνοθάλασσα Αγγελοχωρίου

 
 
Λιμνοθάλασσα Επανομής

 
 

Μνημείο φύσης: Οι δύο πλάτανοι

Σχολαρίου - Λαγκαδά

Πρόκειται για δύο αιωνόβια πλατάνια εξαιρετικών διαστάσεων, που στην κορφή τους φτιάχνουν τις φωλιές τους κάθε χρόνο πολλά ζευγάρια πανέμορφων ερωδιών. Βρίσκονται κοντά στο χωριό Σχολάριο, ανάμεσα στις λίμνες Βόλβη και Κορώνεια, στην περιοχή Λαγκαδά Θεσσαλονίκης.

 

Μνημείο φύσης: Ο πλάτανος της Απολλωνίας Σταυρού

Εντυπωσιακός υπεραιωνόβιος πλάτανος με ιδιάζουσα ιστορική και θρησκευτική αξία, δίπλα σε επιβλητικό βράχο, από τον οποίο, κατά την παράδοση, κήρυξε ο Απόστολος Παύλος. Βρίσκεται ανάμεσα στο χωριό Απολλωνία και στη λίμνη Βόλβη, στην περιοχή Σταυρού.

 

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ  -  Νομός Ημαθίας

 
Προστατευόμενες περιοχές NATURA 2000

 
 
Όρος Βέρμιο

 
 
Στενά Αλιάκμονα

 
 

Μνημείο φύσης: Οι πλάτανοι της Βέροιας

Δύο γέρικα, τεράστιου μεγέθους πλατάνια, μέσα στο κέντρο της Βέροιας, που συνδέονται με την ιστορία της περιοχής.

 

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ  -  Νομός Καβάλας

 
Προστατευόμενες περιοχές NATURA 2000

 
 
Δέλτα Νέστου

 
 
Λιμνοθάλασσες Κεραμωτής

 
 
Νήσος Θασοπούλα

 
 
Κορυφές όρους Παγγαίο

 
 
Όρμος ποταμιάς ακρωτήριο Πύργος

 
 
Κόλπος Παλαιού

 
 
Όρμος Ελευθερών

 
 

Υδρότοπος δέλτα του Νέστου

Έχουν καταγραφεί 250 είδη πουλιών, από τα οποία πολλά είναι σπάνια.

 

Αισθητικά δάση Αμυγδαλέων

Αναδασωμένη περιοχή με τραχεία πεύκη, γύρω και έξω από την Καβάλα.

 

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ  -  Νομός Καρδίτσας

 
Προστατευόμενες περιοχές NATURA 2000

 
 
Περιοχή λίμνης Ταυρωπού

 
 
Άγραφα

 
 

Αισθητικό Δάσος ΑΓ. Γεωργίου – Καραϊσκάκη

Περιοχή με πλούσιο και ενδιαφέρον ανάγλυφο, καθώς και σπηλιές μεγάλης σημασίας για την ιστορία της ελληνικής επανάστασης του 1821, η οποία καλύπτεται από δάση πλατυφύλλων. Βρίσκεται κοντά στο Μουζάκι.

 

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ  -  Νομός Καστοριάς

 
Προστατευόμενες περιοχές NATURA 2000

 
 
Λίμνη Καστοριάς

 
 
Κορυφές όρους Γράμμος

 
 

Μνημείο φύσης: Μικτό δάσος του Γράμμου

Μικτό δάσος οξιάς, ελάτης και μαύρης πεύκης, με ανοιχτούς βοσκότοπους, που διατηρείται σε φυσική κατάσταση, χωρίς ανθρώπινη εκμετάλλευση ως τις μέρες μας, και με ιδιαίτερη επιστημονική και οικολογική αξία. Βρίσκεται στη θέση “Μπαρούγκα”, μέσα στον ευρύτερο δασικό σχηματισμό, στο βουνό Γράμμος.

 

Ν ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ  -  Νομός Κοζάνης

 
Προστατευόμενες περιοχές NATURA 2000

 
 
Όρος Βουρινό (κορυφή Ασπροβούνι)

 
 

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ  -  Νομός Κιλκίς

 
Προστατευόμενες περιοχές NATURA 2000

 
 
Λίμνη Πικρολίμνη και Ξηλοκερατέα

 
 
Υδροχαρές δάσος μουριών

 
 
Λίμνη Δοϊράνη

 
 

Μνημείο φύσης: Συστάδα δρυός και φράξου, Μουριών

Όμορφο μικτό φυσικό δάσος δρυός και φράξου, αξιόλογο για την οικολογική σημασία του. Βρίσκεται στη θέση Κουρί του χωριού Μουριές.

 

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ  -  Νομός Πέλλης

 
Προστατευόμενες περιοχές NATURA 2000

 
 
Κορυφές όρους Βόρα (Καϊμκτσαλάν)

 
 
Όρη Τζένα

 
 
Όρος Πάϊκο

 
 
Λίμνη και φράγμα Άγρα

 
 
Στενά Αψαλού και Μογλενίτσας

 

 

Υδροβιότοποι νομού Πέλλης

Οι υδροβιότοποι του νομού Πέλλης βρίσκονται στην καρδιά της Μακεδονίας, και περιλαμβάνουν τη λίμνη Βεγορίτιδα και τις λίμνες Άγρα Νησίου και Βρυττών.

Μνημείο φύσης: Μικτό δάσος Προμάχων - Λυκοστόμου

Μέσα στην προστατευόμενη περιοχή του όρους Βόρας φύεται, σε σποραδική μορφή, το σπανιότατο είδος για τη χώρα μας, η πενταβελόνη πεύκη. Στο μικτό αυτό δάσος υπάρχουν επίσης δένδρα όπως οξιά, δασική πεύκη και μαύρη πεύκη, που έχουν ιδαίτερη οικολογική αξία. Βρίσκεται κοντά στα χωριά Προμάχοι και Λικόστομο, στην περιοχή Αλμωπιάς Αριδαίας.

Μνημείο φύσης: Δάσος οξιάς Πευκωτού

Τμήμα του φυσικού δάσους οξιάς με σημαντικά οικολογικά χαρακτηριστικά, που έχει κηρυχθεί προστατευόμενο. Βρίσκεται μέσα στο μεγάλο δασικό σύμπλεγμα που ορίζεται από τα χωριά Πευκωτό και Κάτω Κορυφή.

 

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ  -  Νομός Πρεβέζης

 
Αισθητικό παραλιακό δάσος Νικοπόλεως

 
Έκταση αναδασωμένη με πεύκα και ευκαλύπτους, δίπλα στη θάλασσα και κοντά στα ερείπια της αρχαίας Νικόπολης. Βρίσκεται κοντά στο χωριό Μύτικας.

