Το Διαπολιτισμικό Ινστιτούτο συνεχίζει για μια ακόμη χρονιά, σειρά επισκέψεων σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους σε μια προσπάθεια να δώσει σε φίλους, εθελοντές και μέλη τη δυνατότητα να γνωρίσουν ακόμη καλύτερα το παρελθόν, την ιστορία και τις παραδόσεις. Όλες οι ξεναγήσεις γίνονται από εθελοντές -έμπειρους διπλωματούχους ξεναγούς- και στόχο έχουν να δώσουν όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες και να λύσουν όσων το δυνατό περισσότερες απορίες.

 

Επειδή ο στόχος των επισκέψεων αυτών είναι πάνω από όλα η κατανόηση των χώρων που έχουν επιλεγεί, οι ομάδες και φέτος θα είναι μικρές (μέχρι 10 άτομα). Για τον λόγο αυτό είναι απαραίτητη η έγκαιρη δήλωση συμμετοχής.

Οι ξεναγήσεις είναι δωρεάν, με μόνη υποχρέωση των συμμετεχόντων να καταβάλλουν οι ίδιοι το αντίτιμο της εισόδου στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία (όπου απαιτείται).

17 Οκτωβρίου: Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Ελλάδας είναι ένα από τα σημαντικότερα μουσεία του κόσμου στον τομέα της αρχαίας τέχνης. Στις συλλογές του εκπροσωπούνται όλοι οι πολιτισμοί που άνθισαν στον ελληνικό χώρο από την προϊστορική εποχή ως το τέλος της Ρωμαιοκρατίας.

Θα επισκεφτούμε τη Νεολιθική Συλλογή η οποία περιλαμβάνει τα αρχαιότερα εκθέματα του μουσείου, αντιπροσωπευτικά του πολιτισμού και των πολιτισμών που αναπτύχθηκαν στο Αιγαίο πριν από το μυκηναϊκό πολιτισμό, τη κυκλαδική συλλογή με τα περίφημα μαρμάρινα αφαιρετικά ειδώλια, που παριστάνουν κυρίως γυναικείες μορφές, τα εκθέματα λαμπρού μυκηναϊκού πολιτισμού κυρίως από τα μεγάλα κέντρα της Αργολίδας και ιδιαίτερα από τις Μυκήνες και τα πολύτιμα κτερίσματα των βασιλικών τάφων των Μυκηνών, που ανάσκαψε ο Ερρίκος Σλήμαν στο τέλος του 19ου αιώνα και θα κλείσουμε με τα ευρήματα από το σημαντικό οικισμό του Ακρωτηρίου της Θήρας, ο οποίος τον 16ο αι. π.Χ. καταστράφηκε από έκρηξη ηφαιστείου.

14 Νοεμβρίου : Ιερός βράχος της Ακρόπολης

Ο βράχος σήμα κατατεθέν της πόλης της Αθήνας, σημείο αναφοράς όλων των πολιτισμών, και κομμάτι της καρδιάς όλων των αθηναίων, ήταν κατοικημένος από την 3η χιλιετία π.Χ. ενώ πό τον 6ο π.Χ. αιώνα άρχισαν να χτίζονται σταδιακά πάνω σ' αυτόν τα ιερά των αρχαίων Αθηναίων.

Θα ανεβούμε τις μαρμάρινες μεγαλοπρεπείς σκάλες και θα ξεναγηθούμε στα λαμπρά Προπύλαια τα οποία άρχισαν να χτίζονται το 436 π.Χ. μετά την ολοκλήρωση του Παρθενώνα, πάνω σε σχέδια του αρχιτέκτονα Μνησικλή, στον μικρό ολομάρμαρο, απείρου κάλλους ναό της Αθηνάς Νίκης σε σχέδια του αρχιτέκτονα Καλλικράτη, τον θαυμαστό Παρθενώνα του Ικτίνου και του Καλλικράτη που παρά το γεγονός ότι λαβώθηκε και λεηλατήθηκε τόσο βάναυσα από ορδές ιερόσυλων και βαρβάρων ανά τους αιώνες εξακολουθεί να στέκει ολόλαμπρος και μεγαλοπρεπής και τέλος το Ερεχθείο με τις πασίγνωστες Καρυάτιδες, το σημείο στο οποίο έγινε η φιλονικία της Αθηνάς και του Ποσειδώνα για την κυριαρχία της πόλης.

