Οι μελέτες που έχουν ενοχοποιούν διάφορα τρόφιμα, από την κανέλα μέχρι τον αστακό, για αύξηση ή μείωση του ατομικού κινδύνου εκδήλωσης καρκίνου, ενδεχομένως και να είναι παντελώς αναξιόπιστες, υποστηρίζουν Αμερικανοί ερευνητές σε άρθρο τους που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Clinical Nutrition.
«Έχουμε δει κατά καιρούς υπερβολικά πολλές μελέτες που καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι υπάρχει σχέση μεταξύ συγκεκριμένων διατροφικών συστατικών και του κινδύνου εκδήλωσης καρκίνου» εξηγεί ο Δρ Ιωαννίδης.
«Οι άνθρωποι είναι λογικό να πανικοβάλλονται και να πιστεύουν ότι θα πρέπει να αλλάξουν τον τρόπο ζωής τους και να πάρουν σημαντικές αποφάσεις, ενώ τα ερευνητικά δεδομένα αλλάζουν πολύ γρήγορα», συμπληρώνει.
Αυτό το επιστημονικό «μπρος-πίσω» δημιουργεί σύγχυση και το κοινό δεν μπορεί να εστιάσει σε ακλόνητες επιστημονικές αποδείξεις, όπως ο αυξημένος κίνδυνος καρκίνου που προκύπτει από το κάπνισμα, ή τα οφέλη που προκύπτουν για την υγεία από τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά.
«Υπάρχουν ισχυρές αποδείξεις και απαιτήσεις επίσης, από ορισμένα συστατικά ορισμένων τροφίμων που σχετίζονται με τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου –είτε πρόκειται για προστασία είτε πρόκειται για επιρρέπεια- αλλά είναι δύσκολο να πιστέψω ότι όλα σχεδόν σχετίζονται με τον καρκίνο», υπογραμμίζει ο ερευνητής.
Η μελέτη
Για την παρούσα μελέτη, ο Δρ Ιωαννίδης και ο Δρ Τζόναθαν Σοενφελντ από την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ στη Βοστόνη επέλεξαν τυχαία 50 συστατικά που εντόπισαν σε βιβλία συνταγών μαγειρικής.
Στην λίστα περιλαμβάνονταν κρέατα και ψάρια, λαχανικά, γαλακτοκομικά προϊόντα, ψωμί και μπαχαρικά.
Οι επιστήμονες στη συνέχεια αναζήτησαν το κάθε συστατικό σε μια ιατρική βάση επιστημονικών εντύπων για να δουν αν υπάρχουν μελέτες που να τα συνδέουν με τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.
Για τα 40 από τα 50 συστατικά (περιλαμβανομένου του σέλερι, του τυριού, της μουστάρδας και του μοσχαρίσιου κρέατος) εντοπίστηκαν συνολικά 264 έρευνες. Εξ αυτών, οι 103 κατέληγαν στο συμπέρασμα ότι το συστατικό σχετιζόταν με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου και οι 88 με μειωμένο κίνδυνο.
Μελέτες για ορισμένα συστατικά όπως τα κρεμμύδια, τα καρότα και το τσάι, κατέληγαν σε μειωμένο κίνδυνο καρκίνου ενώ για άλλα όπως το μπέικον και η ζάχαρη όλες συμφωνούσαν ως προς την αύξηση του κινδύνου. Αλλά για την πλειοψηφία των συστατικών, τα αποτελέσματα των ερευνών ήταν αντικρουόμενα.
Η μέση επίδραση που αποδείκνυε κάθε μελέτη αφορούσε διπλασιασμό του κινδύνου ή μείωση του στο μισό, ανάλογα προς ποια κατεύθυνση κινούνταν η σχέση για το συγκεκριμένο συστατικό στην συγκεκριμένη έρευνα. Ωστόσο, τα επιστημονικά στοιχεία που υποστήριζαν τον συσχετισμό, συνήθως ήταν ανεπαρκή.
Στις μεγαλύτερες ανασκοπήσεις που περιλάμβαναν πολλαπλές μελέτες, οι σχέσεις μεταξύ κάθε συγκεκριμένου τροφίμου και του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου ήταν συνήθως μικρότερες ή ανύπαρκτες.
health.in.gr