 

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ  -  Νομός Σερρών

 
Προστατευόμενες περιοχές NATURA 2000

 
 
Λίμνη Κερκίνη

 
 
Όρος Κρούσια

 
 
Κορυφές όρους Μπέλες

 
 
Αγγιστροχάρωπο

 
 
Εκβολές ποταμού Στρυμόνα

 
 
Αϊ Γιάννης – Επτάμυλοι

 
 
Κορυφές όρους Μενοίκιο

 
 
Όρος Κούσκουρας και Ύψωμα

 
 
Κορυφές όρους Όρβηλος

 
 
Όρη Βροντούς – Λαϊλιάς – Επίμηκες

 
 
Κοιλάδα Τιμίου Προδρόμου

 
 

Υδροβιότοπος λίμνης Κερκίνης

Βρίσκεται 37 χλμ. βόρεια των Σερρών. Υδροβιότοπος από τους σπάνιους, όπου η ποικιλομορφία της βλάστησης, η παρουσία εκατοντάδων ειδών πουλιών, η πλούσια ιχθυοπανίδα και τα πολλά είδη θηλαστικών, ερπετών και αμφιβίων, είναι η φυσική συνέχεια της ζωής που υπήρχε εκεί από πριν την κατασκευή του φράγματος. Ξεχωρίζει γιατί είναι από τους πλουσιότερους υδρότοπους στην Ελλάδα από ορνιθολογική άποψη, με περισσότερα από 300 είδη πουλιών. Εδώ βρίσκονται οι σημαντικότερες αποικίες της Νότιας Βαλκανικής από ερωδιούς, κορμοράνους, χουλιαρομύτες, χαλκόκοτες. Είναι σημαντικότερη περιοχή διαχείμασης και μετανάστευσης του αργυροπελεκάνου σε όλη την Ευρώπη. Έχει τη μεγαλύτερη σε έκταση υδάτινη περιοχή της Ελλάδας που καλύπτεται από νούφαρα, γύρω από τη λίμνη ζει ο μεγαλύτερος αριθμός βουβαλιών της Ελλάδας (περίπου 500), και η αρμονική συνύπαρξη ψαράδων και πελεκάνων δεν συναντάται αλλού στην Ελλάδα.

Ο επισκέπτης μπορεί να ξεναγηθεί, μέσα κι έξω από τη λίμνη, από ιδιωτικούς φορείς που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, ενώ το "περιβαλλοντολογικό κέντρο", που έχει ιδρυθεί και εδρεύει στην Κοινότητα Κερκίνης, έχει δημιουργήσει υποδομή (παρατηρητήρια, διόπτρες, κ.λπ.) για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών.

 

Μνημείο φύσης: Ο Σφαγνώνας στο δάσος Λαϊλιά

Τυρφώδης έκταση σημαντική για την επιστημονική και εκπαιδευτική αξία της, που συγκεντρώνει μερικά από τα πιο σπάνια είδη της ελληνικής χλωρίδας. Βρίσκεται κοντά στο χωριό Λαϊλιά, στη θέση “Μπαλτά Τσαίρι”, μέσα σε ευρύτερο δασικό συγκρότημα.

 

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ  -  Νομός Φλώρινας

 
Προστατευόμενες περιοχές NATURA 2000

 
 
Εθνικός δρυμός Πρεσπών

 
 
Όρη Βαρνούντα

 
 
Λίμνες Βεγορίτιδα

 
 
Λίμνη Πετρών

 
 
Λίμνες Χειμαδίτιδα - Ζάζαρη

 
 
Όρος Bέρνον - κορυφή Βίτσι

 

 

Εθνικός Δρυμός – Υδροβιότοπος Πρεσπών

Η Μεγάλη Πρέσπα (αρχαία Βρυγηίς) είναι η μεγαλύτερη λίμνη της Βαλκανικής, με έκταση 188 τετραγωνικά χιλιόμετρα, μοιρασμένη μεταξύ της Ελλάδας, Γιουγκοσλαβίας, και Αλβανίας, ενώ η Μικρή Πρέσπα, έκτασης 43 τετραγωνικών χιλιομέτρων, βρίσκεται σχεδόν εξ ολοκλήρου στην Ελλάδα, εκτός από μικρό μέρος της που ανήκει στην Αλβανία.

Οι δύο λίμνες βρίσκονται σε υψόμετρο 853 μέτρων, έχουν μέγιστο Βάθος 80 μέτρα, χωρίζονται δε μεταξύ τους από μια λωρίδα γης μήκους 1.000 μέτρων. Οι όχθες τους σε πολλά σημείο είναι απόκρημνες και βραχώδεις και σε άλλα ήρεμες και με πλούσια βλάστηση. Οι Πρέσπες είναι ένας από τους δέκα επίσημους εθνικούς δρυμούς της χώρας, και τα 177 είδη πουλιών που έχουν μετρηθεί δίνουν στην περιοχή «παραδεισένια» αίσθηση και την κάνουν σπάνιο υδροβιότοπο. Εδώ ζουν σπάνια πτηνά: ο κορμοράνος, ο πελεκάνος, ο ερωδιός, οι αγκρέττες, τα γεράνια, τα γλαρόνια, κ.ά. Δύο είδη πελεκάνων φωλιάζουν εδώ, ο μεγάλος και ο λευκός. Η Μικρή Πρέσπα φιλοξενεί τον μεγαλύτερο αριθμό πτηνών.

Οι Πρέσπες είναι μια φυσική κιβωτός αταξίδευτη, ένας παράδεισος πτηνών κι ένα ζωντανό μουσείο φυσικής ζωής της Ευρώπης. Μια αλλόκοτη συμφωνία μορφών, χρωμάτων και κελαϊδισμών φιλοξενούνται στις πυκνές καλαμιές της μικρής Πρέσπας.

Ο χερσαίος πυρήνας του δρυμού καταλαμβάνει 49.000 στρέμματα δάσους, το οποίο αποτελείται από δρύες, οξιές, γαύρους, σφεντάμια, λεύκες, σημύδες, κέδρους, αγριοφυστικιές, πυξάρια, κ.ά. Επίσης, στη χλωρίδα του δρυμού περιλαμβάνονται πολλά ορχειοειδή, εκατοντάδες   μικρά   φυτά κι αγριολούλουδα, και πάνω από 1.300 είδη ανωτέρων φυτών, από τα οποία πολλά είναι σπάνια ή ενδημικά. Όσον αφορά την πανίδα, ο δρυμός προσφέρει ιδανικό καταφύγιο σε αρκούδες, λύκους, τσακάλια, αγριογούρουνα, ζαρκάδια, αλεπούδες, αγριόγατες, βίδρες, μυοκάστορες και πολλά άλλα.

 

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ  -  Νομός Χαλκιδικής

 
Προστατευόμενες περιοχές NATURA 2000

 
 
Όρος Χολομόντας

 
 
Όρος Ιταμός – Σιθωνία

 
 
Χερσόνησο Άθως

 
 
Λιμνοθάλασσα Άγιου Μάμα

 
 
Όρος Στρατονικό - κορυφή Σκαμνί

 
 
Ακρωτήριο Ελιά - Aκρωτήριο Κάστρο

 
 
Εκβολή ποταμού Ραγούλα

 
 
Παλιούρι

 
 
Πλατανίτσι – Συκιά  ακρωτήριο Ρήγας

 
 
Aκρωτήριο  Άδολο

 
 
Ακρωτήριο Πύργος - όρος Κυψάς - Μάλαμο

 
 
Ταξιάρχης - Πολύγυρος

 
 
Υδρότοποι νέας Φώκαιας

 
 

Μνημείο φύσης: Το πεύκο της Νικήτης

Πεύκο δίπλα στη θάλασσα , εντυπωσιακού μεγέθους και μοναδικού αισθητικού κάλλους. Βρίσκεται κοντά στο χωριό Νικήτη, στην περιοχή Πολύγυρου Χαλκιδικής.

