altΤο Διαπολιτισμικό Ινστιτούτο Αλληλεγγύης, πραγματοποίησε μελέτη – έρευνα για λογαριασμό γνωστής εταιρείας  εμπορίας και διάθεσης τροφίμων με θέμα τη  διατροφή και τις  αγοραστικές συνήθειες των εφήβων. Σκοπός της έρευνας ήταν η εκτίμηση των γνώσεων και της συμπεριφοράς των μαθητών πάνω σε θέματα που σχετίζονται με τη διατροφή.

 

Συγκεκριμένα τέθηκαν οι εξής στόχοι:

  • -   Να εξακριβωθεί εάν οι μαθητές παίρνουν πρόγευμα πριν φύγουν ν για το σχολείο,
  • -   Να εξακριβωθεί τι προτιμούν να αγοράζουν από το κυλικείο του σχολείου
  • -   Να γίνει αξιολόγηση των γνώσεών τους σχετικά με το ρόλο και τη σημασία των τροφών

Η έρευνα, αφού κατέγραψε τις διατροφικές συνήθειες των εφήβων μαθητών γυμνασίων και λυκείων, διαπίστωσε σημαντικότατες αποκλείσεις από την ιδεατή «μεσογειακή διατροφή». Οι αποκλείσεις αυτές οφείλονται σε μεγάλο βαθμό  στον  τρόπο ζωής της οικογένειας, τις καθημερινές  συνήθειες και υποχρεώσεις των μαθητών και τέλος  στην επιρροή του κοινωνικού περίγυρου και των διαφημίσεων. Ιδιαίτερα αυξημένα βρέθηκαν  επίσης τα ποσοστά των εφήβων  που δηλώνουν καπνιστές και κυρίως των εφήβων που κάνουν συχνή χρήση αλκοόλ.

 


 

Ενημερωτικά παρατίθενται τα είδη, που σύμφωνα με σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Παδείας, επιτρέπεται να πωλούνται στα σχολικά κυλικεία.

 

ΕΠΙΤΡΕΠΟΜΕΝΑ ΕΙΔΗ ΣΧΟΛ. ΚΥΛΙΚΕΙΩΝ
Δ4/205/17.2.95 ΥΠ.Ε.Π.Θ
Α2γ/014/2087/9.5.89 (ΦΕΚ 362/τ.Β’/16.5.89) Κ.Υ.Α., όπως αυτή τροποποιήθηκε με την αριθμ. Υ3Ε/7810/93/18.3.94 (ΦΕΚ 216/τ.Β΄/ 1.4.94) καθορίζονται ρητά τα παρακάτω είδη, τα οποία επιτρέπεται να πωλούνται από τα σχολικά κυλικεία:
1. Σάντουιτς και τοστ
α. Σάντουιτς με τυρί
β. Τοστ με τυρί. Προαιρετική η προσθήκη μαργαρίνης και εποχιακών λαχανικών (π.χ. ντομάτα, μαρούλι)
2. Ψωμί
3. Τυριά
4. Ψωμί πολυτελείας σε συσκευασία
5. Κουλούρι
6. Σταφιδόψωμο, σε ατομική συσκευασία
7. Φρυγανιές, σε μικρές συσκευασίες
8. Γάλα, σε ατομική συσκευασία
9. Γιαούρτι (χωρίς ζάχαρη, ή άλλες προσμίξεις)
10. Φρούτα εποχής, πλυμένα και τυλιγμένα σε σελοφάν
11. Φυσικοί χυμοί φρούτων (χωρίς ζάχαρη)
12. Ξηροί καρποί (σε μικρή συσκευασία)
13. Τυρόπιτα - Σπανακόπιτα πολύ καλής ποιότητας
14. Τσάι και λοιπά αφεψήματα
15. Καφές (μόνο για το προσωπικό)

 

Τα προσφερόμενα προϊόντα θεωρούνται τα πιο ενδεδειγμένα για την προστασία της υγείας των μαθητών. Η ύπαρξη άλλων προϊόντων μέσα στα κυλικεία, αποτελεί ουσιαστική παράβαση του υπεύθυνου του κυλικείου και λόγο για καταγγελία της σχετικής σύμβασης, ακόμα και στην περίπτωση που ο κυλικειάρχης δηλώνει ότι τα είδη αυτά δεν τα διαθέτει για πώληση.


Η τήρηση των παραπάνω Κ.Υ.Α. αποτελεί υποχρέωση και καθήκον όλων των εμπλεκομένων φορέων στην εκπαιδευτική διαδικασία προς τους μαθητές, η υγεία των οποίων κινδυνεύει από την διάθεση απαγορευμένων προϊόντων.


Κατόπιν τούτων και για λόγους προστασίας της υγείας των μαθητών, παρακαλούνται οι Διευθυντές των σχολείων να ενεργοποιήσουν τις Επιτροπές Ελέγχου Λειτουργίας των κυλικείων για τον καθημερινό έλεγχο των πωλουμένων ειδών, ώστε αυτά να πληρούν τους κανόνες υγιεινής και να αποφεύγονται στο μέλλον φαινόμενα κατά τα οποία διατίθενται απαγορευμένα προϊόντα.

 

Α4/1515/19.7.93 Υπ. Εμπορίου
ΘΕΜΑ: Σχετικά με τιμές των προσφερομένων ειδών στα σχολικά κυλικεία.
Μετά την έκδοση της Α.Δ. 16/92 καταργήθηκε ο έλεγχος των τιμών γενικά και επομένως και ο έλεγχος των τιμών των προσφερομένων ειδών στα σχολικά κυλικεία. Κατά συνέπεια οι τιμές σ’ αυτά διαμορφώνονται ελεύθερα.