altΤο Διαπολιτισμικό Ινστιτούτο Αλληλεγγύης «ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΑΙ», συμμετέχει στην Αναπτυξιακή Σύμπραξη «ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ» που έχει στόχο την κατάρτιση ανέργων και την προώθησή τους στην απασχόληση, μέσω των προγραμμάτων για την Τοπική Απασχόληση της Ειδικής Υπηρεσίας Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού του Υπουργείου Απασχόλησης που προκηρύχτηκαν μέσω της Περιφέρεις Αττικής.

Συντονιστής της σύμπραξης είναι ο Όμιλος για την UNESCO Πειραιά και νήσων. Συμμετέχουν επίσης ο Δήμος Περάματος, ο δήμος Κερατσινίου Δραπετσώνας, ο δήμος Πειραιά κι ο δήμος Σαλαμίνας κι οκτώ ακόμα φορείς.
Βασικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι δημότες των πιο πάνω δήμων, είναι η έλλειψη απασχόλησης η οποία προέκυψε από την αποβιομηχάνιση των περιοχών κι εντάθηκε από την οικονομική κρίση και τη συρρίκνωση της τοπικής αγοράς. Δεύτερο πρόβλημα είναι αυτό της περιβαλλοντικής αλλοίωσης, η οποία οδηγεί στην υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου των δημοτών.
Επιπλέον, η μειωμένη αγοραστική δύναμη των κατοίκων, συνδυαζόμενη με το έντονα υποβαθμισμένο φυσικό περιβάλλον εντείνει τα προβλήματα και στερεί το αίσθημα της προοπτικής. Τα αλληλένδετα αυτά προβλήματα χρήζουν πρωτοποριακής διαχείρισης, η οποία σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση και τη δυσπραγία που πλήττει το σύνολο της χώρας, καθίσταται επιτακτική.


Η πρόταση στοχεύει στην ενεργοποίηση των τοπικών φορέων με στόχο την εξασφάλιση της δημιουργίας θέσεων απασχόλησης για ανέργους, ως αποτέλεσμα διάγνωσης εξειδικευμένων τοπικών αναγκών κι ανάδειξης των αναπτυξιακών δυνατοτήτων στις περιοχές παρέμβασης, συμβάλλοντα στους ειδικούς στόχους που έχει θέσει το υπουργείο. Ειδικότερα συνεισφέρει στην:
- Ενίσχυση της απασχόλησης των νέων μέσω ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης.
- Ενίσχυση της απασχόλησης των γυναικών μέσω ενεργητικών πολιτικών απασχόληση.
- Ενεργοποίηση των μακροχρόνια ανέργων και των ατόμων που ανήκουν σε ειδικές κοινωνικά ομάδες που απειλούνται περισσότερο από τον αποκλεισμό από την αγορά εργασίας μέσω εφαρμογής ειδικά στοχευμένων δράσεων.
- Βελτίωση της αποτελεσματικότητας των πολιτικών απασχόλησης.