Μνημείο φύσης: Ο πλάτανος στον Γεροπλάτανο

Πολύ γέρικος πλάτανος με τεράστιους κλώνους και πηγή στις ρίζες του. Βρίσκεται στην κεντρική πλατεία του χωριού Γεροπλάτανου, στην περιοχή του Πολύγυρου.

Μνημείο φύσης: Ο πλάτανος Βάβδου Χαλκιδικής

Γέρικος πλάτανος με ειδικά μορφολογικά και βοτανικά χαρακτηριστικά, καθώς και με ιστορική αξία. Βρίσκεται στην κεντρική πλατεία του χωριού Βάβδος, στον Πολύγυρο.

 

ΗΠΕΙΡΟΣ  -  Νομός Άρτας

 
Προστατευόμενες περιοχές NATURA 2000

 
 
Αμβρακικός Κόλπος,

 
 
Δέλτα Λούρου και Άραχθου

 
 
Όρη Αθαμάνων (Νεράιδα)

 
 
Λιμνοθάλασσα Κατάφουρκο - Κορακονήσια

 
 
Κοιλάδα Αχελώου

 
 

Μνημείο φύσης: Ο πλάτανος της Άρτας

Αιωνόβιο πλατάνι, με πανέμορφο σχήμα φυλλωσιάς, κοντά στο γνωστό “γεφύρι της Άρτας”, πάνω στον ποταμό Άραχθο, συνδεδεμένο με πολλούς από τους θρύλους της περιοχής. Βρίσκεται στην είσοδο της πόλης της Άρτας, στη Β.Δ. Ελλάδα.

 

ΗΠΕΙΡΟΣ  -  Νομός Θεσπρωτίας.

 
Προστατευόμενες περιοχές NATURA 2000

 
 
Ποταμός Καλαμάς και στενά Παρακάλαμου

 
 
Έλος Καλοδίκι

 
 
Λίμνη Λιμνοπούλα

 
 
Νήσος Πρασούδι

 
 
Έλη Μαργαρίτι και Καρτέρι

 
 
Λίμνη Προντάνη

 
 
Όρη Παραμυθιάς,

 
 
Στενά Αχέροντα

 
 
Όρη τσαμαντά, Φιλιατρό, Φαρμακοβουνι

 
 
Μεγάλη Ράχη

 
 

Μνημείο φύσης: Ο πλάτανος στον Λεια

Υπεραιωνόβιος και εντυπωσιακού μεγέθους πλάτανος, κοντά σε γραφική πηγή, δίπλα στη λιθόκτιστη γέφυρα (του 1853). Συνδέεται στενά με αξιόλογους τοπικούς θρησκευτικούς και τοπικούς θρύλους. Βρίσκεται κοντά στο χωριό Λεια, στους Φιλιάτες.

 

ΗΠΕΙΡΟΣ  -  Νομός Ιωαννίνων

 
Προστατευόμενες περιοχές NATURA 2000

 
 
Κορυφές όρους Σμόλικας

 
 
Κεντρικό τμήμα Ζαγορίου

 
 
Λίμνη Ιωαννίνων

 
 
Περιοχή Μετσόβου (Ανήλιο - Κατάρα)

 
 
Όρος Λάκμος (Περιστέρι)

 
 
Όρος Μιτσικέλι

 
 
Όρος Τύμφη (Γκαμήλα)

 
 
Όρος Δούσκων

 
 
Ωραιόκαστρο

 
 
Δάσος Μερόπης

 
 
Κοιλάδα Γόρμου

 
 
Λίμνη Δελβινακίου

 

 

Εθνικός Δρυμός Βίκου - Αώου

Το 1973, η περιοχή της Πίνδου με το όρος Τύμφη, το φαράγγι του Βίκου και τη χαράδρα του Αώου, κηρύχθηκαν εθνικός δρυμός, με συνολική έκταση 126.000 στρέμματα. Τα κυριότερα δάση του δρυμού αποτελούνται από πλατύφυλλα φυλλοβόλα είδη γαύρων, σφενδάμνων, ιτιών και δρυών, καθώς και δάση από πλατάνους, φτελιές, φλαμουριές και φουντουκιές. Υπάρχουν ακόμη, δάση από έλατα, κέδρα, μαύρη και λευκόδερμη πεύκη.

Η πανίδα είναι πολύ πλούσια σε μεγάλα θηλαστικά, όπως αρκούδα, λύκος, ζαρκάδι, αγριόγιδα, αγριογούρουνο, όπως και μικρότερα: αγριόγατος, λαγός, κουνάβι, σκίουρος. Στα ποτάμια του δρυμού, εκτός από πέστροφες και διάφορα άλλα είδη ψαριών, υπάρχουν έντομα των νερών και βίδρες.

Αισθητικό περιαστικό δάσος Ιωαννίνων

Αναδασωμένη περιοχή, κυρίως με πεύκα, πάνω από τα Ιωάννινα, με ιδιαίτερη αξία ως χώρος αναψυχής.

ΗΠΕΙΡΟΣ  -  Νομός Πρεβέζης

 
Προστατευόμενες περιοχές NATURA 2000

 
 
Εκβολές Αχέροντα και στενά Αχέροντα

 
 
Παράκτια θαλάσσια ζώνη από Πάργα έως

 
 
Ακρωτήριο Άγιος Θωμάς και ακρωτήριο Κελάδιο

 
 

ΘΕΣΣΑΛΙΑ  -  Νομός Λαρίσης

 
Προστατευόμενες περιοχές NATURA 2000

 
 
Κάτω Όλυμπος - Καλλιπεύκη

 
 
Αισθητικό δασός Όσσας και όρος Όσσα

 
 
Κάρλα, Κεφαλόβρυσο Βελεστίνου, Νεοχώρι

 
 
Αισθητικό δασός κοιλάδας Τεμπών

 
 
Όρος Μαυροβούνι

 
 
Όρος Γοδαμάνι και κοιλάδα Ρόδιας

 
 
Στενά Καλαμακίου

 
 
Όρη Ζάκρου

 
 

Αισθητικό δασικό σύμπλεγμα Όσσας

Δάση κωνοφόρων και πλατύφυλλων, βοσκότοποι και γεωργικές εκτάσεις στο όρος Όσσα (Κίσσαβος), με πλούσιο υδρογραφικό δίκτυο, ποικιλία τοπογραφικών χαρακτηριστικών και ακτή μήκους 4,4 χλμ. Βρίσκεται ανάμεσα στα χωριά Καρίτσα, Ομόλιο, Σπηλιά, Αμπελάκια και Μελίβοια.

Αισθητικό δάσος Φαρσάλων

Πευκοδάσος που προέρχεται από αναδάσωση και νησίδες φυσικής βλάστησης. Οργανωμένος χώρος αναψυχής, βρίσκεται στη νότια πλευρά της πόλης.

Αισθητικό δάσος κοιλάδας Τεμπών

Τμήμα της κοιλάδας του Πηνειού με εντυπωσιακή παραποτάμια βλάστηση και θεαματική φαραγγώδη γεωμορφολογία. Βρίσκεται κατά μήκος της Εθνικής Οδού Αθηνών-Θεσσαλονίκης

 

ΘΕΣΣΑΛΙΑ  -  Νομός Μαγνησίας

 
Προστατευόμενες περιοχές NATURA 2000

 
 
Όρος Πήλιο

 
 
Κουρί Αλμυρού - Άγιος Σεραφείμ

 
 

Αισθητικό δρυοδάσος Κουρί

Απομεινάρι παλαιού δρυοδάσους σε πεδινή περιοχή, με οικολογικό και τουριστικό ενδιαφέρον. Βρίσκεται στον Αλμυρό.

