altΔιαρκής προσπάθεια αλλά και στοίχημα για τη σύγχρονη επιστήμη, αποτελεί πλέον η δυνατότητα να οδηγούνται στην ανακύκλωση ολοένα και περισσότερες κατηγορίες καταναλωτικών αγαθών. Με τον τρόπο αυτό ανακτώνται πολύτιμες πρώτες ύλες και προστατεύεται πολλαπλά το περιβάλλον. Μάλιστα μερικές φορές τα αντικείμενα που οδηγούνται στην ανακύκλωση είναι τόσο μικρά κι «ασήμαντα», ώστε μας γεμίζουν απορίες. Οι ηλεκτρικοί λαμπτήρες είναι σίγουρα ανάμεσα σ’ αυτά.

Είναι όμως τα αποτελέσματα της ανακύκλωσης τόσο μικρά;

 

Υλικά που ανακτώνται
Γυαλί, μέταλλα, υδράργυρος, σκόνες φθορισμού.

Γυαλί:  Χρησιμοποιείται για την κατασκευή καινούργιων λαμπτήρων ή για χρήση, αντί της άμμου, από τις υαλοποιίες καθώς το ανακυκλωμένο γυαλί ρευστοποιείται πιο εύκολα από την άμμο και συντελεί στην μείωση εξόρυξης φυσικών πρώτων υλών.

Μέταλλα: Ανακυκλώνονται πλήρως στη βιομηχανία μετάλλων.

Υδράργυρος: Ανακτάται και καθαρίζεται πλήρως. Στη συνέχεια χρησιμοποιείται ξανά.

Σκόνες φθορισμού: Εξουδετερώνονται και στη συνέχεια θάβονται σε ειδικούς χώρους υγειονομικής ταφής, χωρίς επιβάρυνση για το περιβάλλον.

Διαδικασία μετά τη συλλογή
Μετά τη συλλογή τους, οι λαμπτήρες μεταφέρονται σε ειδικά αδειοδοτημένους χώρους προσωρινής αποθήκευσης από μεταφορείς που διαθέτουν άδεια συλλογής-μεταφοράς και είναι εγγεγραμμένοι σε σχετικό Μητρώο που τηρείται στην αρμόδια Υπηρεσία Περιβάλλοντος του υπουργείου περιβάλλοντος.

Στη συνέχεια γίνεται διασυνοριακή μεταφορά των λαμπτήρων - αφού στην Ελλάδα, δεν υπάρχει εργοστάσιο  επεξεργασίας αποβλήτων λαμπτήρων - με τη βοήθεια ειδικά αδειοδοτημένης εταιρείας για τη διασυνοριακή μεταφορά επικινδύνων αποβλήτων.

Η Επεξεργασία των αποβλήτων λαμπτήρων γίνεται σε εγκαταστάσεις του εξωτερικού (Βέλγιο, Γερμανία) που έχουν λάβει έγκριση περιβαλλοντικών όρων και άδεια διαχείρισης από τις αρμόδιες αρχές της χώρας τους και έχουν εισάγει πιστοποιημένα συστήματα περιβαλλοντικής διαχείρισης. 

Μέθοδος ανακύκλωσης λαμπτήρων
Υπάρχουν δυο στάδια στη διαδικασία επεξεργασίας τα οποία εφαρμόζονται στους ευθύγραμμους λαμπτήρες φθορισμού.: Η μέθοδος κοπής άκρων / ώθησης αέρα end-cut  / air-push  και η μέθοδος κοπής / κοσκινίσματος cut-sieve.

Κατά την είσοδο στην γραμμή επεξεργασίας, ένας ανιχνευτής διαπιστώνει την ποσότητα της φθορίζουσας πούδρας που περιέχουν και καταγράφει τα τεχνικά στοιχεία της στον υπολογιστή.  Στη συνέχεια, κόβονται τα άκρα των λαμπτήρων και μέσω της εισόδου διοχετεύεται φρέσκος αέρας  υπό πίεση, αφαιρείται από τον γυάλινο σωλήνα η πούδρα που περιέχει υδράργυρο και προωθείται στη διαδικασία απόσταξης στους 600 o C.   Τα άκρα των λαμπτήρων προωθούνται σε διαδικασία κοπής / κοσκινίσματος. Το κενό γυαλί περνάει από ανιχνευτή μετάλλου, θρυμματίζεται  και αποθηκεύεται σε μεγάλους σάκους, έτσι ώστε να είναι εύκολη η αποθήκευση και η μεταφορά του.

Ανακύκλωση λαμπτήρων
Δεδομένου ότι τα χημικά που περιέχουν οι λαμπτήρες είναι ιδιαίτερα επιβαρυντικά για το περιβάλλον και παρά το γεγονός ότι, τουλάχιστον προς το παρόν, δεν υπάρχει στη χώρα μας εξειδικευμένη και πιστοποιημένη μονάδα επεξεργασίας, έχει δημιουργηθεί οργανωμένο δίκτυο συλλογής λαμπτήρων προκειμένου να αποφευχθεί η επιβάρυνση του εδάφους κα του υπεδάφους.

Σημεία συλλογής βρίσκονται σε χιλιάδες συνεργαζόμενα καταστήματα λιανικής και δημοτικές εγκαταστάσεις σ’ ολόκληρη τη χώρα.

Ποιοι λαμπτήρες ανακυκλώνονται
Είναι εύκολο να αναγνωρίσετε τους λαμπτήρες που ανακυκλώνονται. Η συσκευασία τους έχει το σήμα του διαγραμμένου κάδου.
Ανακυκλώνονται όλοι οι ακέραιοι λαμπτήρες εκκένωσης αερίων.

 

Δε συλλέγονται οι λαμπτήρες πυρακτώσεως και αλογόνου.
alt

 

πηγή:  http://www.electrocycle.gr