eksoikΤου Φίλιππου Μιχαλόπουλου,Οικονομολόγου
Τι θα έλεγες αν μπορούσες με 10 μόνο ευρώ το χρόνο να απολαμβάνεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό ειδικές εκπτώσεις σε πλήθος προϊόντων και υπηρεσιών, απλά επειδή είσαι κάτω από 30 χρονών και Ευρωπαίος πολίτης; Πώς θα αισθανόσουν αν είχες τη δυνατότητα να βρεις και να συγκρίνεις τις τιμές καταναλωτικών προϊόντων μέσω του διαδικτύου πριν πας να αγοράσεις, καθώς και τις τιμές των διδάκτρων σε διάφορα φροντιστήρια και ιδιωτικά εκπαιδευτήρια εξοικονομώντας χρήματα μιας και στις μέρες μας είναι περιορισμένα;

Read more ...

monosiΗ σωστή μόνωση προσφέρεια οικονομία και ζεστασιά.Για δεκαετίες, η μόνωση και ενεργειακή θωράκιση των κατοικιών δεν λάμβανε τη δέουσα προσοχή με συνέπεια τα παλιά κτίσματα να είναι ενεργειακά ασύμφορα. Από πού πρέπει όμως να ξεκινήσουμε την ενεργειακή αναβάθμιση της κατοικίας μας;

Read more ...

anemistirasΧωρίς αμφιβολία το κλιματιστικό είναι η εύκολη λύση όταν η ζέστη είναι πρόβλημα. Είναι όμως η εύκολη λύση η καλύτερη για την υγειά και για την τσέπη μας; Ένα κλιματιστικό πέραν του ότι κοστίζει η αρχική του αγορά αλλά και η τοποθέτησή του, χρειάζεται συχνή συντήρηση και καθαρισμό και καταναλώνει πολύ ενέργεια. Μάλιστα δεν είναι λίγοι αυτοί που προσθέτουν στην λίστα των «αρνητικών» τον θόρυβο, το …πλευρίτωμα και τα μικρόβια που κατοικούν στα φίλτρα.

Read more ...

altΤο άδειο ψυγείο ή ο άδειος καταψύκτης, είναι σίγουρα ένα στενάχωρο θέαμα. Το ξέρετε όμως ότι ταυτόχρονα είναι και σπατάλη ενέργειας; Όσο κι αν ακούγεται παράδοξο, όσο περισσότερο γεμάτο είναι ένα ψυγείο ή ένα καταψύκτης τόσο περισσότερη ενέργεια εξοικονομεί. Αυτό συμβαίνει επειδή τα τρόφιμα και το νερό εμφανίζουν μεγαλύτερη ικανότητα διατήρησης της θερμοκρασίας απ’ ότι ο αέρας.

Read more ...

thermoΤο ζεστό νερό δεν θα έπρεπε να είναι πολυτέλεια. Κι όμως! τον τελευταίο καιρό έχουμε αναγκαστεί όλοι μας να κάνουμε πολλές θυσίες, αφού σχεδόν το 25% του λογαριασμού ηλεκτρικού ρεύματος ενός συνηθισμένου νοικοκυριού αφορά συνήθως τη χρήση του ηλεκτρικού θερμοσίφωνα! Αν λοιπόν μέχρι σήμερα απολαμβάνατε μεγάλα χαλαρωτικά "λουτρά" με άφθονο ζεστό νερό και ταυτόχρονα θέλετε να κάνετε οικονομία , ίσως σας ενδιαφέρουν μερικά "τρικ" οικονομίας.

Read more ...

altΠρογραμματίστε μία μέρα της εβδομάδας για το σίδερο, έτσι ώστε να μην χρειάζεται να αναβοσβήνει η συσκευή κάθε μέρα. Τους ζεστούς μήνες του χρόνου, φροντίστε αυτή η ώρα να είναι βράδυ ή πολύ πρωί, όχι δηλαδή σε ώρα αιχμής ώστε να μην επιβαρύνεται η κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος. Τα βρεγμένα ρούχα χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να σιδερωθούν οπότε προσέξετε να μην το παρακάνετε με το ψέκασμα ή τον ατμό.

Read more ...

alt

Πηλός, άχυρο, βρεγμένο χώμα, άμμος, ακόμη και κατσικόμαλλο αποτελούν τα ξεχασμένα εδώ και δεκαετίες υλικά στα οποία στρέφονται σήμερα οι οικολόγοι για την κατασκευή κτιρίων φιλικών προς το περιβάλλον, βιοκλιματικών, ενεργειακά αυτόνομων και (εν μέσω οικονομικής κρίσης) πολύ φθηνότερων. Αν και οι θιασώτες της «φυσικής δόμησης», όπως ονομάζεται το εν λόγω είδος κατασκευών, είναι εκατοντάδες χιλιάδες ανά την υφήλιο, στην Ελλάδα τα παραδοσιακά αυτά υλικά

Read more ...

deiΤο ηλεκτρικό ρεύμα δεν είναι κάτι που το βλέπουμε όταν το χρησιμοποιούμε όπως για παράδειγμα το νερό της βρύσης. Έτσι πολλές το σπαταλάμε χωρίς να το καταλάβουμε. Επίσης επειδή στο σπίτι το έχουμε εύκολα κι απλά, ξεχνάμε πόσο δύσκολα παράγεται κι από πόσο μακριά έρχεται! Ο λογαριασμός της ΔΕΗ κοστολογεί τη κατανάλωση κλιμακωτά. Έτσι, σταματώντας την αλόγιστη σπατάλη μπορούμε να δούμε ουσιαστική διαφορά στο λογαριασμό.

Read more ...

vacuumΗ ηλεκτρική σκούπα είναι ένας πραγματικός κι αφοσιωμένος βοηθός για τη καθαριότητα του σπιτιού. Όμως τι γίνεται με την οικονομία; Να διαλέξτε μια δυνατή σκούπα με πολλά watt που είναι εξαιρετικά αποτελεσματική αλλά κι αχόρταγη όσον αφορά τη κατανάλωση ρεύματος ή να προτιμήσετε μια λιγότερο δυνατή κι επομένως λιγότερο λαίμαργη;

Read more ...

Η οικονομική κρίση σε συνδυασμό με την αύξηση των τιμών των τροφίμων που παρατηρείται παγκοσμίως, φαίνεται πως έχουν μεγάλη επίπτωση στην υγεία καθώς επίσης και στη διατροφική κατάσταση των ατόμων. Η συνεχής ανατίμηση των αγαθών και των ειδών διατροφής, έχει κάνει τους καταναλωτές επιφυλακτικούς τόσο στην επιλογή όσο και την αγορά των τροφών, σε τέτοιο βαθμό που να επηρεάζεται και η πρόσληψη των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών.

Read more ...