 

ΘΕΣΣΑΛΙΑ  -  Νομός Πιερίας

 
Προστατευόμενες περιοχές NATURA 2000

 
 
Όρος Όλυμπος

 
 
Πιέρια όρη

 
 
Όρος Τίταρος

 
 
Αλυκή Κίτρους

 
 

Εθνικός δρυμός Ολύμπου

Ο εθνικός δρυμός Ολύμπου είναι ο πρώτος δρυμός που ιδρύθηκε στην Ελλάδα (1938) και από τους παλιότερους του κόσμου. Φιλοξενεί περίπου 1.700 είδη φυτών, μεταξύ των οποίων σπάνια και μοναδικά αγριολούλουδα. Στις χαμηλότερες πλαγιές συναντάμε είδη της μεσογειακής μακκίας, όπως πουρνάρια, κουμαριές, κέδρα, ρούδια κ.ά., μαζί με άλλα φυλλοβόλα και κωνοφόρα δένδρα. Ψηλότερα συναντάμε δάση από δρυς, οξιές, μαύρη πεύκη, καθώς και το ρόμπολο, είδος πεύκης του Ολύμπου. Στην πανίδα του δρυμού υπάρχουν μεγάλα θηλαστικά, λύκοι, τσακάλια, αλεπούδες, αγριόχοιροι, ζαρκάδια αγριόγιδες, και μικρά θηλαστικά όπως ασβός, κουνάβι, νυφίτσα, λαγός, σκίουρος. Στην πανίδα των πτηνών συναντάμε αετούς, γύπες, γεράκια, αρπακτικά, δρυοκολάπτες, χιονότσιχλες κ.λπ.

 

ΘΕΣΣΑΛΙΑ  -  Νομός Τρικάλων

 
Προστατευόμενες περιοχές NATURA 2000

 
 
Ασπροπόταμος

 
 
Κερκέτιο όρος (Κόζιακας)

 
 
Αντιχάσια όρη - Μετέωρα

 
 
Ποταμός Πηνειός

 
 

Θέση παγκόσμια κληρονομιάς. Μετέωρα

Μοναδικής ομορφιάς και σπανιότητας φυσικοί σχηματισμοί θεόρατων μονόλιθων, οι οποίοι δημιουργούν ένα πέτρινο δάσος που απλώνεται στη κοιλάδα της Καλαμπάκας, από τα όρη Αντιχάσια έως το όρος Κόζιακας.

Αισθητικό δάσος Λόφων Κάστρου και Αηλιά

Πεύκα και κυπαρίσσια, που προήλθαν από αναδάσωση, καθώς και τμήματα με αυτοφυή βλάστηση στην περιοχή του κάστρου της πόλης των Τρικάλων.

Μνημείο φύσης: Η φτελιά της Αηδόνας Καλαμπάκας

Τεράστια πανέμορφη φτελιά (Καραγάτσι), μεγάλης ηλικίας, σημαντική για τη βοτανική και αισθητική αξία της. Βρίσκεται στην πλατεία της Καλαμπάκας.

 

ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ  -  Νομός Αττικής

 
Προστατευόμενες περιοχές NATURA 2000

 
 
Όρος Πάρνηθα

 
 
Παράκτια θαλάσσια ζώνη Βραυρώνας

 
 
Σούνιο - νησίδα Πατρόκλου

 
 
Παράκτια θαλάσσια ζώνη περιοχής Λεγρενών

 
 
Υμηττός - αισθητικό δασός Καισαριανής

 
 
Λίμνη Βουλιαγμένης

 
 

Εθνικός δρυμός Πάρνηθας (Αττική)

Ο εθνικός δρυμός Πάρνηθας ιδρύθηκε το 1961, και έχει έκταση 38.000 στρέμματα. Υπάρχουν δάση από έλατα και πεύκα, καθώς και θάμνοι της τυπικής μεσογειακής μακκίας. Τα δροσερά και εύφορα μικροπεριβάλλοντα καλύπτονται από πλατάνια, ιτιές, λεύκες και πλατύφυλλα φυλλοβόλα. Η πανίδα είναι ιδιαίτερα πλούσια σε είδη αλλά φτωχική σε πληθυσμούς. Υπάρχουν ελάφια, ζαρκάδια, ασβοί, κουνάβια, νυφίτσες, σκίουροι κ.ά. Πρόσφατα εμφανίστηκε κι ένα ζευγάρι χρυσαετών. Ας σημειωθεί ότι στην εντομοπανίδα του δρυμού περιλαμβάνονται και φλοιοφάγα, τα οποία απειλούν το ελατοδάσος.

 

Εθνικός δρυμός Σουνίου

Βρίσκεται στο νότιο άκρο της Αττικής, 50 χλμ. από την Αθήνα, βόρεια του ακρωτηρίου. Ο πυρήνας είναι μόνο 5.250 στρέμματα, ενώ η περιφερειακή ζώνη 42.500 στρέμματα, και περιλαμβάνει τα χωριά Άγιος Κωνσταντίνος και Λεγρενά. Ο δρυμός αυτός παρουσιάζει κυρίως γεωλογικό και ιστορικό ενδιαφέρον, λόγω των μεταλλείων που σώζονται από την ιστορική εποχή, και των οικισμών της παλαιολιθικής και της νεολιθικής περιόδου, που ανακαλύφθηκαν στο σπήλαιο "Κίτσος", 2 χλμ. από τον Άγιο Κωνσταντίνο, μαζί με απολιθώματα πολλών φυτών. Στην περιοχή του Σουνίου έχουν καταμετρηθεί 100 διαφορετικά είδη ορυκτών.

Βλάστηση: Η χλωρίδα της περιοχής δεν παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Τη βασική βλάστηση αποτελούν διάφορα είδη θάμνων, πευκοδάση, φρύγανα, πουρνάρια, ρείκια και λίγα κυπαρίσσια, και μερικά ενδημικά φυτά και λουλούδια της περιοχής.

Πανίδα: η πανίδα στον εθνικό δρυμό είναι πολύ περιορισμένη, λόγω της τουριστικής και οικιστικής εκμετάλλευσης της γύρω από το δρυμό περιοχής. Υπάρχουν μόνο λαγοί, κουνάβια, αλεπούδες, σαύρες και φίδια. Η ορνιθοπανίδα περιλαμβάνει γεράκια, τσαλαπετεινούς, κουκουβάγιες και πολλά μικρά πουλιά.

Αισθητικό δάσος Καισαριανής

Καλύπτεται από δάσος πεύκης και κυπαρίσσι, σποραδικά και από άλλα είδη. Στο μεγαλύτερο μέρος η περιοχή είναι αναδασωμένη. Περιλαμβάνει ιστορικό βυζαντινό μοναστήρι, και αποτελεί πόλο έλξης πολλών επισκεπτών. Βρίσκεται στην Αθήνα, στις δυτικές πλαγιές του Υμηττού.

