Στις 19 Ιουνίου, το Διαπολιτισμικό Ινστιτούτο Αλληλεγγύης έλαβε μέρος στην συνέντευξη Τύπου που διοργάνωσε το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Ισότητα των Φύλων (EIGE) στα Γραφεία της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα, με θέμα «η θέση της Γυναίκας στην Οικονομία: Το παράδειγμα της Ελλάδας».

Στην ενημέρωση προς τους συμμετέχοντες, εκπρόσωπος του Ινστιτούτου ανέφερε την ζοφερή κατάσταση που επικρατεί στο θέμα της απασχόλησης των γυναικών στην Ελλάδα, η οποία απέχει πολύ από τους στόχους που έχει θέσει η Ε.Ε. για την ισότιμη πρόσβαση και συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας.

Στην χώρα μας μόλις οι 4 στις δέκα γυναίκες μπορούν να πουν ότι έχουν πλήρη απασχόληση ενώ τα κοινωνικά και οικογενειακά προβλήματα είναι αυτά που κατεβάζουν το ποσοστό της γυναικείας απασχολησιμότητας, όπως για παράδειγμα η φύλαξη παιδιών, που πολλές φορές γίνεται απαγορευτικός παράγοντας για την πρόσβαση στην εργασία και την απασχόληση. Εξάλλου η Ελλάδα κατέχει αρνητικό ρεκόρ και στους δείκτες ισότητας αφού για παράδειγμα στον τομέα των χρημάτων και της οικονομικής κατάστασης, ο δείκτης ισότητας στην ΕΕ είναι 68,9%, ενώ στην Ελλάδα 63,3%.

Από τη πλευρά τους, οι εκπρόσωποι του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την Ισότητα των Φύλων (EIGE) αναφέρθηκαν στην ανάγκη να κλείσει η ψαλίδα των αρνητικών ποσοστών και να αναληφθούν δράσεις για να κλείσει σταδιακά το χάσμα, που ακόμα κυριαρχεί, σε διάφορους τομείς, μεταξύ των δύο φύλων. Άλλωστε όπως αναφέρθηκε η ισότιμη συμμετοχή των γυναικών στην εργασία είναι μια ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη.