Ο Ανδρόμαχος Δημητροκάλλης, ταξιδιωτικός coach, σχεδιαστής ταξιδιωτικών εμπειριών και ιδρυτής του Indie Horizons TC https://indiehorizons.eu/ οργάνωσε για τους εθελοντές και τις εθελόντριες της AISEC, της χειμερινής περιόδου “Φεβρουάριος 2023” μια μοναδική βόλτα εξερεύνησης.

Σκοπός ήταν να τους δοθεί η δυνατότητα να ανακαλύψουν κρυμμένα μέρη, και να βυθιστούν στην τοπική κουλτούρα, αμφισβητώντας τις κατεστημένες προοπτικές, πραγματοποιώντας έναν διαφορετικό περίπατο στην Πλάκα και την Οθωμανική Αθήνα.

Ακριβώς κάτω από την Ακρόπολη, η γραφική Πλάκα είναι αναμφισβήτητα η πιο τουριστική περιοχή της πόλης, αλλά και μια γειτονιά πλούσια σε ιστορία και αγαπημένη στους ντόπιους. Η Πλάκα είναι συνώνυμη με την Παλιά Αθήνα και ιδανική για να εστιάσει κανείς στη μεσαιωνική και οθωμανική περίοδο της πόλης, μια εποχή που συχνά παραβλέπεται.
Στους ως επί το πλείστον πεζόδρομους, υπάρχουν πλήθος μνημεία από την αρχαία, τη μεσαιωνική αλλά και τη σύγχρονη εποχή, σοκάκια με ασβεστωμένα σπίτια με νησιώτικο χαρακτήρα, και πολλές ιστορίες και μυστικά για να ξεδιπλωθούν.

Η βόλτα τελείωσε σ’ ένα φιλόξενο τοπικό καφέ, όπου δόθηκε η ευκαιρία στους συμμετέχοντες να συζητήσουν την εμπειρία και να μοιραστούν σκέψεις και συναισθήματα.

Τροφή για σκέψη:
- Τι θα γινόταν αν πλούσιοι άνθρωποι και επιχειρήσεις είχαν και σήμερα νομική υποχρέωση να χορηγούν πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις όπως στην αρχαία Αθήνα;
- Τι απέγιναν τα μεσαιωνικά και οθωμανικά μνημεία της πόλης; Πρέπει να διαγράψουμε επιλεκτικά το παρελθόν μας για να προωθήσουμε μόνο ορισμένα μέρη του; Θα επέλεγες να σβήσεις ένα μέρος του δικού σου παρελθόντος, ποιο και γιατί;
- Πουλάμε στους επισκέπτες με βάση τις υποθέσεις μας σχετικά με τις υποθέσεις τους για τον πολιτισμό μας; Τι πιστεύουμε ότι πιστεύουν ότι ο πολιτισμός μας αφορά πραγματικά; Τι εικόνα να προβάλουμε;
- Πόλεις και θρησκείες χτισμένες η μία πάνω στην άλλη. Πόσο συχνά αντιλαμβανόμαστε τα βάθη της ιστορίας;
- Όμορφη αρχιτεκτονική και πάνω από τουριστικούς δρόμους. Τα υπέρ και τα κατά της διαμονής στην Πλάκα.
- Πώς αυτοπροσδιορίζονταν οι ορθόδοξοι ελληνόφωνοι κάτοικοι υπό την οθωμανική κυριαρχία;