 

ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ  -  Νομός Αιτωλοακαρνανίας

 
Προστατευόμενες περιοχές NATURA 2000

 
 
Λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου-Αιτωλικού

 
 
Εκβολές Εύηνου

 
 
Νήσοι Εχινάδες

 
 
Νήσος Πεταλάς

 
 
Όρος Παναιτωλικό

 
 
Όρος Βαράσοβα

 
 
Λίμνες Βουλκαρία και Σαλτίνη

 
 
Λίμνη Αμβρακία

 
 
Λίμνη Όζερος

 
 
Λίμνες Τριχωνίδα και Λυσιμαχεία

 
 
Όρος Αράκυνθος και  στενά Κλεισούρας

 
 
Όρος Τσέρεκας (Ακαρνανικά)

 
 
Όρη Βάλτου

 
 

Μνημείο φύσης: Το δάσος του Λεσινίου

Υπόλειμμα μεγάλου φυσικού υδροχαρούς δάσους, με κύριο δασοπονικό είδος τον όροξο (νερόφραξο) και είδη όπως η φτελιά, ιτιά, δάφνη κ.ά., που συγκεντρώνει ενδιαφέρουσα χλωρίδα και πανίδα. Βρίσκεται κοντά στο χωριό Λεσίνι, στον δρόμο Μεσολόγγι - Αστακός.

 

ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ  -  Νομός Βοιωτίας

 
Προστατευόμενες περιοχές NATURA 2000

 
 
Λίμνες Υλίκη και Παραλίμνη

 
 
Σύστημα Βοιωτικού Κηφισού

 
 

ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ  -  Νομός Ευβοίας

 
Αισθητικό δάσος Στενής

 
Δάση κεφαλληνιακής ελάτης και καστανιάς, στο όρος Δίρφυ της Εύβοιας.

Μνημείο φύσης: Οι ελιές του Αλμυροποτάμου

Τρεις αιωνόβιες ελιές, με σημαντικά μορφολογικά χαρακτηριστικά και αξιόλογη αισθητική παρουσία, δίπλα σε παλιά εκκλησία του παραθαλάσσιου χωριού. Βρίσκονται στο χωριό Αλμυροπόταμος της επαρχίας Καρυστίας.

Μνημείο φύσης: Υδροχαρές δάσος Ιστιαίας

Συστάδα αιωνόβιων δένδρων, κυρίως φτελιών και δρυών, σε πεδινή περιοχή, όπου υπάρχουν υδρότοποι και γεωργικές εκτάσεις. Η συστάδα είναι υπόλειμμα εκτεταμένου υδροχαρούς δάσους, γεγονός που προσδίδει ιδιαίτερη βοτανική και οικολογική αξία στην περιοχή. Βρίσκεται 3 χλμ. ανατολικά της Ιστιαίας Ευβοίας.

 

ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ  -  Νομός Ευρυτανίας

 
Προστατευόμενες περιοχές NATURA 2000

 
 
Όρος Τυμφρηστός (Βελούχι)

 
 

Μνημείο φύσης: Το κυπαρίσσι της Πρασιάς

Υπεραιωονόβιο κυπαρίσσι εντυπωσιακού μεγέθους, που συνδέεται με σημαντικά ιστορικά γεγονότα. Βρίσκεται κοντά στο χωριό Πρασιά.

 

ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ - Νομός Φθιώτιδας

 
Προστατευόμενες περιοχές NATURA 2000

 
 
Κοιλάδα και εκβολές Σπερχειού

 
 
Μαλιακός Κόλπος

 
 
Φαράγγι Γοργοπόταμου

 
 
Εθνικός δρυμός Οίτης

 
 
Υδρότοπος εκβολών (δέλτα) Σπερχειού

 
 
Όρος Καλλίδρομο

 
 
Κοιλάδα Ασωπού

 
 

Εθνικός δρυμός Οίτης

Κηρύχθηκε εθνικός δρυμός το 1966, και η συνολική του έκταση (πυρήνας και περιφερειακή ζώνη) ανέρχεται σε 70.350 στρέμματα. Βρίσκεται στο βόρειο μέρος της Οίτης και χαρακτηρίζεται από έντονα ορεινή μορφολογία με ποικιλία τοπογραφικής διαμόρφωσης, και υψόμετρα που αρχίζουν από 400 μέτρα περίπου και φτάνουν στα 2.116 μ., στην κορυφή Γρεβενά.

Διασχίζεται από βαθιές χαραδρώσεις και περιλαμβάνει ένα μεγάλο οροπέδιο σε υψόμετρο 2.000 μ, γυμνές κορυφές μέχρι τα 2.116 μ., όπως επίσης και απόκρημνες δασωμένες πλαγιές με φαράγγια που βλέπουν βόρεια την κοιλάδα του Σπερχειού. Ο πυρήνας του Εθνικού Δρυμού Οίτης περιλαμβάνει τους πιο όμορφους και αντιπροσωπευτικούς βιότοπους της Οίτης. Εκτεταμένες ανοιχτές τοποθεσίες Κεφαλληνιακής ελάτης  που εναλλάσσονται με λιβάδια, γυμνά υψώματα και πολύ εντυπωσιακά φαράγγια, ιτιές, μελιοί, σφεντάμια, κουμαριές,  νάρκισσοι, κόκκινοι  κρίνοι κ.ά, πολλά  μικρά φυτά και αγριολούλουδα, από τα οποία ορισμένα είναι σπάνια, ή ενδημικά. Ο δρυμός προσφέρει καταφύγιο σε αγριογούρουνα, αγριόγιδα, ζαρκάδια, τσακάλια, αλεπούδες, ασβούς, κουνάβια, νυφίτσες, λαγούς κ.ά., και σε αετούς, γύπες, γεράκια, πέρδικες, τσαλαπετεινούς, κουκουβάγιες, κ.λπ. Άφθονα νερά όλον τον χρόνο πηγάζουν από πολλές πηγές και κυκλοφορούν παντού σε μικρά ρυάκια. Όλα μαζί τα παραπάνω στοιχεία, και το καθένα ξεχωριστά, προσδίδουν μια μοναδική αξία στην περιοχή, που τη χαρακτηρίζει ένας μεγάλος βαθμός φυσικότητας και γαλήνης, και μια σχετικά ελάχιστη ανθρώπινη παρέμβαση.

Μνημείο φύσης: Οι πλάτανοι των Κομποτάδων

Ομάδα πέντε γέρικων πλατάνων που συνδέονται με σημαντικά ιστορικά γεγονότα. Βρίσκεται στην πλατεία του χωριού Κομποτάδες.

Μνημείο φύσης: Οι πλάτανοι της Λαμίας

Τέσσερις αιωνόβιοι, πανέμορφοι πλάτανοι, γνωστοί στην περιοχή για το μέγεθος και το κάλλος τους. Βρίσκονται στην “Πλατεία του λαού”, στην πόλη της Λαμίας.

Μνημείο φύσης:  Ο πλάτανος Άγ. Μαρίνας

Γέρικος πλάτανος εντυπωσιακού μεγέθους, στην αυλή της εκκλησίαςτης Αγ. Μαρίνας, που συνδέεται στενά με τα ιστορικά γεγονότα της περιοχής. Βρίσκεται στο χωριό Αγ. Μαρίνα της Λοκρίδας.