12 Δεκεμβρίου: Μουσείο της Ακρόπολης

Το Μουσείο της Ακρόπολης βρίσκεται πάνω στον αρχαιολογικό χώρο Μακρυγιάννη, κατάλοιπο των Ρωμαϊκών και πρώιμων βυζαντινών Αθηνών και είναι επικεντρωμένο στα ευρήματα ολόκληρου του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης των Αθηνών και στεγάζει κάθε αντικείμενο που έχει βρεθεί πάνω στον ιερό βράχο της Ακρόπολης καθώς και τους πρόποδές του, καλύπτοντας μία ευρεία χρονική περίοδο από την Μυκηναϊκή περίοδο έως την Ρωμαϊκή και Παλαιοχριστιανική Αθήνα.

Αφού ξεναγηθούμε σ' ολόκληρο το μουσείο θα επικεντρωθούμε στην αίθουσα του Παρθενώνα, όπου εκτίθενται όλα τα πρωτότυπα γλυπτά συνδυαζόμενα με εκμαγεία των γλυπτών που βρίσκονται σε μουσεία του εξωτερικού. Οι διαφανείς υαλοπίνακες επιτρέπουν την άμεση οπτική επαφή με το μνημείο από το οποίο προέρχονται ενώ προσομοιάζουν τις αρχικές συνθήκες φωτισμού των γλυπτών. Το δάπεδο αυτής της αίθουσας είναι διαφανές και επιτρέπει την θέαση και τον φωτισμό της αρχαιολογικής ανασκαφής του ισογείου.

16 Ιανουαρίου: Αρχαία αγορά της Αθήνας

Η αρχαία αγορά της Αθήνας είναι ο ανοικτός χώρος που βρίσκεται κάτω από τον βράχο της Ακρόπολης στη βορειοδυτική πλευρά κι εκτείνεται από το Μοναστηράκι μέχρι το Θησείο. Στην αρχαιότητα αποτελούσε διοικητικό, φιλοσοφικό, εκπαιδευτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό και κυρίως οικονομικό κέντρο της πόλης.

Θα αφουγκραστούμε τα βήματα των μεγάλων στοχαστών, πολιτικών και φιλόσοφων της αρχαίας Αθήνας, θα περπατήσουμε στην οδό των Παναθηναίων από την οποία διήρχετο η μεγάλη πομπή προς την Ακρόπολη κατά την διάρκεια των εορτασμών των Παναθηναίων στο τρίτο έτος κάθε Ολυμπιάδας, θα επισκεφτούμε τον ναό του Ηφαίστου, τον πλέον διατηρημένο αρχαίο ναό του ελληνικού χώρου, αφιερωμένο στο θεό Ήφαιστο και την Εργάνη Αθηνά και τέλος θα επισκεφτούμε τη πλήρως αναστηλωμένη στοά του Αττάλου που κτίστηκε από τον Άτταλο βασιλιά της Περγάμου κατά τη Ρωμαϊκή εποχή κι αποτελούσε το μεγαλύτερο σε μήκος αυτοτελές σκεπαστό οικοδόμημα της αρχαιότητα στο οποίο σήμερα στεγάζεται το μουσείο της αρχαίας αγοράς

13 Φεβρουαρίου: Κεραμεικός

Με το όνομα Κεραμεικός φέρονταν στην Αρχαία Αθήνα δύο συνοικίες που βρίσκονταν στο βορειοδυτικό άκρο της τότε Αθήνας. Το όνομα προήλθε κατ' άλλους από τον επώνυμο ήρωα Κέραμο ενώ κατ' άλλους από τους τεχνίτες κεραμείς (αγγειοπλάστες - αγγειογράφους) και τα εργαστήριά τους που ήταν στη περιοχή αυτή. Ο Έσω Κεραμεικός είχε οικιστικό χαρακτήρα ενώ ο Έξω Κεραμεικός ταφικό. Το νεκροταφείο του Κεραμεικού λειτουργούσε αδιάκοπα από τους παλαιοχριστιανικούς χρόνους (338 π.Χ.) μέχρι την ελληνιστική περίοδο μέχρι τον 6ο αιώνα, με αποτέλεσμα να αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για τον σύγχρονο επισκέπτη να δει και να μελετήσει την διαχρονικότητα της τέχνης και την εξέλιξη των ηθών και εθίμων.