 

ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ  -  Νομός Φωκίδας

 
Προστατευόμενες περιοχές NATURA 2000

 
 
Εθνικός δρυμός Παρνασσού

 
 
Δελφοί

 
 
Όρη Βαρδούσια

 
 
Όρος Γκιώνα

 
 
Παραλιακή ζώνη από Ναύπακτο έως Ιτέα

 
 
Νοτιοανατολικός Παρνασσός

 
 
Εθνικός δρυμός Παρνασσού

 
 
Δασός Τιθορέας

 
 
Χαράδρα Ρέκα

 
 
Λαζόρεμα

 
 
Βαθιά Λάκα

 

 

Εθνικός δρυμός Παρνασσού

Ιδρύθηκε το 1938, και ο πυρήνας του έχε έκταση 35.130 στρ. Στη βλάστηση του δρυμού κυριαρχεί το έλατο και μια σημαντική ποικιλία από σπάνια φυτά. Στα υποαλπικά λιβάδια κυριαρχούν είδη της φεστούκας καθώς και πολλά είδη αγρισκαμηλιάς. Η πανίδα αποτελείται από τα κοινά στον ελληνικό χώρο ζώα, όπως αλεπού, λαγός, σκίουρος, ασβός, τσακάλι. Η πανίδα των πτηνών αποτελείται από σπάνια είδη, όπως γεράκια, γύπες, αετοί, αγριοπερίστερα, πετροπέρδικες, πολλά στρουθόμορφα, και κορακοειδή. Μεγάλη ακόμα είναι η ποικιλία των φιδιών και των εντόμων.

Αισθητικό περιαστικό δάσος Τιθορέας

Δασωμένη περιοχή πάνω από την κωμόπολη Τιθορέα, με γεωμορφολογικό ενδιαφέρον, ιστορικούς χώρους και καλλιτεχνικά μνημεία.

 

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ  -  Νομός Αργολίδας

 
Προστατευόμενες περιοχές NATURA 2000

 
 
Ακροναυπλία και Παλαμήδι

 
 

Μνημείο φύσης: Ο πλάτανος του Ναυπλίου

Γέρικο, εντυπωσιακό πλατάνι που συνδέεται με τον ήρωα του 1821 Θεόδωρο Κολοκοτρώνη. Βρίσκεται στο κέντρο της πόλης.

Μνημείο φύσης: Η ελιά του Ναυπλίου

Ελιά μεγάλης ηλικίας με αξιόλογα μορφολογικά και αισθητικά χαρακτηριστικά και ιστορική αξία. Βρίσκεται στην πλατεία Παναγιάς, στo Ναύπλιο.

Μνημείο φύσης: Ο φοίνικας του Ναυπλίου

Φοίνικας που τον φύτεψε ο πρώτος κυβερνήτης της Ελλάδας, Ιωάννης Καποδίστριας, όταν το Ναύπλιο ήταν η πρωτεύουσα της χώρας. Βρίσκεται στην πλατεία “Πέντε αδέλφια” της πόλης του Ναυπλίου.

Μνημείο φύσης: Οι Ίταμοι Κρυονερίου

Πανέμορφη συστάδα δέντρων, υπόλειμμα παλιού εκτεταμένου δάσους αφιερωμένου στη θεά Άρτεμη. Βρίσκεται κοντά στο χωριό Κρυονέρι, στο Αρτεμίσιο.

Μνημείο φύσης: Οι ελιές της Δημαίνης

Ομάδα από οκτώ ελιές με ιδιάζουσα θρησκευτική αξία. Ανήκουν στο παλιό μοναστήρι των Ταξιαρχών και συνδέονται με ιστορικά γεγονότα της περιοχής. Βρίσκονται κοντά στο χωριό Δημαίνη.

 

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ  -  Νομός Αρκαδίας

 
Προστατευόμενες περιοχές NATURA 2000

 
 
Όρος Μαίναλο

 
 
Λίμνη Τάκα

 
 
Λιμνοθάλασσα Μούστου

 
 
Μόνη Έλωνας και χαράδρα Λεωνιδίου

 
 
Όρος Πάρνωνας (και περιοχή Μαλεβής)

 
 

Μνημείο φύσης: Ο πλάτανος της Δημητσάνας

Εντυπωσιακό γέρικο πλατάνι, μεγάλων διαστάσεων, που συνδέεται με σημαντικά ιστορικά γεγονότα της περιοχής. Βρίσκεται κοντά στη Δημητσάνα.

Μνημείο φύσης: Το δάσος δενδρόκεδρων

Αμιγές δάσος 740 στρεμμάτων σπάνιου είδους δενδρόκεδρων. Βρίσκεται κοντά στο χωριό Άγ. Πέτρος, στην επαρχία Κυνουρίας.

Μνημείο φύσης: Η δρυς του Περιθωρίου Αρκαδίας

Αιωνόβια βελανιδιά με ιδιάζουσα ιστορική σημασία, στην αυλή της Παλιάς εκκλησίας του Αγ. Γεωργίου. Βρίσκεται στη θέση Κάμπος του χωριού Περιθώρι.

Μνημείο φύσης: Η δρυς της Δόριζας

Πουρνάρι εντυπωσιακού μεγέθους στην αυλή μιας εκκλησίας, αξιόλογο υπόλειμμα σημαντικού δάσους που κάηκε το 1826. Βρίσκεται στο χωριό Δόριζα.

 

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ  -  Νομός Αχαΐας

 
Προστατευόμενες περιοχές NATURA 2000

 
 
Λιμνοθάλασσα Καλογριάς

 
 
Δάσος Στροφιλιάς

 
 
Έλος Λάμιας

 
 
Άραξος

 
 
Όρος Χελμός και Ύδατα Στυγγός

 
 
Φαράγγι Βουραϊκού

 
 
Αισθητικό δασος Καλαβρύτων

 
 
Όρη Μαρμπάς, Ζουμπατάς και Κλόκος

 
 
Φαράγγι Σελινούντα

 
 
Αλυκή Αιγίου

 
 
Όρος Παναχαϊκό

 
 
Σπήλαιο Καστρίον

 
 
Άγιος Χαράλαμπος

 
 

Αισθητικό δάσος χειμάρρων Σελέμνου και Χάραδρου

Δασωμένη περιοχή των λεκανών απορροής δύο χειμάρρων, πάνω από την πανεπιστημιούπολη της Πάτρας.

Αισθητικό δάσος Εθνικής Ανεξαρτησίας Καλαβρύτων

Δασική περιοχή με δέντρα, θάμνους και λιβάδια που περιβάλλει τα Καλάβρυτα. Εδώ βρίσκεται και το μνημείο εκτελεσθέντων κατά τη Γερμανική κατοχή.

Μνημείο φύσης: Ο πλάτανος του Παυσανία

Τεράστιος πλάτανος, ίσως ο μεγαλύτερος σε ηλικία και διαστάσεις στην Ελλάδα, με μεγάλο εσωτερικό κοίλωμα και με μεγάλη ιστορική αξία. Βρίσκεται στην πόλη του Αιγίου, κοντά στην παραλία.

Μνημείο φύσης: Οι  δώδεκα βρύσες  του Αιγίου

Παλιά πηγή, γνωστή ως “οι δώδεκα βρύσες”, που σήμερα έχει σχεδόν στερέψει. Βρίσκεται απέναντι από τον πλάτανο του Παυσανία, σε μια παλιά εκκλησία.

Μνημείο φύσης: Το κλήμα των Καλαβρύτων

Εντυπωσιακό άγριο κλήμα που συμφύεται με ομάδα από πουρνάρια. Αποτελεί αξιόλογο αισθητικό μνημείο της φύσης και έχει σημαντικό επιστημονικό ενδιαφέρον. Βρίσκεται στην αυλή της εκκλησίας του Αγ. Νικολάου, κοντά στο χωριό Παγκράτι Καλαβρύτων.

Μνημείο φύσης: βελανιδιές στην Καλαμιά Αιγίου

Δύο πολύ γέρικες βελανιδιές, χαρακτηριστικές της περιοχής και συνδεόμενες με πολλά τοπικά γεγονότα. Βρίσκονται στη θέση “Πέντε δέντρα” του χωριού Καλαμιά.

Μνημείο φύσης: Ο πλάτανος της Πλατανιώτισσας

Συστάδα τριών τεράστιων πλατάνων που συμφύονται σαν ένα δένδρο με τεράστιο εσωτερικό κοίλωμα, στο οποίο έχει διαμορφωθεί μικρός ναός με πολύτιμη εικόνα της Παναγίας. Ο πλάτανος αυτός συνδέεται με διάφορες θρησκευτικές παραδόσεις της περιοχής. Βρίσκεται κοντά στο χωριό Πλατανιώτισσα Καλαβρύτων.

Μνημείο φύσης: Ο πλάτανος της Αγ. Λαύρας

Ο ιστορικός πλάτανος που συνδέεται στενά με τα γεγονότα της κήρυξης της επανάστασης του 1821. Εντυπωσιακός για το μέγεθος και τη γενική εικόνα του. Βρίσκεται στον χώρο της Μονής Αγ. Λαύρας.

 

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ  -  Νομός Κορινθίας

 
Προστατευόμενες περιοχές NATURA 2000

 
 
Κορυφές όρους Κυλλήνη (Ζήρεια)

 
 
Χαρ άδρα Φλαμπούρτισα

 
 
Λίμνη Στυμφαλία

 
 
Ακροκόρινθος

 
 
Όρος Ολίγυρτος

 
 
Όρη Γεράνια

 
 

Αισθητικό δάσος Πευκιάς Ξυλοκάστρου

Παραθαλάσσιο δάσος χαλεπίου πεύκης. Δημοφιλής περιοχή αναψυχής, κυρίως το καλοκαίρι, με όμορφες παραλίες που συγκεντρώνουν πολλούς επισκέπτες

Αισθητικό δρυοδάσος Μογγοστού

Παλιό μεικτό δρυοδάσος, με εναλλασσόμενη τοπογραφία και ξεχωριστή θέα. Βρίσκεται κοντά στα χωριά Σούλι, Μ.Βάλτος και Θροφάρι.

 

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ  -  Νομός Ηλείας

 
Προστατευόμενες περιοχές NATURA 2000

 
 
Οροπέδιο Φολόης

 
 
Εκβολές (δέλτα) Πηνειού

 
 
Ολυμπία

 
 
Θίνες και παραλιακό δασός Ζαχάρως

 
 
Λίμνη Καϊάφα

 
 
Στροφιλιά

 
 
Κακόβατος

 
 
Λιμνοθάλασσα Κοτύχι και Μπρίνια

 
 
Παράκτια θαλάσσια ζώνη από ακρωτήριο Κυλλήνης έως Τούμπι – Καλογριά

 
 
Κόλπος Κυπαρισσίας από ακρωτήριο Κατάκολο έως Κυπαρισσία

 
 
Αλυκή Λεχαινών

 
 

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ  -  Νομός Λακωνίας

 
Προστατευόμενες περιοχές NATURA 2000

 
 
Γιδοβούνι, Όρος Χιονοβούνι

 
 
Όρος Γαϊδοροβούνι, Όρος Κοράκια

 
 
Όρος Καλογεροβουνι, Όρος Κουλοχέρα

 
 
Περιοχή Μονεμβασιάς

 
 
Περιοχή Νεάπολης  και νήσος Ελαφόνησος

 
 
Λαγκάδα Τρύπης

 
 
Υδρότοποι εκβολών Ευρώτα

 
 
Όρη ανατολικής Λακωνίας

 
 

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ  -  Νομός Μεσσηνίας

 
Προστατευόμενες περιοχές NATURA 2000

 
 
Φαράγγι Νέδας (Πέταλο - Χάνι)

 
 
Νήσοι Σαπιέντζα, Σχίζα και Σφακτηρία,

 
 
Ακρωτήριο Ακρίτας

 
 
Λιμνοθάλασσα Πύλου (Διβάρι)

 
 
Θίνες Κυπαρισσίας

 
 
Όρος Ταΰγετος

 
 
Θαλάσσια περιοχή στενού Μεθώνης

 
 
Λιμνοθάλασσα Γιάλοβας

 
 

Μνημείο φύσης: Ο σφένδαμος του Σιδηρόκαστρου

Όμορφο γέρικο δέντρο σφενδάμου, κοντά σε μια ιδιαίτερου ενδιαφέροντος πηγή. Βρίσκεται κοντά στο χωριό Σιδηρόκαστρο.

Μνημείο φύσης: Η ελιά της Καλαμάτας

Αιωνόβια ελιά που  βίσκεται μέσα στην πόλη.

Μνημείο φύσης: Δάσος αείφυλλων πλατύφυλλων Σαπιέντζας

Έκταση με τυπική μεσογειακή δασική βλάστηση με τη μορφή δάσους, ύψους 8-10 μ., στο ακατοίκητο νησί Σαπιέντζα της Μεσσηνίας, στον κόλπο της Μεθώνης.

Μνημείο φύσης: Πλάτανος Αγ. Φλώρου

Γέρικος, ιστορικός πλάτανος, εντυπωσιακού μεγέθους και σημαντικής αισθητικής αξίας, που συνδέεται με σημαντικά ιστορικά γεγονότα της περιοχής κατά τον 17ο και 18ο αιώνα. Βρίσκεται στο κέντρο του χωριού Άγ. Φλώρος.

 

ΝΗΣΙΑ

 
Προστατευόμενες περιοχές NATURA 2000

Σημείωση

Λόγω της ύπαρξης χιλιάδων νησιών και βραχονησίδων στα πελάγη της πατρίδας μας, οι προστατευόμενες περιοχές NATURA 2000 στο Ιόνιο, το Αιγαίο, το Κρητικό πέλαγος και την Κρήτη ανέρχονται σχεδόν σε δύο εκατοντάδες. Θα χρειαζόταν λοιπόν πραγματικά πολύς χώρος, έστω και για να αναφερθούν απλά. Επιλέξαμε να τις παραλείψουμε και να αναφέρουμε μόνον τα αισθητικά δάση και τα μνημεία φύσης των νησιών στα οποία υπάρχουν ενεργοί σύλλογοι ή παρέες «τετρακίνητων» τη στιγμή που γράφονται αυτές οι σελίδες.  Άλλωστε το βιβλίο αυτό απευθύνεται στον «τετρακίνητο εξερευνητή» της ηπειρωτικής κυρίως χώρας, παρά στον ριψοκίνδυνο Έλληνα θαλασσοπόρο, που αψηφά τον άνεμο και την αλμύρα της θάλασσας, δαμάζοντας τα άγρια κύματα με το κουπί του.