Το Μουσείο χαρακτηρίζεται ως το αποκλειστικότερο και πλουσιότερο, κυρίως σε εκθέματα ταφικού χαρακτήρα, που θεωρούνται τα καλλίτερα του είδους απ' όλα τα εκτιθέμενα στην ελληνική επικράτεια.

Κυριακή 13 Μαρτίου 2012: Πνύκα, Φιλοπάππου, Άρειος Πάγος

Λόφος των Νυμφών - Πνύκα, Λόφος των Μουσών - Φιλοπάππου, Άρειος Πάγος. Μια από τις ωραιότερες ίσως βόλτες στο παρελθόν και την ιστορία της Αθήνας που αγαπάμε.

Ο λόφος Νυμφών ή λόφος Αστεροσκοπείου είναι ο βραχώδης λόφος που βρίσκεται απέναντι από τον ναό του Θησείου εκεί βρίσκεται ο ιερός χώρος της Πνύκας όπου υπήρχε ο μεγάλος "Βωμός του Αγοραίου Διός" και συγκαλείτο Εκκλησία του Δήμου, δηλαδή η Συνέλευση των Αθηναίων, από τον 6ο αιώνα μέχρι το τέλος του 4ο αιώνα π.Χ. Από το αρχαίο "βήμα" του ιερού χώρου αυτού αγόρευσαν σπουδαίοι πολιτικοί, στρατηγοί και ρήτορες όπως ο Θεμιστοκλής, ο Περικλής, ο Δημοσθένης, ο Αισχίνης κ.ά.

Ο Άρειος Πάγος είναι ο βραχώδης που προβάλει μεταξύ της Ακρόπολης και του λόφου της Πνύκας. Το όνομά του προέρχεται είτε από το θεό Άρη, είτε από τις «Αρές Ερινύες» τις λεγόμενες και «Σεμνές» που ήταν χθόνιες θεότητες της τιμωρίας και της εκδίκησης. Στην αρχαιότητα ο βράχος αυτός ήταν τόπος λειτουργίας δικαστικού σώματος και συγκεκριμένα της Βουλής του Αρείου Πάγου οι αρμοδιότητες του οποίου ήταν η εκδίκαση υποθέσεων φόνων εκ προμελέτης, εμπρησμών και ιεροσυλιών.

10 Απριλίου: Ναυτικό Μουσείο

Το Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδος βρίσκεται στον Πειραιά ανάμεσα στον όρμο της Φρεαττύδας, στην ακτή Θεμιστοκλέους. Το μουσείο αποτελεί το μεγαλύτερο του είδους του στην Ελλάδα και αναβιώνει την ιστορία χιλιετιών της λαμπρής ελληνικής ναυτικής παράδοσης, παρουσιάζοντας με ανάγλυφο τρόπο η ναυτική πορεία του ελληνισμού μέσα στους αιώνες.

Στην πρώτη αίθουσα στεγάζεται η Ναυτική Πινακοθήκη, με έργα των σημαντικότερων θαλασσογράφων του 19ου και 20ου αιώνα (Προσαλέντη-Βολανάκη-Χατζή κ.ά.) και στη συνέχεια παρουσιάζεται η ναυτική δραστηριότητα των Ελλήνων στην προϊστορία, στην αρχαιότητα, στη βυζαντινή και μεταβυζαντινή περίοδο ως το τέλος του 18ου αιώνα, στους Βαλκανικούς Πολέμους και από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο έως τις μέρες μας, ενώ παράλληλα, δίνεται έμφαση στη μετάβαση από την ιστιοφόρο ναυτιλία στην ατμοπλοΐα. Οι τελευταίες εκθεσιακές ενότητες αφορούν την ιστορία και εξέλιξη του εμπορικού ναυτικού.

Inspiring Acts of Everyday Kindness