 
 

Ρόδος

 
Μνημείο φύσης: Φυσικό δάσος κυπαρισσιού Έμπωνας

   
Σημαντική δασική συστάδα από αιωνόβια δένδρα μεσογειακού κυπαρισσιού. Βρίσκεται στη θέση Κατάρτι, στο Β.Α τμήμα της Ρόδου, κοντά στο χωριό Έμπωνα.

 

Κως

 
Μνημείο φύσης: Ο πλάτανος του Ιπποκράτη

 
Υπερμεγέθης, υπεραιωνόβιος πλάτανος, συνδεδεμένος στη φαντασία του τοπικού πληθυσμού με τον Ιπποκράτη (460π.Χ), το μεγάλο δάσκαλο της ιατρικής των αρχαίων χρόνων. Βρίσκεται στην πόλη της Κω.

 

Λέσβος

 
 
Μνημείο φύσης: Το απολιθωμένο δάσος της Λέσβου

 
       
Μοναδική περιοχή με απολιθωμένους κορμούς δένδρων, κατάσπαρτους σε έκταση 15.000 στρεμμάτων, ηλικίας 10 περίπου εκατομμυρίων ετών, από διάφορα είδη, μερικά από τα οποία δεν υπάρχουν σήμερα στο νησί. Το απολιθωμένο δάσος της Λέσβου θεωρείται ένα από τα σπανιότερα φυσικά μνημεία στον κόσμο. Βρίσκεται κοντά στο χωριό Σίγρι, στο Β.Δ τμήμα του νησιού.

 

Χίος

 
Φαράγγι Καμπιών

 
Πανέμορφο φαράγγι με πεύκα, πλατάνια και αγριοτριανταφυλλιές. Καταλήγει στον πλούσιο υδροβιότοπο που σχηματίζεται στις εκβολές του ποταμού

 

ΚΡΗΤΗ  -  Νομός Ηρακλείου

 
Μνημείο φύσης: Ο αειθαλής πλάτανος της Φαιστού

 
Ποικιλία πλατάνου που διατηρεί το φύλλωμά του όλο τον χρόνο και βρίσκεται κοντά στην αρχαία πόλη της Φαιστού. Παρουσιάζει ιδιαίτερο επιστημονικό και αισθητικό ενδιαφέρον και έχει ξεχωριστή ιστορική αξία.

Μνημείο φύσης: Η δρυς στις Κοροές

Αιωνόβια δρυς με ιδιάζουσα βοτανική αξία, που συνδέεται με ιστορικά γεγονότα της περιοχής. Βρίσκεται κοντά στο χωριό Κοροές της επαρχίας Μαλεβίση.

Μνημείο φύσης: κρητικό κεφαλάνθηρο στις Καμάρες

Βιότοπος του σπάνιου και απειλούμενου είδους ορχιδέας που ονομάζεται κρητικό κεφαλάνθηρο. Είναι ένα από τα πέντε είδη που φύονται στην Ελλάδα, και είναι ενδημικό στο βουνό Ίδη της Κρήτης. Βρίσκεται στη θέση “Μάνα νερού”, σε υψόμετρο 1.400 μ., κοντά στα χωριά Καμάρες και Βόριζα, στον Νομό Ηρακλείου.

 

Νομός Λασιθίου

 
Αισθητικό φοινικόδασος Βάι

 
Μαγευτικό τοπίο, σε θαυμάσια αμμουδιά, με φυσικές συστάδες κρητικού φοίνικα, ενός από τα δύο αυτοφυή είδη φοινίκων στην Ευρώπη. Συγκεντρώνει ιδιαίτερο τουριστικό ενδιαφέρον και βρίσκεται κοντά στη Σητεία και το Παλαιόκαστρο.

 

Νομός Χανίων

 
Εθνικός δρυμός Λευκών Ορέων (φαράγγι Σαμαριάς)

 
Εκτείνεται από τη θέση Ξυλόσκαλο, όπου βρίσκεται και η βόρεια είσοδος, ως τον όρμο της Αγίας Ρούμελης, όπου βρίσκεται η νότια είσοδος, οι οποίες απέχουν 16 χλμ. Πρόκειται για μοναδικό σχηματισμό σε ολόκληρη τη λεκάνη της Μεσογείου, και οριοθετείται από τις κορυφές του Ψιλαφιού (1.903 μ.), του Γκίγκιλου (2.080 μ.) και του Βολακιά (2.116 μ.) στα δυτικά, και από τις κορυφές του Μελινταού (2.133 μ.) και της Ψιρίστρας στα ανατολικά. Ο δρυμός περιλαμβάνει 22 πηγές, χειμάρρους και απότομους γκρεμούς, ύψους εκατοντάδων μέτρων. Ειδικότερα, το φαράγγι της Σαμαριάς είναι το μεγαλύτερο της Ευρώπης και συγκεντρώνει πλούσια χλωρίδα και πανίδα. Το πλάτος του κυμαίνεται από 3-150 μ., με μικρότερο πλάτος στη θέση Πόρτες ή Σιδερόπορτες, όπου το ύψος των δύο πλευρών του φτάνει τα 600 μ. Βασικό χαρακτηριστικό του δρυμού είναι η πλούσια εναλλαγή τοπίων (σπήλαια, τρεχούμενα νερά, θαμνώνες, ορεινά λιβάδια και δάση), μέσα στα οποία διατηρούνται μνημεία απ’ όλες σχεδόν τις περιόδους της ανθρώπινης ιστορίας, όπως προϊστορικοί οικισμοί, οι πόλεις Τάρρα και Καινώ, το μαντείο και το ιερό του Απόλλωνα, παλαιοχριστιανικοί τάφοι και ενετικά κάστρα.

Μνημείο φύσης: Ο πλάτανος Βλάτους

Πελώριος αιωνόβιος πλάτανος με τεράστια κουφάλα, μέσα στην οποία κρύβονταν άνθρωποι και πυρομαχικά κατά την Τουρκοκρατία και τη γερμανική κατοχή. Βρίσκεται στη θέση Μιχαλιανά του χωριού Βλάτους.

Μνημείο φύσης: Ο αειθαλής πλάτανος των Αζωγυρών

Μεγάλης ηλικίας εντυπωσιακός πλάτανος που διατηρεί τα πράσινα φύλλα του όλο το χρόνο. Το γέρικο πλατάνι περιβάλλεται από ιστορικά και θρησκευτικά μνημεία, όπως η παλιά εκκλησία, η σπηλιά και η πηγή, που αποτελούν σοβαρό πόλο έλξης τουριστών. Βρίσκεται κοντά στο χωριό Αζωγυρές της Παλαιοχώρας Χανίων.

Και να θυμάστε:

Η φύση δεν μας ανήκει. Την κληρονομήσαμε από τους προγόνους μας και θα την αφήσουμε στα παιδιά μας.

Glimpses of Greece

Δείτε τα video που έχουν δημιουργήσει συνεργάτες, εθελοντές και φίλοι του Ινστιτούτου με σκοπό να προβάλλουν γνωστές και κυρίως άγνωστες κι ανεξερεύνητες ομορφιές, πολιτιστικούς θησαυρούς, πολιτισμικές συνήθειες και παραδόσεις της πατρίδας μας. Η συλλογή εμπλουτίζεται διαρκώς.

Η βοήθεια όλων είναι πολύτιμη!

YouTube Videos